Έρχεται "βροχή" καταγγελιών ληξιπρόθεσμων δανείων από τις τράπεζες - LOUTRAKI ODUSSEAS BLOG

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 22, 2017

Έρχεται "βροχή" καταγγελιών ληξιπρόθεσμων δανείων από τις τράπεζες


Tης Νένας Μαλλιάρα 

Σε δεκάδες χιλιάδες καταγγελίες ληξιπρόθεσμων δανείων θα προβούν μέσα στους επόμενους 1 – 2 μήνες οι τράπεζες, στοχεύοντας τόσο στους διαπιστωμένα στρατηγικούς κακοπληρωτές, όσο και στους μη συνεργάσιμους οφειλέτες....



Η "καταιγίδα" καταγγελιών αναμένεται ύστερα από μία περίοδο απραξίας δύο ετών, κατά την οποία οι τράπεζες δεν προέβαιναν σε καταγγελίες δανείων,  αναμένοντας τους οφειλέτες δανειολήπτες να προσέλθουν για ρυθμίσεις των δανείων τους. Η περίοδος της απραξίας, ωστόσο, λαμβάνει σύντομα τέλος, υπό την πίεση του SSM, αλλά και την εκπνοή προθεσμιών του Κώδικα Δεοντολογίας που "βγάζουν στη σέντρα" τους μη συνεργάσιμους δανειολήπτες. 

Έτσι, το αμέσως προσεχές διάστημα, οι τράπεζες θα καταγγείλουν δάνεια, προχωρώντας σε ένδικα μέσα (διαταγές πληρωμής, κατασχέσεις, πλειστηριασμούς) κατά των οφειλετών που δεν απάντησαν και στην τρίτη επιστολή που έλαβαν από τις τράπεζες και κρίθηκαν έτσι μη συνεργάσιμοι, όσο και κατά των οφειλετών που έχουν κατηγοριοποιηθεί στους στρατηγικούς κακοπληρωτές.  Σημειώνεται ότι οι τράπεζες είναι σε θέση να γνωρίζουν πλέον τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν προβεί σε εξονυχιστικές διασταυρώσεις στοιχείων για την κίνησή τους τα τελευταία χρόνια (από καταθέσεις στο εξωτερικό, μέχρι κατοχή θυρίδων ακόμη και συναλλαγές σε κοσμηματοπωλεία). Οι στρατηγικοί κακοπληρωτές εντοπίζονται πλέον συχνότερα και από τις δικαστικές αρχές, καθώς απορρίπτεται το 50% των αιτήσεων για υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη.

Οι καταγγελίες δανείων υπαγορεύονται στις τράπεζες και από το πλαίσιο της στοχοθεσίας που έχει συμφωνηθεί με τον SSM για τη μείωση των "κόκκινων" δανείων. Το πλαίσιο αυτό προβλέπει καταρχάς ότι οι εποπτικές αρχές θα παρακολουθούν τον ρυθμό ανάκτησης σε μετρητά μη εξυπηρετούμενων δανείων προς το μέσο υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δηλαδή θα καταγράφουν τις εισπράξεις των τραπεζών τόσο από αποπληρωμές, όσο και από ρευστοποιήσεις και μεταβιβάσεις δανείων. Στόχος είναι να σημειώνεται ετήσια αύξηση των εισπράξεων κυρίως λόγω των συνεχώς αυξανόμενων ταμειακών εισροών από ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων (πλειστηριασμοί).

Ειδικά για τα επιχειρηματικά δάνεια όπου πέφτει το κύριος βάρος για τη μείωση των NPLs και την ανάκαμψη της Οικονομίας, ΤτΕ και SSM θα θέσουν στο επίκεντρο τα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 720 ημερών που δεν έχουν καταγγελθεί από τις τράπεζες. Η πορεία τους θα παρακολουθείται ως ποσοστό επί του αθροίσματος όσων δανείων βρίσκονται σε καθυστέρηση άνω των 720 ημερών και έχουν ή δεν έχουν καταγγελθεί. 

Στόχος είναι να αυξηθούν οι καταγγελίες δανείων και η προσφυγή των τραπεζών σε ένδικα μέσα και το ποσοστό των μη καταγγελμένων δανείων να υποχωρήσει στο 1% - 7% τον Δεκέμβριο του 2019 από 6% - 26% που ήταν τον Ιούνιο 2016. Η άσκηση ένδικων μέσων επιδιώκεται να κινείται από 87% έως 100% καθ΄ όλη τη διάρκεια της περιόδου έως το 2019.

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Tο loutrakiodusseas.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.


Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Post Bottom Ad

Σελίδες