Παγίδα στα ακίνητα με τον ΕΝΦΙΑ - LOUTRAKI ODUSSEAS BLOG

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σάββατο, Ιανουαρίου 20, 2018

Παγίδα στα ακίνητα με τον ΕΝΦΙΑ

Εντατικούς και εξαιρετικά αυστηρούς ελέγχους στα ακίνητα 5.500.000 πολιτών σχεδιάζει η Εφορία προκειμένου να διασταυρώσει αν τα στοιχεία που έχουν δηλώσει οι πολίτες για την ακίνητη περιουσία τους στο ηλεκτρονικό έντυπο Ε9 είναι ίδια με αυτά που δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο.
Συγκεκριμένα οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων θα αξιοποιήσουν τα στοιχεία από το Κτηματολόγιο και θα προχωρήσουν στην επιβολή φόρων και προστίμων σε όσους δεν έχουν δηλώσει στο Ε9 τα ακίνητά τους ή έχουν δηλώσει ανακριβή ή και ακόμη ελλιπή στοιχεία όπως για παράδειγμα λιγότερα τετραγωνικά.

Η παγίδα

Εκατομμύρια πολίτες κατέθεσαν δηλώσεις στο Κτηματολόγιο με τον όρο ότι σύμφωνα με νόμο που ορίζει ότι η συλλογή και η τήρηση στοιχείων τυγχάνει επεξεργασίας από τη συγκεκριμένη Δημόσια Αρχή το Εθνικό Κτηματολόγιο και για την εξυπηρέτηση των σκοπών του και ότι τα προσωπικά δεδομένα των φορολογουμένων δε θα τύχουν άλλης επεξεργασίας πέραν αυτής.

Ολοταχώς για κατασχέσεις

Οι ελεγκτές  προχωρούν απευθείας στην εγγραφή κατασχέσεων και βαρών για τους οφειλέτες με ακίνητη περιουσία.
Αυτό θα είναι το πρώτο βήμα, ενώ το επόμενο θα είναι ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός των ακινήτων.
Μάλιστα με απόφαση που υπογράφει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου ανοίγει ο δρόμος για να αποκτήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Εσόδων ηλεκτρονική πρόσβαση στα στοιχεία του Κτηματολογίου. Με τον τρόπο αυτό οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις θα γίνουν σε δύο επίπεδα.

Τα πρόστιμα

Όταν εντοπιστούν περιπτώσεις πολιτών που δεν έχουν εμφανίσει στην Εφορία το σύνολο της ακίνητης περιουσίας τους για να αποφύγουν τον ΕΝΦΙΑ ή και άλλους φόρους, τότε από τις πληροφορίες που θα λάβουν από το Κτηματολόγιο οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα προχωρούν στην επιβολή προστίμων και φόρων σε όσους δεν έχουν δηλώσει στο Ε9 τα ακίνητά τους ή έχουν δηλώσει ανακριβή στοιχεία.
Μάλιστα όταν διαπιστώνονται ανακρίβειες οι φορολογούμενοι θα καλούνται να κάνουν τροποιητικές δηλώσεις Ε9 και θα καταβάλλουν τα σχετικά πρόστιμα, τον αναλογούμενο ΕΝΦΙΑ αλλά και τις προσαυξήσεις του.
Όταν εντοπιστούν φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία, τις οποίες αφήνουν απλήρωτες και αρύθμιστες παρά το γεγονός ότι διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία, τότε η διασταύρωση θα αξιοποιείται από τους ελεγκτές αναγκαστικής είσπραξης και θα προχωρά άμεσα η διαδικασία κατασχέσεως.
Με τον ίδιο τρόπο θα μπορούν μελλοντικά οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί να εντοπίζουν, να συσχετίζουν, να ελέγχουν, για παράδειγμα το ακριβές γεωγραφικό σημείο ή την επιφάνεια των κτιρίων, τις σοφίτες τις αποθήκες κλπ.
Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Tο loutrakiodusseas.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.


Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Post Bottom Ad

Σελίδες