Κοινωνία Αξιών: Yπάρχουν άνθρωποι με ήθος και ικανότητες να βγουν μπροστά... - LOUTRAKI ODUSSEAS BLOG

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κυριακή, Δεκεμβρίου 21, 2014

Κοινωνία Αξιών: Yπάρχουν άνθρωποι με ήθος και ικανότητες να βγουν μπροστά...

Ο ναύαρχος ε.α. και Αντιπρόεδρος της Κοινωνίας Αξιών Στέλιος Φενέκος μιλάει στον Γιώργο Ιγνατίου  για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και για θεσεις του κομματος



Ποια αποτελούν τα προτάγματα του Κόμματος της Κοινωνίας Αξιών, σε σχέση με τη σημερινή κρίση;
Τα μεγαλύτερο πρόβλημα στο τόπο μας σήμερα είναι πολιτικό. Είναι η γενεσιουργός αιτία της οικονομικής καταστροφής του τόπου και της κακοδιαχείρισης που υπάρχει μέχρι σήμερα. Είναι η μήτρα που έθρεψε τη διαφθορά, το πελατειακό σύστημα και την αναξιοκρατία και ακύρωσε τους θεσμούς και τις λειτουργίες της δημοκρατίας.
Όμως εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τα προβλήματα της χώρας μας, θα πρέπει να κινηθούμε ταυτόχρονα σε πολλά πεδία με την ίδια ένταση και εμμονή. Τα πράγματα που πρέπει να διορθωθούν είναι πολλά, πολύπλοκα και αλληλοεπηρεαζόμενα. Είναι σαν μία διάτρητη σωλήνα που προσπαθείς να κλείσεις μία τρύπα και το νερό συνεχίζει να πετάγεται από τις άλλες τρύπες. Χρειάζονται παράλληλες υποστηρικτικές δράσεις σε πολλά επίπεδα για να υπάρξει αποτελεσματικότητα.
Δεν μπορεί να ασχολείται η κυβέρνηση μόνο με το πόσα χρήματα θα μαζέψει από τους φόρους, αδιαφορώντας ταυτόχρονα για την καθήλωση κάθε παραγωγικής ικανότητας της κοινωνίας, χωρίς να δημιουργεί τις κοινωνικές προϋποθέσεις για τη σωστή αξιοποίηση των πόρων, χωρίς να προσμετρά τις επιπτώσεις της φοροεισπρακτικής αυτής πολιτικής στη συνοχή της κοινωνίας, στην εργασία, στη παιδεία, στην υγεία.
Συνεπώς ως πρόταγμα έχουμε την απαίτηση ανανέωσης τους πολιτικού προσωπικού της χώρας με ικανούς ανθρώπους που να μπορούν να διαχειριστούν τη σημερινή πολυπλοκότητα και οι οποίοι δεν συμμετείχαν στη κακοδιαχείριση που έγινε. Υπάρχουν πολλοί ικανοί συμπολίτες μας που έχουν την ηθική υπόσταση, τις γνώσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο αλλά και την θέληση για να εργασθούν για το καλό του τόπου μας. Αυτούς θέλουμε να παρακινήσουμε και να βάλουμε στη πρώτη γραμμή με τη πολιτική μας.
Το επόμενο πρόταγμά μας, είναι το συγκεκριμένο και ρεαλιστικό πρόγραμμα μας για τη καταπολέμηση της ανεργίας, για τη παραγωγικότητα και την απόδοση της οικονομίας και για την καλύτερη εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πόρων της χώρας μας. Δεν μπορείς να καταπολεμήσεις την ανεργία αν δε δεις το πρόβλημα παράλληλα με την παραγωγικότητα και την απόδοση της οικονομίας. Έχουμε δημοσιεύσει διεξοδικά προγράμματα για όλα αυτά.
Η καταπολέμηση της διαφθοράς όποτε κι αν έγινε, είναι βασική μας θέση και έχουμε στείλει τις προτάσεις μας στην αρμόδια επιτροπή για τη διαφθορά υπό τον κ. Τέντε που τις έλαβε υπ' όψη σε μεγάλο βαθμό στη διαμόρφωση της πρότασης του προς τη πολιτεία.
Η Παιδεία και ο πολιτισμός ως κυρίαρχα στοιχεία των πολιτικών μας θέσεων, συνεξετάζονται και επηρεάζουν κάθε πρόταση μέσα στο πρόγραμμά μας.
Σημαντικά ζητήματα που προβάλουμε και για τα οποία έχουμε δημοσιεύσει εκτεταμένες προτάσεις, είναι το Δημογραφικό και το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης και οι επιπτώσεις τους στη κοινωνία.
Προβληματισμός υπάρχει σε σχέση με τον Πρόεδρο του Κόμματος κύριο Μπουραντά ,έναν καταξιωμένο πανεπιστημιακό, ο οποίος μετά τις ευρωεκλογές απεσύρθη από το προσκήνιο. Αλήθεια, τι ακριβώς συμβαίνει, μιας και αρκετοί πίστεψαν σε αυτόν και εμπνεύστηκαν για κάτι καλύτερο από τον συγκεκριμένο άνθρωπο;
Ο κος Μπουραντάς εκτός από καταξιωμένος καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου σε ένα τομέα τόσο κρίσιμο για τη χώρα, είχε το όραμα να δημιουργήσει ένα πολιτικό φορέα που να στοχεύει σε μία ολοκληρωμένη πολιτική πρόταση σε όλα τα επίπεδα με αρχές, αξίες αλλά και ρεαλισμό, βασισμένη σε πραγματικά στοιχεία και όχι σε υποθέσεις και ευχολόγια.
Πάνω σε αυτό εργασθήκαμε όλοι μας στη ''κοινωνία αξιών''. Δημιουργήσαμε προγράμματα και προτάσεις για όλα τα προβλήματα που ταλανίζουν το τόπο μας και που δεν έχουν εκφρασθεί έτσι ολοκληρωμένα ούτε από τα μεγάλα κόμματα που κυβερνούν και τα οποία έχουν έμμισθους εργαζόμενους και πολύ κόσμο να δουλεύει. Εξαντλήσαμε τα όρια της αποτελεσματικότητας των άξιων στελεχών μας, που εργάζονται εθελοντικά σε όλους τους τομείς.
Όμως ο πολιτικός χρόνος είναι συμπυκνωμένος και οι εξελίξεις ραγδαίες ώστε δεν είχαμε το χρόνο και τους πόρους για να διεισδύσουμε στα μέσα μαζικής επικοινωνίας και να γίνουν γνωστές οι θέσεις μας και η ποιότητα των στελεχών μας. Με αποτέλεσμα να μην προλάβει να μας μάθει ο κόσμος και να πάρουμε στις ευρωεκλογές σχετικά χαμηλό ποσοστό.
Ο κος Μπουραντάς ως γνώστης των απαιτήσεων του καλού μάνατζμεντ αναγνώρισε ότι για να είναι αποτελεσματική η πολιτική μας, θα πρέπει να υπάρχει πλήρης απασχόληση των ηγετικών στελεχών και να μην δεσμεύονται και με άλλες σημαντικές υποχρεώσεις. Με δεδομένο ότι είναι καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και σε ένα από τα κορυφαία μεταπτυχιακά στη χώρα μας και όχι μόνο, και με δεδομένο ότι οι υποχρεώσεις του το τελευταίο χρόνο αυξήθηκαν πολύ, δεν είχε τη διαθεσιμότητα χρόνου που θα ήθελε. Κατόπιν αυτού παραιτήθηκε από τη θέση του Προέδρου του κόμματος. Το Πολιτικό Συμβούλιο αποφάσισε να προτείνει στον κ. Μπουραντά το τίτλο του ''Επίτιμου Προέδρου'' της ''κοινωνίας αξιών'' με σεβασμό στο όραμά του και στις τεράστιες προσπάθειες που κατέβαλε για να δημιουργηθεί ένα σοβαρός και υπεύθυνος προς τη κοινωνία και το πολίτη, πολιτικός σχηματισμός.
Ποιες οι θέσεις της Κοινωνίας Αξιών σε σχέση τις εξελίξεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Είναι υπέρ των άμεσων εκλογών;
Για μία ακόμη φορά γίνεται καταχρηστική εκμετάλλευση του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας, για εκλογικές σκοπιμότητες. Έχουν εκμαυλίσει όλους τους θεσμούς με τις υστερόβουλες επιλογές τους. Η εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας δεν μπορεί να χρησιμοποιείται εκβιαστικά για να γίνουν εκλογές. Είναι καλύτερο για τη χώρα να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας χωρίς πολιτικά αδιέξοδα.
Ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποδεικνύεται μικρότερος των περιστάσεων, αφού δεν έχει το σθένος να καλέσει τους αρχηγούς των κομμάτων και να τους καταστήσει σαφές ότι οι θεσμοί δεν είναι εργαλείο μικροπολιτικής "κομματαρχών" χωρίς πολιτικό ήθος. Και αν συνέχιζαν τα ίδια, να μην δίσταζε με διάγγελμά του να τους εκθέσει δημόσια, καθιστώντας τους υπεύθυνους έναντι του Ελληνικού λαού για τις επιλογές τους, παραιτούμενος ακόμη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καπήλευση αυτή των θεσμών, αφού δεν μπορεί να έχει άλλες επιλογές, αν και ο όρκος του υπέρ της προστασίας των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των Ελλήνων και των θεσμών που αναγράφεται στο άρθρο 33 του Συντάγματος, θεωρούμε ότι του δίνει σημαντικές δυνατότητες παρεμβάσεων.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες είστε σε διαβουλεύσεις και με άλλους πολιτικούς χώρους για να συγκροτηθεί ένα κοινό ψηφοδέλτιο στις επόμενες εκλογές.Πόσο εύκολο είναι αυτό να πραγματοποιηθεί, αν λάβουμε υπόψη μας μια ελληνική νοοτροπία που το Εγώ προτάσσεται σε καταλυτικό βαθμό σε σχέση με το Εμείς;
Είναι γεγονός ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στις προσπάθειες συνεργασίας μέχρι τώρα ήταν οι ηγεμονικές τάσεις κάποιων έναντι του συνόλου καθώς και η απροθυμία των περισσοτέρων κομμάτων να συνθέσουν κάτι μεγαλύτερο και να μειωθεί η προβολή των δικών τους συμβόλων. Τελικά όλοι αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει ανάγκη συνεργασιών ώστε να δημιουργηθεί κάτι μεγαλύτερο.
Οι περισσότεροι σχηματισμοί προτιμούν το μοντέλο της συνεργασίας έναντι της συνένωσης, ώστε να διατηρηθούν οι επί μέρους οντότητες. Η λογική τους εδράζεται στον υπερτονισμό κάποιων ιδεολογικών μικροδιαφορών και πολιτικών θέσεων μεταξύ των κομμάτων του ιδίου ή παραπλήσιου ιδεολογικού χώρου και χάνουν τη μεγάλη εικόνα. Η Βουλή είναι χώρος που δημιουργήθηκε για σύνθεση ιδεών και θέσεων και εκεί βασίζεται η Δημοκρατία και αυτό περιμένει ο λαός από τα κόμματα. Όχι πόλεμο χαρακωμάτων, αυταρέσκεια, εσωστρέφεια και αυτοεγκλωβισμό.
Σήμερα γίνονται μεγάλες προσπάθειες από τα κόμματα του μεσαίου χώρου, που δεν υπήρξαν ποτέ τμήματα του παλαιοκομματικού συστήματος για να συνεργασθούν και να επιτύχουν μία βασική συμφωνία αρχών και ελπίζουμε να μπορέσουμε να ανακοινώσουμε σύντομα αυτή τη μεγάλη συλλογική επιτυχία.
Πολλοί θεωρούν ως ΄΄πηγή΄΄ πολλών από αυτά που μας ταλανίζουν την έλλειψη παιδείας που έχουμε ως Κοινωνία. Από την άλλη ο έλληνας μαθητής θεωρείται πως έχει μια υπέρογκη ύλη σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τι πρέπει να γίνει διαφορετικό;
Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Παιδείας στη χώρα μας είναι η έλλειψη συνεπούς και μακροχρόνιου σχεδιασμού. Όποια κυβέρνηση αναλαμβάνει κάνει επιπόλαιες επιφανειακές αλλαγές που δημιουργούν ανασφάλεια σε όλους, κατασπατάληση πόρων, έλλειψη προσανατολισμού στα διαφορετικά επίπεδα της παιδείας και τελικά απαξίωση των εκπαιδευτικών οργανισμών και αλλοίωσης της ποιότητας εκπαίδευσης. Οι σημαντικότερες θέσεις μας επιγραμματικά, είναι συγκεκριμένες:
1. Άριστη Δημόσια παιδεία που να παρέχει ίσες ευκαιρίες σε όλους για εκπαίδευση, μόρφωση και καλλιέργεια, με δομές που να βοηθάνε τους σπουδαστές και για βέλτιστα αποτελέσματα.
2. Εστίαση της παιδείας στο μαθητή, στη μάθηση και στην ολιστική ανάπτυξη του, μέσω σύγχρονων, εργαστηριακών και βιωματικών μεθόδων μάθησης.
3. Διεθνοποίηση της παιδείας, ώστε η χώρα μας να γίνει παγκόσμιος προορισμός για σπουδαστές, με στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την ενίσχυση της εξωστρέφειας, της οικονομίας και της εικόνας της χώρας.
4. Άμεση σύνδεση της παιδείας και της επαγγελματικής εκπαίδευσης με τις ανάγκες της εργασίας, της παραγωγικότητας της οικονομίας και της καινοτομίας, με ιδιαίτερη βαρύτητα στο Πολιτισμό.
5. Ανάπτυξη του επαγγελματικού προσανατολισμού για τους μαθητές και ενημέρωση των γονέων ώστε να πάψει να ταυτίζεται η επαγγελματική επιτυχία μόνο με την απόκτηση πτυχίου ανωτάτης σχολής και να γίνει κατανοητή η αξία και οι ευκαιρίες που παρέχει η επαγγελματική εκπαίδευση.
6. Ενίσχυση της ειδικής– εκπαίδευσης των παιδιών με μαθησιακές ιδιαιτερότητες.
7. Αποδοτική χρήση των πόρων και αξιοκρατία παντού για αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα μέσω αντικειμενικών μεθόδων ελέγχου και αξιολόγησης των επιδόσεων όλων των εκπαιδευτικών, αλλά και των μονάδων (σχολείο, ΑΕΙ, κλπ). Συνεχής και καλά σχεδιασμένη επιμόρφωση όλων των εκπαιδευτικών.
8. Συγκεκριμένα κριτήρια επιλογής των διευθυντικών στελεχών των σχολικών μονάδων, απαραίτητη εκπαίδευση και εξέταση σε προγράμματα Διοίκησης και Ηγεσίας Σχολικών Μονάδων, ώστε να ασκούν αποτελεσματική διοίκηση και ηγεσία.
9. Τα Δημόσια ΑΕΙ να ενισχυθούν ώστε να γίνουν ανταγωνιστικά με τα καλύτερα Πανεπιστήμια στο κόσμο. Ενίσχυση της αυτονομίας των ΑΕΙ ώστε με εσωτερικούς κανονισμούς να έχουν την ευελιξία να ενισχύουν τα προγράμματα σπουδών και τις εξειδικεύσεις. Εφαρμογή αξιόπιστου ενιαίου συστήματος αξιολόγησης μαθημάτων και σπουδών για κάθε φορέα ανώτατης εκπαίδευσης (δημόσιο και ιδωτικό).
10. Κατάλληλη θεσμοθέτηση της δυνατότητα των ΑΕΙ για μη κερδοσκοπικούς πόρους εκτός κρατικού προϋπολογισμού, που θα κατευθύνονται στη βελτίωση του επιπέδου των σπουδών, με μηχανισμούς διαφάνειας και ελέγχου.
11. Τα μη κρατικά ΑΕΙ να εποπτεύονται αποτελεσματικά από το κράτος για τη λειτουργία τους και τη ποιότητα των παρεχομένων σπουδών, και να υπόκεινται στο ενιαίο σύστημα αξιολόγησης μαθημάτων και σπουδών, ώστε οι συνθήκες ανταγωνισμού με τα Δημόσια ΑΕΙ να είναι υγιείς.
12. Στα ΑΕΙ λειτουργούν φοιτητικοί σύλλογοι και όχι πολιτικές παρατάξεις.
Πέρα από την πολιτική ηγεσία, που πολλοί θεωρούν υπεύθυνη για την κρίση που διανύουμε, θεωρείτε πως η πνευματική και η οικονομική ηγεσία επιτελούν τον ρόλο τους, έχουν ευθύνες για όλα αυτά που μας ταλανίζουν ως Κοινωνία, ως Χώρα;
Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι οι πνευματικές και οικονομικές ηγεσίες σε όλες τις χώρες και σε όλες τις εποχές παίζουν σημαντικό ρόλο στην πορεία κάθε χώρας. Την ίδια σημασία είχαν, έχουν και θα έχουν και για τη χώρα μας. Είναι γεγονός ότι ένα μεγάλο τμήμα της οικονομικής ηγεσίας που βασιζόταν στην κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα εθελοτυφλούσαν, γιατί δεν ήθελαν να θιγούν τα συμφέροντά τους.
Το ίδιο συνέβαινε και με πολλούς ανθρώπους του πνεύματος, των γραμμάτων και των τεχνών, που έβλεπαν να πουλιούνται τα έργα τους και να ανεβαίνει το κασέ τους από το πακτωλό δημόσιου χρήματος που ξοδευόταν σε αμφιβόλου ποιότητας πολλές φορές δημιουργήματα και σε κρατικά επιδοτούμενες πολιτισμικές εκδηλώσεις και παραστάσεις. Υπήρξαν βέβαια και κάποιες, λίγες φωνές ανθρώπων με οξυμένα αντανακλαστικά, που έβλεπαν που βαδίζαμε και οι οποίοι αντιδρούσαν στις καταστροφικές αυτές καταναλωτικές τάσεις, στη διαφθορά και στο έλλειμμα αξιών που καλλιεργήθηκε. Δυστυχώς όμως δεν εισακούσθηκαν έγκαιρα.
Κάποιοι έχουν χαρακτηρίσει το Κόμμα σας μετριοπαθές, Κόμμα που αποτελείται από εστέτ στελέχη, Κόμμα που δεν έχει ΄΄μπαρουτοκαπνισμένους΄και έχει ως αποτέλεσμα να μην περνάει ο λόγος σας στα ευρύτερα λαϊκά στρώματα.Τι σχόλιο κάνετε για τη συγκεκριμένη τοποθέτηση;
Στη σύγχρονη Ελληνική γλώσσα η λέξεις "μέτρο" και "μετριοπάθεια" έχoυν αποκτήσει λάθος έννοια. Το "μέτρο" στους κλασσικούς χρόνους και όχι μόνο, ήταν προτέρημα. Εάν είχαμε δείξει μέτρο και μετριοπάθεια όλα αυτά τα χρόνια στις επιλογές μας, στην πολιτική, στη ζωή μας, στη συμπεριφορά μας και στις αντιδράσεις μας, είναι σίγουρο ότι ιστορικά θα είχαμε αποφύγει πολλές καταστροφές και δεν είχαμε φθάσει εδώ που είμαστε.
Ναι, είναι αλήθεια ότι εξετάζουμε σε βάθος και μετράμε με ακρίβεια τι λέμε, τι κάνουμε ώστε να είναι αληθές και ρεαλιστικό αυτό που προτείνουμε. Ναι, είναι αλήθεια ότι έχουμε μέτρο στις πολιτικές μας, στις προτάσεις μας και στο πολιτικό πολιτισμό με τον οποίο τις εκφράζουμε. Όμως δεν διστάζουμε να τοποθετηθούμε δυναμικά και να κάνουμε ριζοσπαστικές προτάσεις εκεί που πραγματικά χρειάζονται ρηξικέλευθες λύσεις και να υποστηρίξουμε χωρίς εκπτώσεις και με συνέπεια, εμμονή και σθένος τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των πολιτών αυτής της χώρας, τα οποία παραβιάζονται καθημερινά.
Οι διεθνείς δείκτες θεωρούν πως η Ελλάδα κυμαίνεται σε επίπεδα διαφθοράς στο 30%, ποσοστό ακραίο. Τελικά σε μια χώρα με αυτούς τους δείκτες, μήπως η Κοινωνία Αξιών φαντάζει σαν κάτι παράταιρο, σαν κάτι που απευθύνεται σε άλλες κουλτούρες, σε άλλες νοοτροπίες και όχι στη δική μας;
Είναι γεγονός ότι η διαφθορά έχει μολύνει βαθιά, κάθε πτυχή της ζωής μας . Είναι δύσκολο να βρεθεί ένα τομέας στη δημόσια ζωή του τόπου, χωρίς να διαπιστώνεται η παρουσία της. Έχει ριζοβολήσει σε ολόκληρη την κοινωνία, στην πολιτική, στην οικονομία, στις ένοπλες δυνάμεις, , στον πολιτισμό, ακόμα και στην εκκλησία.
Αυτό όμως δεν πρέπει να μας κάνει να χάνουμε τη δύναμή μας για να τη καταπολεμήσουμε. Υπάρχουν χώρες όπως η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ που είχαν πολύ μεγαλύτερη διαφθορά από εμάς και κατάφεραν με μεθοδική και συνεχή προσπάθεια να την καταπολεμήσουν.
Μπορούμε και εμείς με θέληση να συγκρουσθούμε με τα οργανωμένα συμφέροντα, και θέλουμε το μεγαλύτερο υγιές μέρος του λαού στο πλευρό μας στην επίπονη αυτή μάχη. Χρειάζεται συστηματική μέθοδος και σταθερή και συνεχής συνεργασία μεταξύ όλων των φορέων που τάσσονται στον αγώνα εναντίον της. Δεν μπορεί να επικεντρωθεί κανείς σε ένα μόνο τομέα για να πολεμήσει τις επί μέρους μορφές της διαφθοράς.
Η αιχμή του δόρατος στον αγώνα αυτό είναι η δημιουργία "Ανεξάρτητης Ειδικής Διωκτικής Αρχής" με λειτουργική πληρότητα. Το όργανο αυτό, ενισχυμένο με τις κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις και με το κατάλληλο προσωπικό, οργάνωση και διαδικασίες, είναι η μόνη αποτελεσματική απάντηση στο πόλεμο αυτό, όπως έχει αποδειχθεί από τα εντυπωσιακά παραδείγματα άλλων χωρών. Αυτή η "Ανεξάρτητη Διωκτική Αρχή", θα συνεργάζεται και με τις αντίστοιχες διωκτικές αρχές των Ευρωπαϊκών κρατών, τους αντίστοιχους Ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς, αλλά και με τις αντίστοιχες αρχές όλων των χωρών.
Ταυτόχρονα θα πρέπει να λειτουργεί "Ειδικό Δικαστήριο" το οποίο θα είναι αρμόδιο για την εκδίκαση αποκλειστικά του συνόλου των υποθέσεων που αφορούν την διαφθορά. Ως στόχο έχουμε να κυριαρχήσει διεθνώς η αντίληψη ότι:
"Η αποτελεσματικότητα στην καταπολέμηση της διαφθοράς αποτελεί Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ελλάδος!"
Έτσι θα δημιουργήσουμε και ελκυστικό περιβάλλον για να έλθουν επενδύσεις.
Έχετε ως Κόμμα χαρακτηρίσει ΕΛΙΤ τους νέους μας θεωρώντας πως αυτοί μπορούν να αποτελέσουν το καλύτερο και δυναμικότερο κομμάτι της Κοινωνίας μας. Τι θα κάνετε, όμως, να μην πηγαίνουν σε άλλες χώρες, μιας και η Ελλάδα δεν τους προσφέρει δουλειά, προοπτική, εξέλιξη;
Ναι, αναγνωρίζουμε ότι ΕΛΙΤ της κοινωνίας σήμερα είναι οι νέοι μας. Έχουν δυναμισμό, πολύ καλές σπουδές, γνωρίζουν πολλές ξένες γλώσσες, είναι εξωστρεφείς και κινούνται με άνεση και ανταγωνιστικά στο εσωτερικό αλλά και στο διεθνές περιβάλλον. Αυτοί μπορούν να ξαναδώσουν τον χαμένο δυναμισμό στην Ελλάδα.
Το πρόβλημα της ανεργίας τους έχει καθηλώσει, είναι σύνθετο και χρειάζεται ένας συνεχής, επίπονος και πολυμέτωπος αγώνας. Η απλή λήψη αποσπασματικών μέτρων δεν είναι επαρκής. Η πραγματική ανεργία υποεκτιμάται, όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά και στην Ε.Ε. Η Κοινωνία αξιών έχει προτείνει ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την καταπολέμηση της ανεργίας με πραγματικά στοιχεία, ένα πολυδιάστατο σχέδιο γιατί η ανεργία οφείλεται σε πολλούς λόγους. Τα μέτρα που προτείνουμε είναι τριών γενικών κατηγοριών,
- Μέτρα αύξησης της συνολικής ζήτησης, δημοσιονομικά, νομισματικά, και επενδυτικά.
- Μέτρα επαγγελματικής κατάρτισης και επανεκπαίδευσης του εργατικού δυναμικού.
- Μέτρα άμεσης πληροφόρησης για τις ανάγκες εργασίας αλλά και προβολής των δυνατοτήτων του Ελληνικού εργατικού δυναμικού.
Πέραν από όλα αυτά τα μέτρα, προτείνουμε ιδιαίτερη στρατηγική για την αντιμετώπιση της ανεργίας στους νέους. Οι δράσεις και τα προγράμματα αυτά να αφορούν νέους απόφοιτους και άνεργους ηλικίας 18 -30 ετών, με στόχο:
- Τη συστηματική πληροφόρηση τους, για την αγορά εργασίας και για τις ευκαιρίες απόκτησης εργασιακής εμπειρίας.
- Τη μείωση του χρόνου εισόδου των αποφοίτων στην αγορά εργασίας μετά την απόκτηση του πτυχίου.
- Τη βελτίωση των επαγγελματικών εμπειριών των αποφοίτων που απασχολούνται με κατάλληλα προγράμματα σε επιχειρήσεις.
- Τη λειτουργία συντονιστικού φορέα που να επιδιώκει τη δικτύωση επιχειρήσεων, φορέων, οργανισμών και υπηρεσιών που μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα διευκόλυνσης των νέων να εκπαιδευτούν και να βρουν εργασία.
- Τη δραστηριοποίηση των τοπικών επιμελητηρίων, επαγγελματικών και εμπορικών συλλόγων για συνδρομή των κατά τόπου υπηρεσιών για τη καταπολέμηση της ανεργίας στη πληροφόρηση, και στην εκπαίδευση των νέων αποφοίτων.
- Την ενημέρωση και τη πλήρη αξιοποίηση όλων των διατιθέμενων ευρωπαϊκών πόρων και προγραμμάτων, για να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ.
Υπήρξατε Ανώτατος Αξιωματικός στο Ναυτικό, καθώς και αθλητής σε ομαδικό άθλημα, δηλαδή ένας άνθρωπος που έχει σφυρηλατηθεί με την έννοια της Ομάδας. Γιατί η ελληνική κοινωνία δεν διακρίνεται από ομαδικότητα, κάτι που υπήρχε στους χώρους που ΄΄περάσατε΄΄, τι μπορεί να γίνει διαφορετικά;
Και οι δύο τομείς ενασχόλησης μου απαιτούσαν αυστηρή πειθαρχία, συνέπεια και απόλυτο επαγγελματισμό. Επίσης, πάντα υπήρχαν αυξημένες απαιτήσεις για αυτοέλεγχο, καλή συμπεριφορά, και η κρίση που υφίστανται οι στρατιωτικοί και οι αθλητές είναι πολύ αυστηρή και συνεχής. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα, ότι για να έχει αποτελέσματα πρέπει να μην είναι αλαζών και ατομιστής, αλλά χρειάζεται να συνεργασθεί αποτελεσματικά με άλλους ανθρώπους. Εξαρτάται εν πολλοίς από αυτούς εάν θέλει να έχει καλά αποτελέσματα για να επιτύχει η ακόμη και να επιβιώσει.
Επιστημονικά έχει αποδειχθεί ότι όλοι έχουμε μέσα μας το γονίδιο της συνεργασίας. Απλά περιμένει τις στιγμές αυτές της κρίσεως για να ενεργοποιηθεί.
Οι συνθήκες που αντιμετωπίζουμε σήμερα, οι κρίσεις, οι δυσκολίες και οι κίνδυνοι, μας ωριμάζουν ομολογουμένως βίαια και μας κάνουν να αντιληφθούμε πόσο σημαντική είναι η συνεργασία μας στην κοινωνία. Μας πιέζουν να γίνουμε μία κοινωνία συνειδητοποιημένων ανθρώπων-πολιτών.
Είστε αισιόδοξος για γρήγορο τερματισμό της κρίσης που μας ταλανίζει; Τί είναι αυτό που σας κάνει αισιόδοξο ή απαισιόδοξο;
Η ανθρωπότητα επιβίωσε, εξελίχθηκε και δημιούργησε, βασισμένη στην ελπίδα και στην αισιοδοξία. Αν δεν είχε την ελπίδα και την αισιοδοξία, δεν θα μπορούσε να ξεπεράσει καμία μεγάλη δυσκολία και δεν θα μεγαλουργούσε σε κανένα τομέα.
Ναι, ελπίζω και αισιοδοξώ ότι θα ξεπεράσουμε λαβωμένοι βαθειά βέβαια την κρίση. Και ότι θα μας βασανίζουν χρόνια τα αποτελέσματα της κάκιστης διαχείρισής της. Και όσο παραμένει το ίδιο πολιτικό προσωπικό στα πράγματα, η πρόοδος θα είναι μηδαμινή. Χρειαζόμαστε νέα πρόσωπα στην πολιτική και στη διακυβέρνηση, νέες πολιτικές, νέο πολιτικό ήθος και πρακτικές, να ξαναβρούμε τις αξίες που χάσαμε στη κοινωνία μας, με περισσότερη Δημοκρατία παντού και θεσμικά κατοχυρωμένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Tο loutrakiodusseas.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.


Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Post Bottom Ad

Σελίδες