ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΝΕΑ! Το Πανεπιστήμιο Κρήτης μαζί με το Χάρβαρντ ανακάλυψαν φάρμακο για τη σκλήρυνση κατά πλάκας - LOUTRAKI ODUSSEAS BLOG

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρίτη, Ιουλίου 29, 2014

ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΝΕΑ! Το Πανεπιστήμιο Κρήτης μαζί με το Χάρβαρντ ανακάλυψαν φάρμακο για τη σκλήρυνση κατά πλάκας

Σε μία εξαιρετικά σημαντική ανακάλυψη-θαύμα πέτυχε το Πανεπιστήμιο Κρήτης, παρά τις αντιξοότητες και την οικονομική στενότητα.

Αναπτύσσοντας εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης, και σε συνεργασία με το Χάρβαρντ, ανακάλυψαν ένα νέο φάρμακο για τη σκλήρυνση κατά πλάκας από τη διάθεση του οποίου θα λαμβάνει σταθερό οικονομικό μέρισμα....

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη του καθηγητή φαρμακολογίας, Αχιλλέα Γραβάνη, στο Βήμα το εργαστήριο φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου δεν περιμένει την κρατική χρηματοδότηση και αναπτύσσει τη δική του ανεξάρτητη πηγή εσόδων. Τα τελευταία χρόνια, μέσα από τη δράση του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, το εργαστήριο κατάφερε να εξασφαλίσει πόρους ύψους 3.000.000 ευρώ από εγχώριες και διεθνείς πηγές. Με αυτό τον τρόπο αγοράστηκε εξοπλισμός υψηλής τεχνολογίας και πληρώθηκαν ταλαντούχοι επιστήμονες.

Η ομάδα του Πανεπιστημίου Κρήτης εστίασε στην ανάπτυξη νέων συνθετικών ουσιών με νευροπροστατευτικές και νευροαναγγενητικές φαρμακολογικές ιδιότητες. Στόχος τους είναι η ανάπτυξη θεραπευτικών προσεγγίσεων των νευροεκφυλιστικών νοσημάτων όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, το Αλτσχάιμερ και η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.

«Οι συνθετικές αυτές ουσίες που ονομάσαμε μικρονευροτροφίνες μιμούνται τη δράση των νευροτροφινών, πολυτπεπτιδικών ουσιών που παράγει ο εγκέφαλος για την προστασία και ανάπτυξη των νευρώνων», ανέφερε ο κ. Γραβάνης.

Σημειώνεται πως το εργαστήριο έχει αναπτύξει στενή συνεργασία με τη διεθνή οργάνωση ALS Worldwide και το τμήμα νευρολογίας και νευροεπιστημών του Χάρβαρντ. Την ίδια ώρα, είναι σε επαφή με το Εργαστήριο Ιστιδικής Εμβιομηχανικής του Πανεπιστημίου MIT στις ΗΠΑ και την Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Cambridge της Μ. Βρετανίας.

Στόχος είναι να δημιουργηθούν νευροεμφυτεύματα για τη θεραπεία του τραύματος του νωτιαίου μυελού και νευροαισθητήρες για την ανίχνευση νέων ουσιών με νευροαναγεννητική δράση και εφαρμογές στην ανάπλαση του γηράσκοντος ή πάσχοντος νευρικού ιστού.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Tο loutrakiodusseas.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.


Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Post Bottom Ad

Σελίδες