Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα: Οι δήμοι πρέπει να εντοπίσουν τους άστεγους - LOUTRAKI ODUSSEAS BLOG

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πέμπτη, Ιουλίου 24, 2014

Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα: Οι δήμοι πρέπει να εντοπίσουν τους άστεγους

Στους Δήμους ανέθεσε το υπουργείο Εργασίας, να εντοπίσει τους πολίτες που βρίσκονται σε κατάσταση ακραίας φτώχειας, προκειμένου να τους χορηγηθεί το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
Οι δήμοι που θα επιλεγούν για την πιλοτική εφαρμογή του επιδόματος από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, θα ενεργοποιήσουν τις υπηρεσίες στήριξης ειδικών κοινωνικών ομάδων (πχ άστεγων).
Το υπουργείο Εργασίας κατέληξε σε αυτή την επιλογή, μιας και διαπιστώθηκε ότι θα προκύψουν αρκετοί δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, οι οποίοι λόγω συνθηκών ακραίας φτώχειας και χαμηλού μορφωτικού επιπέδου, δεν θα μπορούν να προσέλθουν οι ίδιοι, για παράδειγμα στα ΚΕΠ της περιοχής τους και να υποβάλλουν τις απαραίτητες αιτήσεις.
Ττο τελικό σχέδιο του υπουργείου Εργασίας, περιλαμβάνει την επιλογή 13 δήμων, έναν από κάθε περιφέρεια για την πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
Η οριστική επιλογή των δήμων που θα συμμετάσχουν θα πραγματοποιηθεί από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, το αργότερο έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.
Η αρμόδια επιτροπή θα κάνει τις προτάσεις της και, αν υπάρξουν περιφέρειες στις οποίες θα έχουν προταθεί δύο ή και περισσότεροι δήμοι, τότε μόνο η τελική επιλογή θα γίνει με κλήρωση, σύμφωνα με το dikaiologitika.gr.
Πώς υπολογίζεται το πραγματικό εισόδημα
Tο πραγματικό εισόδημα θα θεωρείται εκείνο που είναι απαλλαγμένο από τυχόν φορολογικές επιβαρύνσεις ή εισφορές προς τα ταμεία, ενώ θα δίνεται και μειωμένο κατά 20% σε σχέση με αυτό που εισπράχθηκε. Αυτό σημαίνει ότι εάν για παράδειγμα μια οικογένεια είχε εισόδημα πέρσι 5.000 ευρώ, από τα οποία τα 1.000 ευρώ ήταν η φορολόγησή της και οι ασφαλιστικές εισφορές που κατέβαλλε, τότε το πραγματικό εισόδημα θα θεωρείται σε πρώτη φάση τα 4.000 ευρώ.
Από αυτά θα υπάρχει μείωση 20%, άρα το τελικό πραγματικό εισόδημα θα είναι τα 3.200 ευρώ και με βάση αυτό θα υπάγεται στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
Σε κάθε περίπτωση το ύψος του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα ξεκινάει από τα 200 ευρώ για άγαμους χωρίς παιδί και θα αυξάνεται κατά 100 ευρώ το μήνα για έγγαμους, ενώ θα δίνονται και επιπλέον 50 ευρώ για κάθε παιδί. Αυτό σημαίνει ότι για οικογένειες με δύο ανήλικα παιδιά το ύψος του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα ανέρχεται τα 400 ευρώ το μήνα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου σε πρώτη φάση, χρήση του συγκεκριμένου επιδόματος θα κάνουν περίπου 20.000 πολίτες. Οι δήμοι που θα επιλεγούν για την πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος υπολογίζεται ότι έχουν συνολικό πληθυσμό που φτάνει έως και τα 300.000 άτομα.
Πηγή: newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Tο loutrakiodusseas.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.


Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Post Bottom Ad

Σελίδες