Ένα βήμα πριν από την πτώχευση - LOUTRAKI ODUSSEAS BLOG

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρίτη, Ιουνίου 28, 2016

Ένα βήμα πριν από την πτώχευση


Σε εξαιρετικά δυσμενή θέση βρίσκεται η διοίκηση της «Μαρινόπουλος», καθώς τα χρέη «πνίγουν» τη γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ...

Το ενδεχόμενο του «λουκέτου» είναι ορατό -εξέλιξη που βγάζει στον δρόμο περισσότερους από 10.500 εργαζομένους.

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι ενδεχόμενο «κανόνι» θα προκαλούσε σοβαρές αναταράξεις στον χώρο του λιανεμπορίου, με τις επιπτώσεις να είναι ακόμα μεγαλύτερες στην επαρχία, όπου περισσότερες από 1.500 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις -στην πλειονότητά τους ελληνικές- έχουν ως βασικό πελάτη τους τη συγκεκριμένη αλυσίδα. Εκτιμάται πως μόνο το «φέσι» προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία ξεπερνά τα 40 εκατ. ευρώ, την ώρα που η διοίκηση ρίχνει το βάρος στη ρύθμιση και την καταβολή μέρους των οφειλών προς τους προμηθευτές προκειμένου να μην αδειάσουν εντελώς τα ράφια των κατά τόπους σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επί τάπητος έχουν τεθεί διάφορα σενάρια αντιμετώπισης του σοβαρού αυτού προβλήματος, το οποίο μοιάζει με ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί. Η υπόθεση - θρίλερ έρχεται σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να αλλάξει την ατζέντα μέσω της συζήτησης για τον εκλογικό νόμο, ενισχύοντας παράλληλα την άποψη ότι τα χειρότερα πέρασαν μετά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης.

Πτώχευση εν λειτουργία

Η αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων των δικηγόρων πυροδότησε ραγδαίες εξελίξεις, καθώς σήμανε την έναρξη της επιβολής ασφαλιστικών μέτρων και αναγκαστικών εκτελέσεων λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η υπαγωγή στον πτωχευτικό κώδικα (είτε στο άρθρο 99 ή στο 106Β) είναι μια από τις επιλογές που εξετάζονται.

Μια τέτοια εξέλιξη θα συνοδευτεί από «κούρεμα» χρεών και την κατάθεση ενός «business plan» το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων την είσοδο επενδυτή, που θα κληθεί να σηκώσει το βάρος της νέας προσπάθειας. Παράγοντες του λιανεμπορίου δεν αποκλείουν, πάντως, την εμπλοκή ευρωπαϊκών αλυσίδων που δραστηριοποιούνται στον χώρο του λιανεμπορίου. Σε μια τέτοια περίπτωση, απαραίτητη θεωρείται η προϋπόθεση μετοχοποίησης χρεών.

Ενδεικτικό της διαμορφωθείσας κατάστασης αποτελεί το γεγονός ότι οι συστημικές τράπεζες επιδιώκουν τις τελευταίες εβδομάδες να μάθουν το ύψος των χρεών της «Μαρινόπουλος» προς τους προμηθευτές. Προς αυτήν την κατεύθυνση έχουν προσεγγίσει επιχειρήσεις για να διαπιστώσουν τον βαθμό «έκθεσής τους».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Tο loutrakiodusseas.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.


Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Post Bottom Ad

Σελίδες