Μήπως έχετε την "ασθένεια του πληκτρολογίου"; - LOUTRAKI ODUSSEAS BLOG

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σάββατο, Ιουλίου 22, 2017

Μήπως έχετε την "ασθένεια του πληκτρολογίου";


Εάν δουλεύετε πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή, τότε κινδυνεύετε περισσότερο από το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα....

Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα αποκαλείται και "ασθένεια του υπολογιστή", καθώς πλήττει περισσότερο όσους χρησιμοποιούν για ώρες το πληκτρολόγιο και το ποντίκι, καταπονώντας τον καρπό τους.

Ανατομικά, ο καρπιαίος σωλήνας έχει μορφή αγωγού στη βάση της παλάμης που ο πυθμένας του είναι τα οστά του καρπού, ενώ ο θόλος του αποτελείται από μία χόνδρινη ταινία, τον εγκάρσιο χόνδρινο καρπιαίο σύνδεσμο. Το περιεχόμενό του αποτελείται από το μέσο νεύρο και τους καμπτήρες τένοντες των δαχτύλων. Το μέσο νεύρο δίνει αίσθηση στα πρώτα 3½ δάχτυλα και κίνηση στους αντιθετικούς μυς της βάσης του αντίχειρα, απαραίτητου για την εκτέλεση της σύλληψης αντικειμένων.

Τι είναι το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα
Πρόκειται για την πλέον πιο συχνή περιφερική πιεστική νευροπάθεια [είναι 5-6 φορές συχνότερο στις μεσήλικες γυναίκες απ’ ό,τι στους άνδρες]. Εκδηλώνεται με μουδιάσματα στα πρώτα 3-4 δάχτυλα, κυρίως τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ στα τελευταία στάδια δεν μπορείς να κλείσεις την παλάμη σου, παρουσιάζεται, δηλαδή, μυϊκή αδυναμία παλάμης και, κυρίως, ατροφία των μυών της βάσης του αντίχειρα, ενώ ο ασθενής δεν μπορεί να πιάσει αντικείμενα επειδή πέφτουν από το χέρι.

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα ταλαιπωρεί πολλές νοικοκυρές, αλλά και ανθρώπους που ασχολούνται με χειρωνακτικές εργασίες, κυρίως έπειτα από υπερβολική επιβάρυνση των χεριών στη διάρκεια της ημέρας. Συχνότερα εμφανίζεται στις εγκύους, στους διαβητικούς, τους ρευματοπαθείς και τους νεφροπαθείς. Η διάγνωση γίνεται με κλινική εξέταση και επιβεβαιώνεται με το ηλεκτρομυογράφημα.

Πηγή shape.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Tο loutrakiodusseas.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.


Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Post Bottom Ad

Σελίδες