ERWDIOS: ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ ; - LOUTRAKI ODUSSEAS BLOG

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κυριακή, Φεβρουαρίου 01, 2015

ERWDIOS: ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ ;



Η Κυριακή πέρασε οι εθνικές εκλογές έγιναν και ο Ελληνικός λαός έδωσε την ετυμηγορία του, που όλοι κατάλαβαν είναι αλλαγή σε όλα. Αλλαγή στο παλιό, γερασμένο κατεστημένο σε όλα τα συστημικά κόμματα και φώναξε δυνατά και καθαρά ΣΥΡΙΖΑ.

Η διαφορά που έδωσε την εξουσία στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι 8,5 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες φαινομενικά, στην πραγματικότητα όμως είναι 8,5 μονάδες που πήρε παραπάνω και 3 περίπου μονάδες που έχασε από τις εκλογές του Ιούνη του 2012 σύνολον 11,5 μονάδες, (για να ξέρουμε τι λέμε δηλαδή) αυτό το ποσοστό έδωσε ο Ελληνικός λαός στον ΣΥΡΙΖΑ και τον έστειλε να αναλάβει το τιμόνι του κράτους απέναντι σε κόμματα που για ολόκληρες δεκαετίες με τις διακυβερνήσεις τους κατέστρεψαν ένα κράτος και έφεραν στην εξαθλίωση έναν ολόκληρο λαό.

Φόρτωσαν στον λαό μας τα λάθη τους του παρελθόντος και όλα αυτά τα μετέφρασαν σε χρέη, μνημόνια, φοροδοτική αδυναμία, πείνα ανέχεια, επαιτεία. Έναν λαό και ένα κράτος που κατατάσσετε παγκοσμίως στα 35 πλουσιότερα κράτη του κόσμου. Αυτό αν μη τι άλλο είναι άδικο και ο λαός μας δείχνει να το κατάλαβε με την απάντηση που έδωσε.

Μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει καθαρά μια νέα αλλά αριστερή παρένθεση, και το στοίχημα είναι πολύ μεγάλο. Ή θα κρατήσει την παρένθεση αυτή ανοιχτή και θα αποδείξει ότι είναι λάθος όλα αυτά που στο παρελθόν υπέστησαν τα αριστερά κόμματα και ό κόσμος που πίστεψε σε αυτά, ή θα είναι η ταφόπλακα της αριστερής δημοκρατικής και ριζοσπαστικής αντίληψης. Και μια αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μια εθνική αποτυχία.

Θα δούμε πολλούς να υποσκάπτουν την καθαρά ευρωπαϊκή πορεία του ΣΥΡΙΖΑ θα δούμε σκληρή και πρωτοφανή αντιπολίτευση, άλλωστε από την Κυριακή το βράδυ την παρακολουθήσαμε όλοι στους τηλεοπτικούς μας δέκτες υπό μορφή χαμόγελων και υπονοούμενων.

Σημαντικό πολύ είναι ότι και οι εταίροι μας ευρωπαίοι δεν θέλουν ο ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει τις πολιτικές που έχει υποσχεθεί, διότι μπορεί να ακολουθήσουν οι podemος της Ισπανίας και οι διαμαρτυρόμενοι της Ιταλίας, πράγμα που σημαίνει ότι η κυριαρχία της Γερμανίας θα υποστεί τρομερό πλήγμα από την νεοσύστατη και άπειρη Ελληνική κυβέρνηση. Γι’αυτό λέμε ότι η αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εθνική αποτυχία και όχι μια αποτυχία του ανθρωπογεωγραφικού χάρτη του.

Ο καινούργιος πρωθυπουργός έδειξε ότι έχει προ πολλού επεξεργαστεί σχέδια και συμφωνίες, ακριβώς για να τα εφαρμόσει. Όμως και τα άλλα κόμματα που στέκονται απέναντί του σήμερα και διαφωνούν με όλα τα εξαγγελλόμενα τι έκαναν για τον κόσμο που τους έστελνε τόσα χρόνια στο τιμόνι της πορείας του κράτους. Είναι άδικο κατά κάποιον τρόπο να κρίνουν κάποιο κόμμα πριν στεγνώσει το μελάνι στ προεδρικό μέγαρο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να κάνει συμμαχία με ένα εκ των αντιθέτων αντίθετο κόμμα ιδεολογικά (θα το εξετάσουμε παρακάτω αυτό) που μεγάλες αποστάσεις τους χωρίζουν, όμως αυτό είναι ένα θέμα που ευθαρσώς δείχνει ότι η χώρα μας χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο διάσωσης, με συμμαχίες που θα επιτρέψουν στο νέο κυβερνών κόμμα να πάει στην Ευρώπη να ακουστούμε να μιλήσουμε να χτυπήσουμε και το χέρι αν χρειαστεί και να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι ήμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε πάρα πολλά για να σώσουμε το ευρωπαϊκό μας σπίτι αλλά όχι να σκύψουμε το κεφάλι, αμαχητί. Ναι δεν έχουν κυβερνητική εμπειρία, δεν έχουν πείρα στην εξουσία, όμως πιστεύουν στην σκληρή δουλειά και έχουν την διάθεση για δουλειά και πιστεύουν σε όλα αυτά που λένε, και όχι σαν όλους τους προηγούμενους που 5 έλεγαν και εννοούσαν 2 ή τίποτα. Άλλωστε όλα αυτά πληρώνουμε τώρα, την φιλολαϊκή πολιτική του Ανδρέα το Τσοβόλα δώστα όλα. Την ΑΤΑ, αλλά και τα επιδόματα που κάθε τόσο έδιναν υπό μορφή αύξησης. Πρέπει να καταλάβουν οι ευρωπαϊκοί εταίροι μας ότι είμαστε ισότιμοι εταίροι και όχι οι φτωχοί συγγενείς και ενοικιαστές.

Η νέα κυβέρνηση δεν έχει αναλαμβάνει για πρώτη φόρα και κανείς δεν μπορεί να τους κατηγορήσει για διαφθορά, αλλά και δείχνουν ότι δεν πρόκειται να δώσουν το δικαίωμα να τους κατηγορήσουν. Από την άλλη βέβαια δεν πρέπει να παραλείψουμε να πούμε ότι στην χώρα μας επικρατεί πολιτική φτώχεια και έλλειψη πολιτικού πολιτισμού. Είναι πολιτική φτώχεια να ψηφίζεις σήμερα εν έτη 2015 ένα κόμμα μόνο και μόνο για να φύγει κάποιο άλλο, αλλά και δείχνει έλλειψη πολιτικού πολιτισμού να μην πηγαίνεις να παραδώσεις το μέγαρο Μαξίμου μόνο και μόνο επειδή απέδειξες ότι δεν ξέρεις να χάνεις. Το παιχνίδι όμως αυτό είναι σήμερα είσαι και αύριο όχι. Προεκλογικά χρησιμοποίησαν ακόμα και τις εικόνες για να κάνουν στείρα αντιπολίτευση, και μετά τα αποτελέσματα ότι δεν ορκίστηκε ένας πρωθυπουργός μιας Χριστιανικής χώρας με θρησκευτικό όρκο. Όμως και αυτό το έχουμε επιλύσει με το πρώτο σύνταγμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Σχολιάστηκε ότι πήγε στον Αρχιεπίσκοπο πριν την ορκωμοσία, όμως και αυτό δείχνει σε κάποιον ότι σέβεται το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου και όχι το αντίθετο.

Συμβολική και η πρώτη μετά τα αποτελέσματα εμφάνιση του νέου πρωθυπουργού με φόντο το πανεπιστήμιο και όχι στο Ζάππειο, δείχνοντας ότι έδω κάτι αλλάζει, δεν θα παραμείνει τίποτα ίδιο. Όμως κάποιοι έδειξαν να μην το καταλαβαίνουν και να αρνούνται ακόμα και την δημόσια αντιπαράθεση προεκλογικά, ο λαός όμως έδωσε την απάντηση του σε όλα αυτά. Όλα αυτά όμως, όπως είπαμε και παραπάνω, προμηνύουν μια πολύ σκληρή αντιπολίτευση, ίσως γιατί κάποιοι θεωρούσαν πολλά δεδομένα αλλά έκαναν λάθος, κανείς δεν πρέπει να είναι βουλιμικοί στην εξουσία.

Από την άλλη όμως ίσως μετρήσουν ακούσια και την πρώτη μετεκλογική ήττα αν βρεθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ ένα πρόσωπο για την θέση του προέδρου της δημοκρατίας που θα είναι κοινής αποδοχής και το ψηφίσουν. Θα είμαι και ια επίσης συμβολική κίνηση από την νέα κυβέρνηση.

Ας περάσουμε τώρα να ρίξουμε και μια ματιά στην συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το κόμμα των ΑΝΕΛ. Μια πρώτη ματιά ίσως παρατηρήσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε χωρίς να σταθεί σε άλλα κόμμα τα με μεγαλύτερο ποσοστό από τους ΑΝΕΛ, φυσικά και δεν θα μπορούσα να σταθώ σε αυτό της Χρυσής Αυγής, αυτό δείχνει ότι προϋπήρχε συμφωνία με το κύριο Καμένο γιατί κανείς όσο αφελείς και αν είναι δεν θα μπορούσε να πιστέψει ότι με μια συνάντηση μιας ώρας τα βρήκαν όλα και τέθηκαν οι κόκκινες γραμμές και από τους δύο. Οι εταίροι του ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν παρόλο που είναι ένα κομμάτι της συντηρητικής πλευράς, είναι το μόνο που πραγματικά είναι αντιμνημονιακό, έχουν όμως και αυτοί δικό τους πρόγραμμα που αν ο ΣΥΡΙΖΑ το ασπαστεί θα αλλοιώσει το δικό του, που έχει δεσμευτεί να μην το κάνει σε καμία των περιπτώσεων.

Στο μεταναστευτικό ίσως θα υπάρξουν προβλήματα, τόσο μεταξύ τους όσο και με την συνθήκη του Δουβλίνο 2 αλλά και με την συνθήκη Σένγκεν. Όμως κάποια κράτη δείχνουν να την έχουν αλλάξει μονομερώς, ίσως αυτό κάτι λέει. Μετά είναι το φορολογικό που ό καθένας έχει ανακοινώσει δικούς του φορολογικούς συντελεστές, στην σχέση κράτους και εκκλησίας είναι εκ διαμέτρου αντίθετοι, και φυσικά όλα αυτά υπο το κράτος, όπως είπαμε και παραπάνω, μια στείρας και σκληρής αντιπολίτευσης.

Ο φυσικός σύμμαχος του ΣΥΡΙΖΑ το ΚΚΕ αποδείχτηκε πολύ σκληροπυρηνικό και αναχρονιστικό αφού αδυνατεί να ακολουθήσει την ευρωπαϊκή πορεία του κυβερνόντος κόμματος. Προσωπικά αν με ρωτήσει κάποιος θα πώ ότι, ο ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή ήξερε ότι το ΚΚΕ θα έδινε αυτήν την απάντηση, αλλά όπως όφειλε έκανε την πρόταση συνεργασίας, και με ανακούφιση δέχτηκε την αρνητική απάντηση που μάλλον είναι ότι καλύτερο. Βγήκε από την δύσκολη θέση. Έξυπνη όμως δημόσια πρόσκληση προς όλα τα κόμματα να βοηθήσουν στην προσπάθεια σωτηρίας της χώρας. Ελπίζω μόνο αυτούς που ο ΣΥΡΙΖΑ θα εμπιστευτεί στον χώρο της κεντροαριστεράς έστω και αν δεν δίνουν χείρα βοηθείας να μην τους βρεί αντιμέτωπους και απέναντί του, γιατί άνθρωποι που έχουν προσχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ θα αποδυναμωθούν. Ας μην ξεχνάμε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι παντού εκτός από το ΠΑΣΟΚ, και η κυρία Ραχήλ Μακρή απεχώρησε από τους ΑΝΕΛ μόνο και μόνο για να συνεργαστεί μαζί τους μετεκλογικά.

Η συνεργασία λοιπόν με τους ΑΝΕΛ θα πρέπει να αποδειχθεί ωφέλιμη γιατί έχουμε επικίνδυνους σκοπέλους στην ευρωπαϊκή πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και πρώτος και χειρότερος αυτός του Μαρτίου, που δεν μπορεί να πάει και παραπίσω. Μετά ο κόσμος θα ανυπομονεί να εφαρμοστούν όλα αυτά που εξαγγέλθηκαν στην Θεσσαλονίκη. Ο κόσμος με όλη αυτήν την βαριά φορολογία και τις μειώσεις έχει φτάσει πάλι λέμε σε κατάσταση φτώχιας και επαιτείας. Από την άλλη μια φυσική δικαιολογία είναι η απειρία της νέας κυβέρνησης, που περιλαμβάνει και τους υπουργούς της, ο νέος πρωθυπουργός είναι ένας δυναμικός νέος σαραντάρης, παλιός στους αγώνες νέος όμως σαν πρωθυπουργός, χωρίς να ανήκει στα μεγάλα τζάκια της πολιτικής. Και κάποιος άλλος εθνάρχης ήταν γιός ενός φτωχικού δασκάλου.

Η προεκλογική περίοδος παρόλο που ήταν πολύ σύντομη έβγαλε στην επιφάνεια στοιχεία που ήταν άγνωστα μέχρι σήμερα. Μπροστά στον κίνδυνο της παγκοσμιοποίησης οι αντιλήψεις περί δεξιών και αριστερών χάθηκαν ή έστω παραμερίστηκαν, και όλοι ψήφησαν για μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Ο κόσμος άλλαξε, και το έδειξε με την ψήφο του, την αντίληψη που είχε για τον ΣΥΡΙΖΑ σαν αριστερό κόμμα, οι πρώτες μέρες έδειξαν ότι η συναίνεση και η υπευθυνότητα για το καινούργιο σχήμα πρέπει να είναι πρωταρχικός σκοπός και στόχος. Αυτό όμως θα πρέπει να επικοινωνείτε και προς τα έξω γιατί πρόσβαση στα ΜΜΕ θα έχουν και οι ΑΝΕΛ, φυσικό άλλωστε.

Το άνοιγμα που έγινε προς την Ρωσσία (γιατί την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές οι εξελίξεις τρέχουν) καλώς έγινε για να δείξει ότι οι συμμαχίες θα αλλάξουν και νέοι παίκτες θα προστεθούν στην Ελληνική σκακιέρα. Η αλλαγή αυτή θα ανησυχήσει πολλούς όπως ο Μοσχοβισί που εκ μέρους της ηγεσίας του δήλωσε πώς θέλουμε η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της αλλά υπάρχουν και δεσμεύσεις, ο Νταϊσελμπλούμ είπε ότι στήριξη χωρίς ανταλλάγματα δεν υπάρχει. Όλα αυτά σημαίνουν κόντρα με την Ευρώπη και θα πρέπει να προσέξουμε, γιατί τα λεφτά που έχουν απομείνει και πολλά δεν είναι αλλά και για πολύ καιρό δεν θα μας φτάσου. Το Ελληνικό χρηματιστήριο δέχτηκε μια λυσσαλέα επίθεση από τις ξένες αγορές και άρχισε μια ξέφρενη και τρελλή πορεία προς τα κάτω σε αντίθεση με τα spreads που ανέβηκαν σε δυσθεώρητα ύψη. Μία άλλη τακτική που ακολουθούν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας και ακούνε και συζητάνε αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι και συμφωνούν κιόλας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το καινούργιο κυβερνητικό άνοιγμα της αριστερής παρένθεσης στην Ευρώπη, αν και ο νέος πρωθυπουργός έχει στο παρελθόν πολλές επισκέψεις τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική, αντιπροσωπεύει το καινούργιο και άγνωστο που θα πρέπει να προσπαθήσει να δώσει δείγματα, προσοχή όχι δείγματα υποτέλειας. Θα πρέπει να δώσει την μάχη όχι με μορφή απόλυτης κόντρας αλλά με στρατηγική και σύνεση.

ERWDIOS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Tο loutrakiodusseas.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.


Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Post Bottom Ad

Σελίδες