Ο λιναρόσπορος – Γιατί είναι τόσο καλό για την υγεία σας; - LOUTRAKI ODUSSEAS BLOG

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Παρασκευή, Μαρτίου 24, 2017

Ο λιναρόσπορος – Γιατί είναι τόσο καλό για την υγεία σας;


Σπόροι με καθαρτική δράση
Πλούσιοι σε φυτικές ίνες, οι σπόροι του λιναριού έχουν καθαρτική δράση. Διευκολύνουν την εκκένωση του εντέρου και συνιστώνται σε περιπτώσεις χρόνιας δυσκοιλιότητας...

Δοσολογία: Βάζετε ένα κουταλάκι του καφέ λιναρόσπορο μέσα σε ένα ποτήρι νερό και το αφήνετε να σταθεί όλη τη νύχτα. Πίνετε το νερό με τους σπόρους το επόμενο πρωί. Εναλλακτικά, βράζετε 20 γρ. αποξηραμένους σπόρους σε ένα λίτρο νερό για 5 λεπτά και φιλτράρετε. Πίνετε ένα φλιτζάνι κάθε πρωί και βράδυ μετά το φαγητό.

Σημείωση: «Η επίδραση του λιναρόσπορου είναι καθαρά μηχανική κι έτσι δεν προκαλεί ερεθισμό στο βλεννογόνο του εντέρου, γεγονός που επιτρέπει τη χρήση του για μακροχρόνια θεραπεία», επισημαίνει ο Δρ Yves Donadieu, γιατρός που ειδικεύεται στη φυτοθεραπεία. Ενδεχομένως να χρειαστεί να περάσουν 3 ημέρες για να φανεί το αποτέλεσμα.

Αντενδείξεις: Να μην χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις εντερικής απόφραξης.

Σπόροι που καταπολεμούν τη χοληστερίνη;
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2005, η καθημερινή κατανάλωση 20 γρ. λιναρόσπορου για 8 εβδομάδες είναι εξίσου αποτελεσματική όσο και μια στατίνη για να μειωθεί η υψηλή χοληστερίνη (1). Άλλες έρευνες που έγιναν σε κουνέλια (2) υπογράμμισαν ότι η λήψη λιναρόσπορου συνδέθηκε με μείωση των αποθεμάτων της χοληστερόλης στις αρτηρίες. Οι σπόροι του λιναριού περιέχουν άλφα-λινολενικό οξύ, πρόδρομη ουσία των ωμέγα-3 λιπαρών, το οποίο ευνοεί τη μείωση της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.

Δοσολογία: Καταναλώνετε 1 με 2 κουταλιές της σούπας αλεσμένους σπόρους καθημερινά προσθέτοντάς τους, για παράδειγμα, στο φαγητό.

Επισήμανση: Τα καρύδια, το καρυδέλαιο και το κραμβέλαιο είναι πολύ πιο πλούσια σε ω-3 λιπαρά από τον λιναρόσπορο. Θυμηθείτε να τα συμπεριλαμβάνετε στο μενού σας κατά καιρούς χωρίς φυσικά να κάνετε κατάχρηση, δεδομένου ότι δεν παύουν να είναι λίπη.

(1) Mandasescu, et al. Flaxseed supplementation in hyperlipidemic patients. Rev Med Chir Soc MedNat Iasi. 2005 Jul-Sep;109(3):502-6.
(2)Dodin S, Lemay A, Jacques H, et al. The effects of flaxseed dietary supplement on lipid profile, bone mineral density, and symptoms in menopausal women: a randomized, double-blind, wheat germ placebo-controlled clinical trial, Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, mars 2005, Vol. 90, No 3, 1390-7.

Σπόροι ενάντια στον καρκίνο του μαστού
Λόγω του ότι περιέχει φυτοοιστρογόνα (που ονομάζονται «λιγνάνες»), ο λιναροσπορος μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Τα φυτοοιστρογόνα είναι μόρια φυτικής προέλευσης που μιμούνται τη δράση των οιστρογόνων. Εμποδίζουν τις ορμόνες αυτές να αγγίξουν πολύ υψηλά επίπεδα και να προκαλέσουν υπερβολική ανάπτυξη του μαστικού αδένα, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. «Οι δύο σημαντικότερες λιγνάνες βρίσκονται σε μεγάλη αφθονία στον λιναρόσπορο, με επίπεδα έως 3.000 φορές υψηλότερα από ό, τι σε άλλα φυτικά προϊόντα», τόνιζε ο Δρ Ρίτσαρντ Beliveau σε ένα άρθρο τον Σεπτέμβριο του 2010.
Κατανάλωση: Καταναλώνετε 1 με 2 κουταλιές φρεσκοαλεσμένο λιναρόσπορο σε καθημερινή βάση προσθέτοντάς τον στο φαγητό.

Επισήμανση: 100 γρ. λιναρόσπορου περιέχουν 300.000 μικρογραμμάρια λιγνάνες, έναντι 40.000 που περιέχει το σουσάμι, 1.300 το μπρόκολο και 540 το σκόρδο.

Προσοχή: Τα φυτοοιστρογόνα δεν συνιστώνται σε γυναίκες οι οποίες έχουν προσβληθεί στο παρελθόν ή πάσχουν από καρκίνο του μαστού, και σε όσες έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού (κίνδυνος υποτροπής). Να ζητάτε πάντα τη συμβουλή ενός γιατρού.
Σπόροι που ανακουφίζουν από τις εξάψεις;

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2007 (1), η κατανάλωση λιναρόσπορου δύναται να μειώσει κατά το ήμισυ τις εξάψεις σε γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση. Έχοντας καταναλώσει καθημερινά 40 γραμμάρια αλεσμένου λιναρόσπορου για διάστημα έξι εβδομάδων, 29 γυναίκες ήταν σε θέση να αντιληφθούν τα οφέλη αυτά. Επίσης, οι μυαλγίες και οι αρθραλγίες τους μειώθηκαν, και οι γυναίκες αυτές είχαν καλύτερη διάθεση. Ωστόσο, η σημαντικότητα αυτών των θετικών αποτελεσμάτων μετριάζεται από το γεγονός ότι το δείγμα των ανθρώπων που έλαβαν μέρος στην έρευνα παραμένει μικρό, και ότι οι άλλες έρευνες που είναι σχετικές με αυτό το θέμα διαφοροποιούνται πάντα.

Κατανάλωση: Καταναλώνετε 1 με 2 κουταλιές φρεσκοαλεσμένο λιναρόσπορο σε καθημερινή βάση προσθέτοντάς τον στο φαγητό.

(1) Pilot evaluation of flaxseed for the management of hot flashes. Pruthi S, Thompson SL, et al. J Soc Integr Oncol. 2007 Summer;5(3):106-12.
Σπόροι που προλαμβάνουν το διαβήτη τύπου 2;

Σύμφωνα με τον καθηγητή Kailash Prasad, ερευνητή στο Πανεπιστήμιο του Σασκάτσουαν (Καναδάς), η κατανάλωση λιναρόσπορου δύναται να μειώσει κατά 80% τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 (1). Το όφελος αυτό μπορεί να αποδοθεί σε μια λιγνάνη που περιέχει ο λιναρόσπορος, και ονομάζεται «διγλυκοζίτης της σεκοϊσολαρικιρεσινόλης» (secoisolariciresinol diglucoside). Αυτό το μόριο θα μπορούσε να έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, γεγονός που θα επέτρεπε την καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες, το οποίο αποτελεί παράγοντα του διαβήτη. Ωστόσο, το όφελος αυτό δεν έχει αποδειχθεί ακόμη. Λιγοστές μελέτες έχουν ασχοληθεί με αυτήν τη συσχέτιση, και όσες ασχολήθηκαν δεν έχουν να παρουσιάσουν σημαντικά αποτελέσματα.
Κατανάλωση: Καταναλώνετε 1 με 2 κουταλιές φρεσκοαλεσμένο λιναρόσπορο σε καθημερινή βάση προσθέτοντάς τον στο φαγητό.

(1)TORONTO, BE Canada numéro 180 du 10/08/2001
Δέρμα: ο λιναρόσπορος καταπραΰνει τους ερεθισμούς
Ερυθρότητα, φλόγωση, σπυράκια … Το δέρμα σας έχει ερεθιστεί; Δοκιμάστε τους σπόρους του λιναριού! Πλούσιοι σε γλίσχρασμα, αυτοί οι σπόροι έχουν καταπραϋντική, μαλακτική και αντιφλεγμονώδη δράση.

Δοσολογία: Ρίχνετε σιγά-σιγά νερό σε αλεύρι λιναριού μέχρι να γίνει μια λεία πάστα. Ζεσταίνετε σε χαμηλή φωτιά και απλώνετε την πάστα χλιαρή σε μια γάζα πάχους 1 εκ. Εφαρμόζετε το κατάπλασμα 1 έως 3 φορές την ημέρα.

Λινέλαιο: να είστε προσεκτικοί
Οι λιναρόσποροι περιέχουν 35-50% λάδι. Καθώς το λάδι αυτό είναι ασταθές, ευαίσθητο στη θερμότητα και οξειδώνεται εύκολα, η κατανάλωσή του ήταν απαγορευμένη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το 2009, διάφορες κυβερνήσεις αποφάσισαν να επιτρέψουν τη χρήση αυτή. Ακριβώς όπως και οι σπόροι, έτσι και το λάδι είναι πλούσιο σε άλφα-λινολενικό οξύ, πρόδρομη ουσία των ωμέγα-3 λιπαρών. Εάν μπορέσετε να το βρείτε στα σούπερ μάρκετ, να είστε προσεκτικοί όσον αφορά τη χρήση του:

Χρησιμοποιείτε το λάδι αποκλειστικά για καρύκευμα

Μην θερμαίνετε το λάδι
Διατηρήστε το μακριά από θερμότητα πριν από το άνοιγμα
Διατηρήστε το στο ψυγείο μετά από το άνοιγμα
Μην το κρατάτε περισσότερο από 3 μήνες μετά από το άνοιγμα
Μην το δίνετε σε παιδιά κάτω των 3 ετών
Επισήμανση: Εκτός από τη διατροφή, το λινέλαιο χρησιμοποιείται στη σύνθεση των χρωμάτων, στην κατασκευή λινοταπήτων, στο μελάνι εκτύπωσης, στα σαπούνια, στα σφραγιστικά, ή ακόμη και στα βιομηχανικά λιπαντικά.

Πού μπορείτε να βρείτε λιναρόσποροι;
Εάν θέλετε να αγοράσετε λιναρόσπορο, θα τον βρείτε σε καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων (σούπερ μάρκετ, υπεραγορές, κ.λπ.) ή σε καταστήματα υγιεινής διατροφής. Θα τον βρείτε σε φυσική μορφή, αλεσμένο, ως αλεύρι ή λάδι. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να καταναλώνετε τρόφιμα εμπλουτισμένα με λιναρόσπορο, όπως για παράδειγμα ορισμένα είδη ψωμιού, καθώς και αυγά. «Οι σπόροι του λιναριού χρησιμοποιούνται κατά κόρον από τη βιομηχανία τροφίμων. Ταΐζουν με αυτούς τις κότες για να αυξήσουν την περιεκτικότητα των αυγών τους σε ω-3 λιπαρά», επισημαίνει ο διατροφολόγος Δρ Gille Demarque.
Alexandra Tabaki

Πηγή:
e-diatrofi.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Tο loutrakiodusseas.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.


Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Post Bottom Ad

Σελίδες