Δίνουν μέρισμα 700 εκατομμύρια, παίρνουν 2,4 δις με νέα μέτρα το 2018! - LOUTRAKI ODUSSEAS BLOG

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τετάρτη, Νοεμβρίου 22, 2017

Δίνουν μέρισμα 700 εκατομμύρια, παίρνουν 2,4 δις με νέα μέτρα το 2018!

Νέα μέτρα ύψους 2,5 δισ. ευρώ (ή 1,4% του ΑΕΠ) με αυξήσεις φόρων και περικοπές συντάξεων και επιδομάτων για το 2018, κρύβει το σχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού που κατατίθεται απόψε στη Βουλή. Τα μέτρα είναι «παλαιά», με την έννοια ότι έχουν ψηφιστεί τον Μάιο,αλλά θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά από 1ης Ιανουαρίου ώστε, σε σχέση με φέτος, η κυβέρνηση να βάλει στα κρατικά ταμεία 1,15 δισ. επιπλέον από φόρους και να εξοικονομήσει και άλλα 1,4 δισ. ευρώ από περικοπές δαπανών.

Οι φόροι θα αυξηθούν και πάλι λόγω της κατάργησης της έκπτωσης του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά, της κατάργησης της έκπτωσης φόρου λόγω ιατρικών δαπανών, αλλά και της έκπτωσης του 1,5% στην παρακράτηση φόρου. Μεγάλοι χαμένοι του 2018 βγαίνουν κυρίως οι συνταξιούχοι και δικαιούχοι ΕΚΑΣ καθώς τα επιδόματα θα «εξορθολογιστούν», με πρώτο και καλύτερο το επίδομα θέρμανσης.

Συνολικά τα κρατικά έσοδα (με ιδιωτικοποιήσεις κλπ) θα πρέπει το 2018 να ενισχυθούν κατά τουλάχιστον 1,8 δισ. ευρώ έναντι του 2017, εκ των οποίων πάνω από 800 εκατομμύρια είναι νέα μέτρα. Ταυτόχρονα οι πρωτογενείς δαπάνες θα πρέπει να συμπιεστούν κατά 1,4 δισ. ευρώ, πρωτίστως μέσα από την περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Σε κάθε περίπτωση, το 2018 πρέπει να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% κατά το Μνημόνιο (ή 3,6%-3,7% του ΑΕΠ σύμφωνα με τον νέο προϋπολογισμό που θα κατατεθεί) με τουλάχιστον 12 νέα εισπρακτικά μέτρα και περικοπές.

Από τα μέτρα του 2018 ξεχωρίζουν:

1. Παρακράτηση. Περισσότεροι από 1,5 εκατ. φορολογούμενοι με ετήσιες αποδοχές από μισθό ή σύνταξη άνω των 9.000 ευρώ τον χρόνο θα διαπιστώσουν μια μείωση στις μηνιαίες αποδοχές τους από τον Ιανουάριο. Η μείωση θα προκύψει από την κατάργηση της έκπτωσης του 1,5% που γίνεται στην μηνιαία παρακράτηση φόρου.

2. Ιατρικά έξοδα. Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι, οι οποίοι έκαναν μέχρι τώρα χρήση της τελευταίας φοροαπαλλαγής που είχε απομείνει, από το 2018 την αποχαιρετούν. Για να εξοικονομηθεί ποσό της τάξεως των 120 εκατ. ευρώ, η εφορία στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2018 δεν θα αναγνωρίσει για έκπτωση καμία από καμία από τις αποδείξεις για τις δαπάνες σε γιατρούς, φάρμακα, νοσήλια κλπ που εκδόθηκαν μέσα στο 2017.

3. ΦΠΑ νησιά. Αν δεν υπάρξει αναβολή, σε 32 νησιά του Αιγαίου από την 1η Ιανουαρίου καταργείται η έκπτωση 30% στους συντελεστές ΦΠΑ. Στα νησιά που θα υποστούν την αύξηση των φορολογικών συντελεστών, συμπεριλαμβάνονται η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, η Λήμνος, η Κως, η Κάλυμνος κ.α

4. Φόρος υπεραξίας. Παραμένει επίσης σε εκκρεμότητα, εάν θα υπάρξει νέα αναβολή ή όχι. Αν δεν υπάρξει, από την 1η Ιανουαρίου οι πωλητές ακινήτων θα έρθουν αντιμέτωποι με φόρο υπεραξίας 15%.

5. Επίδομα θέρμανσης. Τα κρύα έχουν αρχίσει, ο προϋπολογισμός έχει ενσωματώσει μαχαίρι 50% στο κονδύλι για επίδομα θέρμανσης ( από τα 105 εκατ. ευρώ την περυσινή σαιζόν και 210 εκατ. ευρώ την προπέρσινη) αλλά ακόμα κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα είναι το φετινό επίδομα θέρμανσης και ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι. Για να περικοπεί η ετήσια δαπάνη του επιδόματος θέρμανσης κατά 50% τα εισοδηματικά κριτήρια θα γίνουν αυστηρότερα και το ποσό του επιδόματος ανά λίτρο θα περιοριστεί. Αυτό σημαίνει ότι το επίδομα είτε θα κοπεί για χιλιάδες νοικοκυριά είτε θα είναι λιγότερο από αυτό που πήραν πέρυσι οι δικαιούχοι.

6. Φόρος στα Airbnb. Οι διατάξεις νόμου έχουν ψηφιστεί αλλά θα κάνουν πρεμιέρα πρώτη φορά το 2018 φέρνοντας φορολογούμενους οι οποίοι νοικιάζουν τα σπίτια τους μέσω Airbnb αντιμέτωπους με φόρο έως και 45%.Για τους συγκεκριμένους η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ετοιμάζει ηλεκτρονικό φακέλωμα αφού σύντομα θα κληθούν να δηλώσουν τι ακίνητα ενοικιάζουν, που και σε ποιον.

7. Φόρος διαμονής. Ανέρχεται σε 0,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 1-2 αστέρων, 1,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 3 αστέρων, 3 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 4 αστέρων, 4 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 5 αστέρων, 0,50 ευρώ ανά ημερήσια χρήση για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα.

8. Οι δικαιούχοι ΕΚΑΣ θα δούνε πρώτοι τις αλλαγές στα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος. Έτσι από 1.1.2018 χιλιάδες κατωτατοσυνταξιούχοι θα χάσουν έως και 1.400 ευρώ τον χρόνο. Στους δικαιούχους ΕΚΑΣ θα διατεθούν μόλις 80 εκατ. ευρώ, από 900 εκατ. ευρώ που δίδονταν πριν από το 3ο μνημόνιο και 320 εκατ. ευρώ που δόθηκαν φέτος.

9. Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες κατά 661 εκατομμύρια ευρώ! Από 1/1/2018 οι εισφορές θα υπολογίζονται επί των καθαρών κερδών του επαγγελματία ή της επιχείρησης, προσαυξημένων με τις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί κατά τη διάρκεια του 2017. Δηλαδή θα πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές και για τις ασφαλιστικές εισφορές που ήδη πλήρωσαν, χωρίς να αφαιρούνται όπως ισχύει σήμερα. Εξαιτίας των οφειλών αυτών, δεν θα τους επιστραφεί τελικά η επιπλέον εισφορά που έχουν πληρώσει φέτος με βάση τα εισοδήματα του 2015 (αντί του 2016) αλλά θα συμψηφιστεί. Έτσι όσοι υπολόγιζαν ότι το 2018 θα έχουν σημαντική μείωση στις ασφαλιστικές τους εισφορές, θα διαψευστούν. Ειδικά για το 2018, ως πρώτο έτος εφαρμογής του μέτρου, η εισφορά θα υπολογιστεί με έκπτωση 20%. Από το 2019 η έκπτωση καταργείται και τότε θα προκύψει και νέα επιβάρυνση.

10. Κατάργηση φοροαπαλλαγής δικαστικών λειτουργών-βουλευτών
Το κόστος υπολογίζεται σε 44 εκατ. ευρώ και θα το επωμιστούν χιλιάδες δικαστικοί, αλλά και οι βουλευτές, που θα χάσουν τις ειδικές φοροαπαλλαγές που είχαν.

11. ΕΝΦΙΑ. Επειδή από 1.1.2018 θα ισχύσουν μειωμένες αντικειμενικές αξίες, η κυβέρνηση θα αλλάξει το σύστημα υπολογισμού του φόρου ώστε το 2018 να επιβάλει φόρους τουλάχιστον 3,3 δισ. ευρώ στους ιδιοκτήτες ακινήτων.

aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Tο loutrakiodusseas.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.


Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Post Bottom Ad

Σελίδες