Φτωχ(ικ)ές Πολιτείες - LOUTRAKI ODUSSEAS BLOG

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σάββατο, Ιουλίου 08, 2017

Φτωχ(ικ)ές Πολιτείες


Του Γιάννη Πανούση

Η νέα φτώχια δεν αφορά ορισμένες ομάδες αλλά μπορεί να πλήξει οποιαδήποτε ομάδα ή να δημιουργήσει καινούργιες κατηγορίες φτωχών και αποκλεισμένων. Σε μερικές μάλιστα περιπτώσεις η φτώχια μοιάζει σχεδόν να «κληρονομείται» από γενιά σε γενιά....

Η φτώχια, ενταγμένη, απορριπτική ή περιθωριακή, διαρρηγνύει τους κοινωνικούς δεσμούς και απονομιμοποιεί το κοινωνικό συμβόλαιο. Οι διακρίσεις των εντός, εκτός και εντός/ εκτός, δηλαδή της άρχουσας τάξης, των νεόπτωχων και των μετά κινδύνων εργαζομένων δεν δημιουργούν απλώς την κοινωνία των 2/3 αλλά θέτουν και τις βάσεις για τη μορφοποίηση της αντι-κοινωνίας, του αντί-κοσμου των φτωχών, περιθωριακών, προλετάριων που ζουν έξω από το δίκαιο και τη δημοκρατία. Οι ηττημένοι του κοινωνικού/ οικονομικού παιχνιδιού θεωρούνται ως «λειτουργικά απόβλητα».
Οι βολεμένοι , οι ανασφαλείς και οι αποκλεισμένοι . Ο τριχοτομημένος τούτος κόσμος όχι μόνον είναι άδικος αλλά θα ‘ναι και πάντα διαιρεμένος και βίαιος.

Δεν είμαστε ούτε υπέρ των «δυνατών επιλύσεων» ούτε υπέρ των «δυνατών κέντρων εξουσίας».Θέλουμε να μιλάμε και να συναναστρεφόμαστε «αδύνατους» ανθρώπους που ονειρεύονται «αδύνατες δι-εξόδους». Την κρίσιμη ώρα αυτοί θα σηκωθούν όρθιοι. Οι άλλοι θα γονατίσουν κουρασμένοι από τους αριθμούς που δεν επαληθεύθηκαν ή δειλιασμένοι από τους κινδύνους που δεν έμαθαν να διατρέχουν.

Πρέπει να δώσουμε περισσότερο χώρο και ευκαιρίες στους νέους (αντί να τους κυνηγάμε επειδή δεν μας αρέσουν τα «χούγια» τους), πρέπει να τείνουμε χέρι φιλίας και αλληλεγγύης στους απελπισμένους (αντί να τους κατηγορούμε διότι κατεβάζουν το κατά κεφαλήν εισόδημα).

Συμβαίνει να εμφανίζονται
αρπαχτικά οι καιροσκόποι
στις σιτοδείες
και στους λιμούς να επωφελούνται
μαυραγορίτες ψυχών
Π. Παγκράτης , Του Μιχαήλ και της Μαρίας




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Tο loutrakiodusseas.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.


Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Post Bottom Ad

Σελίδες