Παρέμβαση του εκπροσώπου της Λαϊκής Συσπείρωσης Βαγγέλη Γούργαρη στη συνεδρίαση του ΠεΣυ για τον Προϋπολογισμό του 2015 - LOUTRAKI ODUSSEAS BLOG

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πέμπτη, Νοεμβρίου 20, 2014

Παρέμβαση του εκπροσώπου της Λαϊκής Συσπείρωσης Βαγγέλη Γούργαρη στη συνεδρίαση του ΠεΣυ για τον Προϋπολογισμό του 2015


Παρέμβαση του εκπροσώπου της Λαϊκής Συσπείρωσης Βαγγέλη Γούργαρη στη συνεδρίαση του ΠεΣυ για τον Προϋπολογισμό του 2015

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι

Όπως πριν με κορμό το ΠΑΣΟΚ και συμπλήρωμα τη ΝΔ, έτσι και τώρα με κορμό τη ΝΔ και συμπλήρωμα το ΠΑΣΟΚ, καταρτίζετε και υλοποιείτε προϋπολογισμούς που εντάσσονται πλήρως στη λογική των μνημονίων διαρκείας και της δημοσιονομικής πειθαρχίας, των εγκυκλίων του Υπουργείου Οικονομικών, των νουθεσιών και των επιταγών του Παρατηρητηρίου της Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ του Υπουργείου Εσωτερικών.

Μάλιστα έχετε τόση αυτοτέλεια και σας σέβονται τόσο πολύ, ώστε να αρνούνται να σας απαντήσουν, να σας δώσουν διευκρινήσεις που ζητάτε έστω και τηλεφωνικά και να στέλνουν φιρμάνια σαν το με αριθμό πρωτοκόλλου 1684/10 Οκτωβρίου 2014 έγγραφο του Παρατηρητηρίου, που εντέλλεστε να προβείτε σε παραπέρα περικοπές ύψους 3.935.101,46€ στο προϋπολογισμό που καταρτίσατε για φέτος. Μέχρι και τα 46 λεπτέ σας επέβαλαν να κόψετε!!!!

Πιάσαμε όλους τους στόχους του μνημονίου δήλωνε πέρσυ με περηφάνια η αρμόδια επί των οικονομικών κα. Αντιπεριφερειάρχης, θα αντιμετωπίσουμε με ίδιους πόρους τις καταστροφές από τις περσινές πλημμύρες στο Αργος, δήλωνε με περίσσιο θράσος ο κ. Περιφερειάρχης και το αποτέλεσμα, 2€ ανά κάτοικο οι δαπάνες για την αποκατάσταση των ζημιών για την ανακούφιση των πληγέντων.

Επιβεβαιώνεται και με αυτό τον προϋπολογισμό και με ανάλογους που ψηφίζουν οι εκλεκτοί της ΝΔ του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ στις υπόλοιπες Περιφέρειες και Δήμους που διοικούν είτε χόρια είτε από κοινού ότι η Περιφέρεια, οι Δήμοι αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της Κεντρικής Διοίκησης, είναι κρίκοι του αστικού κράτους, είναι το αντιλαϊκό-αντιδραστικό κράτος σε τοπικό και Περιφερειακό επίπεδο.

Στηρίζετε και υλοποιείτε στόχους και μέτρα που αποτελούν φορολογική λαιμητόμο για τα πλατιά λαϊκά στρώματα από τη μια και ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα δηλαδή την καπιταλιστική κερδοφορία από την άλλη.

Φέρατε ένα προϋπολογισμό που είναι γενναιόδωρος για τα έργα που υπηρετούν τις ανάγκες του κεφαλαίου και προβλέπονται ψίχουλα για έργα και δράσεις που υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες.

Τι στιγμή που δίνονται 8,5 εκατομμύρια ευρώ για υποδομές για την καπιταλιστική ανάπτυξη στο τουρισμό, για αναπλάσεις για έργα βιτρίνας και άλλα τέτοια, τεράστια ποσά που θα τα ξεκοκαλίσουν κάποιοι μεγαλοεπιχειρηματίες. Την ίδια στιγμή προβλέπονται κάποια ελάχιστα ψίχουλα, έως τίποτα, για έργα και υπηρεσίες προτεραιότητας για το λαό, για την αντισεισμική θωράκιση και προστασία σε μια σεισμογενή περιοχή, για αντιπλημμυρικά έργα σε περιοχές που πνίγονται κάθε χρόνο, για αντιπυρική προστασία.

Έχει δυόμιση μήνες ξεκινήσει η σχολική χρονιά και δεν έχει αντιμετωπιστεί το πρόβλημα μεταφοράς 18.000 μαθητών ακόμα και παιδιών με ειδικές ανάγκες, παιδιών που μένουν σε ορεινές και άγονες περιοχές. Είναι ντροπή, δυο μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, μαθητές να μεταφέρονται για να πάνε στο σχολείο τους με φορτηγά, στη καρότσα σαν ζώα. Και κανένα αυτί να μην ιδρώνει.

Στόχος σας είναι να συρρικνώσετε τις δαπάνες για δημόσια και δωρεάν παιδεία γι’ αυτό περικόψατε πάνω από το μισό τις δαπάνες για τη μεταφορά των μαθητών. Από 31,1 εκατομμύρια ευρώ που ήταν με το προϋπολογισμό του 2013 τις περικόψατε στα 14.4 εκατομμύρια ευρώ και μάλιστα 3 εκατομμύρια ευρώ καθ’ υπόδειξη και επιταγή του Παρατηρητηρίου.

Περικόψατε στο μισό τις δαπάνες για τη δακοκτονία από 4,6 εκατομμύρια ευρώ το 2013 σε 2,6 εκατομμύρια ευρώ φέτος (είχαν προηγηθεί κι άλλες περικοπές ) και μαζί με τις επιλογές σας να αναθέσετε τη δακοκτονία σε εργολάβους έχουμε αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην καταπολέμηση του δάκου. Να έχουν αφεθεί στο έλεος οι ελαιοπαραγωγοί κάτι σαν αυτά που γίνονται με τον καταρροϊκό πυρετό και τους κτηνοτρόφους. Και μόνο το γεγονός ότι δεν γίνεται καμία αναφορά, καμία πρόβλεψη γι αυτό το ζήτημα, καταδεικνύει όχι μόνο τις εγκληματικές σας ευθύνες κατά την εμφάνιση αλλά και τώρα για την καταπολέμηση του καταρροϊκού πυρετού.

Δυο τρία ακόμα νούμερα είναι ενδεικτικά:

Τα έσοδα από κρατική χρηματοδότηση από 4,5 εκατομμύρια το 2011 έπεσαν στα 1,6 εκατομμύρια το 2013 και τώρα τα προϋπολογίζετε στα 639.000 ευρώ για το 2015
Τα έσοδα από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους από 68,9 εκατομμύρια ευρώ το 2011, έπεσαν στα 45,7 εκατομμύρια το 2013 και τώρα τα προϋπολογίζετε 33,1 εκατομμύρια ευρώ για το 2015
Για την κάλυψη επενδυτικών δαπανών και δαπανών βελτίωσης, συντήρησης και αποκατάστασης του οδικού δικτύου από 23,8 εκατομμύρια ευρώ το 2011 τα προϋπολογίζετε μόλις σε 2,4 εκατομμύρια ευρώ το 2015
Για τα έσοδα για λειτουργικές και λοιπές γενικές δαπάνες από ΚΑΠ που ανήρχοντο σε 45 εκατομμύρια ευρώ το 2011 και το 2013 τα προϋπολογίζετε 27,2 εκατομμύρια ευρώ για το 2015

Όσοι προβάλουν το επιχείρημα ότι, οι εξελίξεις στη Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση, οι μειώσεις της κρατικής χρηματοδότησης, η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, η εμπορευματική επιχειρηματική λειτουργία των Δήμων και των Περιφερειών είναι αποτέλεσμα των μνημονίων και της κακής διαχείρισης του κράτους λένε ψέματα.

Κρύβουν την πραγματικότητα ότι, οι εξελίξεις αυτές είναι δρομολογημένες από το 1990 και εφαρμόζονται σταδιακά στην Ελλάδα και σε όλη την ΕΕ. Κρύβουν την πραγματικότητα γιατί έχουν αποδεχθεί ότι η ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων αποτελούν την κινητήρια δύναμη και όχι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Γι’ αυτό τάσσονται υπέρ της οικονομικής «αυτοτέλειας» των Δήμων και των Περιφερειών και της μεταφοράς αρμοδιοτήτων αλλά και αντιλαϊκών φόρων από το κεντρικό κράτος στους Δήμους και τις Περιφέρειες. Βάζουν πλάτη ώστε ο λαός μας να εμπεδώνει ότι οι όποιες κοινωνικές υπηρεσίες έχουν απομείνει είναι εμπόρευμα και ότι θα τις απολαμβάνει όσο έχει να πληρώνει.

Επιβεβαιώνεται και με αυτό τον προϋπολογισμό όπως και με τους προηγούμενους η θέση μας για το περιεχόμενο και την κατεύθυνση του αντιδραστικού για το λαό Καλλικράτη που στόχευε και στοχεύει στις ιδιωτικοποιήσεις και τη εμπορευματοποίηση υπηρεσιών και έργων προς όφελος της επιχειρηματικής δράσης και κερδοφορίας. Ακόμα και τα ποσά που δίνονται για την αντιμετώπιση της λεγόμενης «ανθρωπιστικής» κρίσης δίνονται μέσω επιχειρηματιών, μέσω συμπράξεων και ΜΚΟ.

Αυτά γίνονται όμως μόνο στη Πελοπόννησο; Δυστυχώς για κάποιους όχι μόνο. Στην Περιφέρεια Αττικής η κα. Δούρου του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις κορώνες για το «σκίσιμο του μνημονίου» στην Περιφέρεια και τον «πόλεμο με τα συμφέροντα» έφερε για ψήφιση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής τον Προϋπολογισμό του «μνημονικού» Σγουρού τον οποίο στηρίζει μέχρι και ο Τζήμερος.

Κάποιοι θα πείτε ότι, φταίει και το αντιδραστικό πλαίσιο λειτουργίας του Καλλικράτη. Ναι αλλά, είναι διαφορετικό να ξέρεις σε ποιο πλαίσιο δρας και να προσπαθείς μέσα από τη λαϊκή πάλη να αποσπάσεις κάποιες κατακτήσεις και τελικά να το ανατρέψεις και είναι άλλο, να επικαλείσαι αυτό το πλαίσιο για να δικαιολογήσεις την υποταγή σου και την αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθείς.

Γιατί αν αποδέχεσαι και στηρίζεις το αντιλαϊκό πλαίσιο της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων, εάν αποδέχεσαι τη λογική της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας, τότε είσαι καταδικασμένος να υπηρετείς μια αντιλαϊκή πολιτική.

Γιατί και οι δήμαρχοι που πρόσκεινται στο ΚΚΕ είναι υποχρεωμένοι να λειτουργούν μέσα στο ίδιο ασφυκτικό πλαίσιο, όμως από την πρώτη στιγμή οι δήμαρχοι του ΚΚΕ βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή για να ανακουφιστούν οι λαϊκές οικογένειες, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι.

Και καλά οι εκλεκτοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ το λέτε και δεν ντρέπεστε. Υλοποιείται και στηρίζετε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική, αυτή την κυβέρνηση γιατί είναι μονόδρομος όπως λέτε. Ας μας απαντήσουν όμως οι νεοφώτιστοι «σωτήρες» αριστεροί και κεντροαριστεροί. Αν σήμερα οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες τους δεν συγκρούονται και υποτάσσονται στο πλαίσιο της Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης, τι θα γίνει αύριο με την κυβέρνησή τους και με πολύ πιο σοβαρά προβλήματα που αφορούν εργατικά-λαϊκά δικαιώματα και ανάγκες και που έρχονται σε συνολική σύγκρουση με τη στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ;

Που οι «από πάνω» δεν θα είναι ο Μητσοτάκης και ο Ντινόπουλος αλλά η Κομισιόν αυτοπροσώπως, τα μνημόνια επιτήρησης της ΕΕ, η ΕΚΤ, οι κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ;

Την απάντησης την ξέρετε και την ξέρουμε. Θα ακολουθήσουν την αντιλαϊκή πεπατημένη των προηγούμενων κυβερνήσεων και διοικήσεων. Γι’ αυτό άλλωστε έχουν πυκνώσει οι αναφορές για «συνέχεια του κράτους» για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς για «διεθνείς υποχρεώσεις» για «μη μονομερείς ενέργειες».

Γι’ αυτό έχουν αρχίσει οι εκπτώσεις σε υποσχέσεις, όπως η κατάργηση των εφαρμοστικών νόμων που έχουν γίνει «λέμε και καμιά αμετροέπεια που και που» όπως δήλωσε πρόσφατα βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Να γιατί η λαϊκή απαίτηση να φύγουν αυτοί που έχουν φορτώσει το λαό με δεινά, θα πρέπει να δώσει δυναμική στη μαζική λαϊκή δράση για ριζικές ανατροπές και να μην εγκλωβιστεί σε κυβερνητικές λύσεις που φέρνουν από την πίσω πόρτα την ίδια πολιτική της ΕΕ και του κεφαλαίου. Οδηγούν σε νέα χαμένα χρόνια, σε μεγαλύτερες απογοητεύσεις.

Οι εξελίξεις, τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα απαιτούν ένα χειραφετημένο ισχυρό αναγεννημένο εργατικό-λαϊκό κίνημα. Ο λαός έχει τη δύναμη να βάλει τη δική του σφραγίδα στις εξελίξεις, στην αναγέννηση του κινήματος, με τη συμμετοχή και τη οργάνωσή του, να βαδίσει το δρόμο της ρήξης και της ανατροπής.

Μόνο στα πλαίσια αυτού του δρόμου, μπορεί να βάζει εμπόδια, να καθυστερεί ή και να ανατρέπει αντιλαϊκές αποφάσεις, να παίρνει ανάσες.

Σ’ αυτά τα πλαίσια και με αυτή τη λογική καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Tο loutrakiodusseas.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.


Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Post Bottom Ad

Σελίδες