Δέσμευση ΑΦΜ και τραπεζικού λογαριασμού για χρέη στους Δήμους - LOUTRAKI ODUSSEAS BLOG

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δευτέρα, Οκτωβρίου 16, 2017

Δέσμευση ΑΦΜ και τραπεζικού λογαριασμού για χρέη στους Δήμους


Με δέσμευση του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου ή ακόμα και του τραπεζικού τους λογαριασμού κινδυνεύουν εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες ληξιπρόθεσμων χρεών στους δήμους της χώρας. Το επόμενο βήμα είναι οι κατασχέσεις. Μόνο στον Δήμο Αθηναίων, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα εκατομμύριο οφειλέτες έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη συνολικού ύψους 325 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 70 εκατομμύρια ευρώ αφορούν απλήρωτες κλήσεις.

Στις εφορίες, τα φαινόμενα αγανακτισμένων φορολογουμένων, οι οποίοι διαπίστωσαν πως το ΑΦΜ τους είναι κλειδωμένο για κάθε συναλλαγή ή οι όποιες αποταμιεύσεις τους στην τράπεζα έχουν δεσμευθεί χωρίς να γνωρίζουν τον λόγο, είναι καθημερινό φαινόμενο. Οι απλήρωτες κλήσεις αποτελούν μια συνηθισμένη αιτία.

Παρά το γεγονός ότι, όπως υποστηρίζουν αρμόδιοι παράγοντες του δήμου, αποστέλλονται ειδοποιητήρια στους οφειλέτες πριν ξεκινήσει η διαδικασία μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, δεν λείπουν τα φαινόμενα – συνήθως λόγω αλλαγής διεύθυνσης κατοικίας – όπου τα ραβασάκια δεν φτάνουν στον προορισμό τους και οι φορολογούμενοι διαπιστώνουν κατόπιν εορτής ότι ο ΑΦΜ τους έχει κλειδώσει όταν ζητήσουν την έκδοση φορολογικής ενημερότητας ή αναζητώντας την επιστροφή φόρων εισοδήματος.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ


Η περίπτωση του Α.Μ. είναι ενδεικτική. Η εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης οδήγησε σε βεβαίωση επιστροφής φόρου 110 ευρώ, την πίστωση των οποίων αναζήτησε πηγαίνοντας στην εφορία του. Εκεί διαπίστωσε ότι ο ΑΦΜ του ήταν "κλειδωμένος", με αποτέλεσμα να μπλοκάρει η επιστροφή φόρου. Δεδομένου ότι δεν είχε άλλες φορολογικές υποχρεώσεις σε εκκρεμότητα, μια αναζήτηση στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Αθηναίων τον έφερε αντιμέτωπο με "ραβασάκι" δέκα απλήρωτων κλήσεων την περίοδο 2011-12. Το αρχικό κεφάλαιο των 500 ευρώ οφειλών, με προσαυξήσεις 113,44 ευρώ, στάθηκε ικανό για τη δέσμευση του ΑΦΜ του φορολογουμένου από τις 8 Μαρτίου 2017. Από τότε έως τις 14 Αυγούστου, οπότε εστάλη το αίτημα ενημέρωσης στο Τμήμα Διαχείρισης Καθημερινότητας του Δήμου Αθηναίων, ο φορολογούμενος δεν είχε ιδέα ότι είχε κλειδώσει ο ΑΦΜ του.

Στις 17 Αυγούστου ακολούθησε η απάντηση του δήμου και οι απορίες λύθηκαν.

Η πρακτική της δέσμευσης ΑΦΜ ή της δέσμευσης τραπεζικού λογαριασμού είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη για τις οικονομικές υπηρεσίες των δήμων ανά τη χώρα. Είναι συνήθως ο "προάγγελος" - μετά τα απαραίτητα ειδοποιητήρια, εφόσον φτάσουν στον προορισμό τους - των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, κυρίως με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών. Συνήθως, ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 300 ευρώ "πυροδοτούν" δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών ή ΑΦΜ. Κατασχέσεις δεν αποκλείονται ακόμα και για χαμηλότερες οφειλές.


ΠΗΓΗ: epoli.gr από tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Tο loutrakiodusseas.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.


Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Post Bottom Ad

Σελίδες