«Αλαλούμ» με την επιβολή ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά σχολεία - LOUTRAKI ODUSSEAS BLOG

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 01, 2015

«Αλαλούμ» με την επιβολή ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά σχολεία

Της Μαρίας Βουργάνα

Μια ανατροπή της τελευταίας στιγμής έβαλε τέλος στις ελπίδες εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών αλλά και των ιδιοκτητών φροντιστηρίων και ιδιωτικών σχολείων για δίμηνο «πάγωμα» του ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση. Ενώ χθες το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης δήλωνε ότι είναι έτοιμη και αναμένεται να εκδοθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία θα «πάγωνε» για δύο μήνες ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση, το απόγευμα το σκηνικό άλλαξε άρδην.
Η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου ανακοίνωσε ότι υπέγραψε εγκύκλιο με την οποία απλώς παρατείνεται μέχρι και τις 8 Σεπτεμβρίου, η προθεσμία που έχουν οι επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης (φροντιστήρια, ιδιωτικά σχολεία κ.λπ.) και υπάγονται στο καθεστώς ΦΠΑ από τις 19 Αυγούστου, προκειμένου να κάνουν τη δήλωση μεταβολής στις εφορίες χωρίς την επιβολή προστίμου. Η κ. Σαββαΐδου υπέγραψε την εγκύκλιο, καθώς χθες έληγε κανονικά η προθεσμία για τις δηλώσεις μεταβολών και για λόγους χρηστής διοίκησης παρέτεινε απλώς την προθεσμία μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου.
Κύκλοι του υπουργείου ανέφεραν ότι δεν πρόκειται να εκδοθεί Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, καθώς για το συγκεκριμένο θέμα δεν προέκυψε διακομματική συναίνεση και από τη στιγμή που η επιβολή του ΦΠΑ στην εκπαίδευση θεωρείται συμβατική υποχρέωση δεν μπορεί να μην εκπληρωθεί από την υπηρεσιακή κυβέρνηση. Έτσι η νέα σχολική χρονιά θα κάνει πρεμιέρα με ΦΠΑ 23% στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων (πλην δημοσίου δικαίου) και των φροντιστηρίων.
Το Μνημόνιο προβλέπει έξτρα έσοδα 168 εκατ. ευρώ φέτος, από την επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Ωστόσο, όπως εκτιμούν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, τα έσοδα αυτά είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα εισπραχθούν, καθώς εκφράζουν την ανησυχία ότι τα φροντιστήρια και τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια αντί να εκδίδουν αποδείξεις με το πλήρες κόστος των μαθημάτων συν ΦΠΑ 23%, θα κόβουν (αν κόβουν) μικρότερες αποδείξεις.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο της ΓΓΔΕ η δήλωση μεταβολών των επιχειρήσεων που παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες, οι οποίες από 19 Αυγούστου 2015 υπάγονται σε ΦΠΑ (σύμφωνα με το ν. 4336/2015), δύναται να υποβληθεί μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου 2015 χωρίς πρόστιμο.
Οι λοιπές υποχρεώσεις των εν λόγω προσώπων ισχύουν κανονικά όπως αυτές περιγράφονται στην υποπαράγραφο Δ.2 του άρθρου 1 του ν. 4336/2015, ήτοι: Τυχόν συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία για την επίρριψη του ΦΠΑ επί αρχικών φορολογικών στοιχείων που εκδόθηκαν από τις 20 Ιουλίου έως και τις 20 Αυγούστου 2015 θα πρέπει να εκδοθούν το αργότερο έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2015.
Ο οφειλόμενος φόρος με βάση τα συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία θα καταβληθεί με τη δήλωση ΦΠΑ της περιόδου, εντός της οποίας εκδόθηκαν αυτά (για παράδειγμα για συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία που θα εκδοθούν τον Σεπτέμβριο, ο φόρος θα καταβληθεί με τη δήλωση ΦΠΑ που υποβάλλεται έως και το τέλος Οκτωβρίου 2015), και Σύνταξη απογραφής των αγαθών που κατέχουν στις 19 Ιουλίου 2015 και υποβολή δήλωσης αποθεμάτων μετάταξης μέχρι τις 19 Οκτωβρίου 2015, προκειμένου να ασκηθεί το δικαίωμα έκπτωσης.

Αντιδράσεις 
Οξύτατη ήταν η αντίδραση του προέδρου του Συνδέσμου Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων (ΣΙΕΙΕ). «Δεν είναι δυνατόν να συμφωνούν όλα τα κόμματα για 'πάγωμα' του μέτρου και στο παρά πέντε της νέας σχολικής χρονιάς οι κυβερνώντες να αλλάζουν γνώμη. Η επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση αντιτίθεται στο Σύνταγμα και στην 6η Ευρωπαϊκή Οδηγία και δεν μπορεί να περάσει. Θα προσφύγουμε στα δικαστήρια ακόμη και εναντίον της παράτασης που δόθηκε για την υποβολή των δηλώσεων», τονίζει στην «Η» ο πρόεδρος του ΣΙΕΙΕ, Χαράλαμπος Κυραϊλίδης.
Σημειώνεται ότι λόγω της απόφασης της κυβέρνησης για ΦΠΑ 23% στα δίδακτρα, χθες έβαλε «λουκέτο» το ιδιωτικό σχολείο «Μιχαλοπούλειον» στον Πειραιά. Πρόκειται για ένα μικρό, αλλά ιστορικό σχολείο καθώς λειτουργούσε από το 1931, το οποίο αντιμετώπιζε προβλήματα λειτουργίας τα τελευταία χρόνια λόγω της μείωσης του αριθμού των μαθητών του. Τη «χαριστική βολή» έδωσε το μέτρο για επιβολή ΦΠΑ 23% καθώς υπήρξε μαζική αποχώρηση μαθητών.
«Κάθε σχολείο που κλείνει ταυτόχρονα ανοίγει μια φυλακή. Αν θέλουν οι κυβερνώντες να γεμίσουν την Ελλάδα με φυλακές ας συνεχίσουν την πολιτική αυτή», επισημαίνει ο κ. Κυραϊλίδης και καταλήγει: «Τι θα γίνει τώρα με τους εργαζόμενους του σχολείου; Μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ θα τους προσλάβει, όπως τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών;».

imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Tο loutrakiodusseas.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.


Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Post Bottom Ad

Σελίδες