«Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) σχεδιάζει να επενδύσει περίπου € 2.5 δις δολάρια στην Τουρκία φέτος», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής ΕΤΕ, Pim Van Ballekom σε ειδική συνέντευξη του στην τουρκική εφημερίδα Hürriyet Daily News.
«Έχουμε επενδύσει 2.1 δις Ευρώ στην Τουρκία πέρυσι και σχεδιάζουμε [να επενδύσουμε] 2.5 δις Ευρώ φέτος. Αλλά ο καθένας επικεντρώνεται στα νέα στοιχεία. Για μένα, αυτό είναι λιγότερο σημαντικό. Όλα εξαρτώνται από την ποιότητα των έργων. Έχουμε χρηματοδοτήσει μόνο το 50 τοις εκατό των σχεδιαζόμενων έργων. Αν το σχέδιο είναι καλό, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα για να βρούμε χρηματοδότηση», είπε ο Pim Van Ballekom.
Η ΕΤΕ έχει χρηματοδοτήσει περίπου με 11 δισεκατομμύρια Ευρώ την Τουρκία κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία της τράπεζας.
Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο δεδομένου ότι η τράπεζα ξεκίνησε την λειτουργία της στην Τουρκία το 1963, και αντιπροσωπεύοντας ένα ετήσιο μέσο όρο της τάξης των 2. δισ Ευρώ, που αποτελεί περισσότερο από το ένα τέταρτο της χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής τράπεζας εκτός ΕΕ σε όλο τον κόσμο.
24 δις ευρώ μέχρι το 2020
Η ΕΤΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησαν μια νέα γενιά χρηματοδοτικών πακέτων για να βοηθήσουν καινοτόμες εταιρείες να έχουν πρόσβαση σε ευκολότερη χρηματοδότηση από το 2014. Στο πλαίσιο του νέου προγράμματος, που ονομάζεται «InnovFin», η τράπεζα θα διαθέσει περισσότερα από 24 δισεκατομμύρια Ευρώ για την χρηματοδότηση της έρευνας και της καινοτομίας στην Ευρώπη μέχρι το 2020. Το πρόγραμμα αυτό σύμφωνα με πληροφορίες από το pentapostagma.gr, αφορά πρωτίστως την χώρα μας και τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να επενδύσουν σε αυτόν τον τομέα. Δεν μας περισσεύουν χρήματα και τέτοιου τύπου προγράμματα με διαφάνεια, απλά πρέπει να απορροφώνται σε χρόνο ρεκόρ για την ίδια την χώρα.
«Το πρόγραμμα InnovFin, αποτελεί ένα καινοτόμο πρόγραμμα ΜΟΝΟ για τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά η Τουρκία είναι μια εξαίρεση, καθώς περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα αυτό», δήλωσε ένας άλλος αξιωματούχος της ΕΕ πρόσφατα στην Hürriyet Daily News.
Η ΕΤΕ θα παρέχει δάνεια και εγγυήσεις 25.-30 δις Ευρώ άμεσα στις ευρωπαϊκές και τουρκικές εταιρείες για την προώθηση της καινοτομίας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της τράπεζας.
Σύμφωνα με τον Van Ballekom, η Τουρκία έχει ένα πολύ καλό ιστορικό οικονομικά και η χώρα έχει ξεπεράσει τα οικονομικά προβλήματα πολύ πιο γρήγορα από ό, τι πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό πιθανόν να απευθύνεται στην πατρίδα μας . Τότε θα τους λέγαμε εμείς να επιτρέψουν την είσοδο στην ΕΕ της Τουρκίας , αν τολμούν….κάτι όμως εντελώς απίθανο.
Η Ελλάδα πρέπει να έχει λόγο σε αυτές τις αποφάσεις και να μην επιτρέπει να δίδονται αφειδώς χρήματα στην Τουρκία, μια χώρα ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΟΣ της ΕΕ. Από την άλλη πλευρά η χώρα μας η οποία υποφέρει πραγματικά, θέλει ι τα χρήματα που αποδίδει ο ελληνικός λαός στις Βρυξέλλες, να τα εκμεταλλεύεται ο ίδιος , τόσο απλά.
pentapostagma.gr