Guardian: Σημαντική για το ισπανικό Podemos η νίκη του Σύριζα στην Ελλάδα - LOUTRAKI ODUSSEAS BLOG

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δευτέρα, Ιανουαρίου 26, 2015

Guardian: Σημαντική για το ισπανικό Podemos η νίκη του Σύριζα στην Ελλάδα

«Ελλάδα και Ισπανία έχουν υποστεί τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, με πολύ υψηλή ανεργία και λιτότητα»
«Syriza, Podemos - venceremos» (ΣΥΡΙΖΑ, Podemos - θα νικήσουμε) φώναξε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, αρχηγός του αριστερού Podemos την Κυριακή, σε συγκέντρωση του ισπανικού αριστερού κόμματος στη Βαλένθια. «Λίγοι παρακολουθούσαν τόσο στενά τις εκλογές στην Ελλάδα όσο οι Ισπανοί, πολλοί εκ των οποίων είδαν αυτή την προεκλογική περίοδο ως το πρελούδιο των δικών τους επικείμενων εκλογών. Καθώς διαδίδονταν τα νέα την Κυριακή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκτόπισε το κατεστημένο για να γίνει το πρώτο κόμμα κατά της λιτότητας που ανέρχεται στην εξουσία στην ευρωζώνη, ο Ιγκλέσιας το διασκέδασε εμφανιζόμενος στις ειδήσεις» γράφει η βρετανική εφημερίδα Guardian.


Μιλώντας στο ισπανικό ειδησεογραφικό κανάλι La Sexta, ο Ιγκλέσιας δήλωσε: «Πιστεύω ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα επιφέρει κάτι νέο στο πολιτικό πανόραμα της Ελλάδας - θα έχουν έναν αληθινό έλληνα πρόεδρο, όχι έναν απεσταλμένο της Άνγκελα Μέρκελ του οποίου τα συμφέροντα θα μπαίνουν πάνω από εκείνα της χώρας και του λαού του». Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα μπορεί να αποδειχθεί αποφασιστικής σημασίας για την πορεία του Podemos αλλά και κατά του δικομματισμού στην Ισπανία. «Από τη δημιουργία του πριν από έναν χρόνο, το Podemos αναδείχθηκε ως κορυφαίος υποψήφιος, με τις δημοσκοπήσεις να θέλουν το Podemos, το Λαϊκό Κόμμα και τους Σοσιαλιστές να αποσπούν 20 με 30% έκαστος» γράφει ο Guardian.


Και συνεχίζει: «Η σύνδεση μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του Podemos έχει τροφοδοτηθεί από τον ίδιο τον Ιγλέσιας, που με κάθε ευκαιρία τονίζει τη νίκη αυτή ως την πρώτη νίκη του κινήματος κατά της λιτότητας που σαρώνει την Ευρώπη. "Το 2015 θα είναι ο χρόνος της αλλαγής για την Ισπανία και την Ευρώπη. Ξεκινάμε από την Ελλάδα. Πάμε Αλέξη, πάμε!" έγραψε στο Twitter ο Ιγκλέσιας». Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, δεν προκαλεί έκπληξη που τα δύο κόμματα έχουν βρει κοινό έδαφος: Ελλάδα και Ισπανία έχουν υποστεί τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, με πολύ υψηλή ανεργία και λιτότητα που αποδομούν τον κοινωνικό του ιστό.


Παρότι όμως ο Τσίπρας και ο Ιγκλέσιας υπερτονίζουν τα κοινά στοιχεία των δύο κομμάτων, υπάρχουν ξεκάθαρες διαφορές. Πιο σημαντικό, αναφέρει ο Guardian, το Podemos μετρά μόλις έναν χρόνο από τη δημιουργία του και βρίσκεται στη διαδικασία αυτοπροσδιορισμού ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπείται στο ελληνικό κοινοβούλιο από το 2004. Όπως έγραψε ο δημοσιογράφος Βιθέντε Λοθάνο: "Ο Σύριζα είναι πραγματικότητα. Το Podemos πιθανότητα". «Αλλά πλέον το Podemos είναι αδιάρρηκτα συνδεδεμένο με τον Σύριζα. Με τις εκλογές να απέχουν μόλις λίγους μήνες στην Ισπανία, η ανοδική δημοτικότητα του Podemos μπορεί να ανακοπεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορέσει να πάει την Ελλάδα μπροστά ή δείξει ότι επιδεινώνει την κατάσταση της χώρας με τις πολιτικές του» αναφέρει ο Guardian.

tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Tο loutrakiodusseas.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.


Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Post Bottom Ad

Σελίδες