ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΕΝΤΥΠΩΝ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ - LOUTRAKI ODUSSEAS BLOG

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρίτη, Φεβρουαρίου 09, 2016

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΕΝΤΥΠΩΝ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ


ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΑΓΙΔΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΟ ΕΝΤΥΠΟ ΠΟΥ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΡΟΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ


Το τελευταίο καιρό που έχει αρχίσει η ισχύς του Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών, όλοι οι οφειλέτες που έχουν δάνεια σε καθυστέρηση, λαμβάνουν ένα πακέτο εγγράφων από την τράπεζα που καλούνται να συμπληρώσουν.

Ουσιαστικά πρόκειται για έναν κατάλογο ερωτημάτων που αφορούν τόσο την προσωπική, οικογενειακή αλλά κυρίως οικονομική και περιουσιακή κατάσταση των οφειλετών, με κάθε λεπτομέρεια.

Υποτίθεται ότι η τράπεζα με την λήψη του συμπληρωμένου καταλόγου από τον δανειστή της, θα αξιολογήσει την οικονομική του κατάσταση, θα κατανοήσει την δυσχέρεια που έχει να αποπληρώνει τις δόσεις του και θα του κάνει μια πρόταση αποπληρωμής του υπολειπόμενου δανείου του, βιώσιμη, τέτοια ώστε να μπορεί να την εξυπηρετεί.

Στην πραγματικότητα όμως αποκτά πλήρη εικόνα της προσωπικής και περιουσιακής κατάστασης του οφειλέτη της ακόμα και για περιουσιακά στοιχεία που μέχρι τότε δεν γνώριζε, με σκοπό φυσικά να τα αξιοποιήσει προς όφελός της.

Με την συμπλήρωση του καταλόγου, ουσιαστικά αποφεύγουμε σε πρώτη φάση να περιληφθούμε στους κακοπληρωτές, εναντίον των οποίων η τράπεζα θα στραφεί μετά με καταγγελία του δανείου και έκδοση δγης πληρωμής.

Ως «συνεργάσιμοι» με την τράπεζα, αυτή θα μας κάνει μια νέα πρόταση διακανονισμού του δανείου, την οποία φυσικά δεν είμαστε υποχρεωμένοι να δεχτούμε με τυφλά μάτια. Καλό θα ήταν σε αυτό το στάδιο να αποστείλουμε έγγραφη επιστολή εξηγώντας τους λόγους που δεν μπορούμε να δεχτούμε την πρόταση της τράπεζας και να προτείνουμε μια δική μας λύση αποπληρωμής του δανείου, αρκεί να είμαστε σίγουροι ότι αυτή την λύση μπορούμε να την υποστηρίξουμε.
Σε περίπτωση που η τράπεζα αρνηθεί και δεν επέλθει διακανονισμός, τουλάχιστον θα έχουμε αποδείξεις ότι εμείς από την μεριά μας ήμασταν καλόπιστοι, συνεργάσιμοι και ότι η τράπεζα ουσιαστικά ήταν εκείνη η οποία δεν υποχώρησε ώστε να βρεθεί βιώσιμη λύση στο πρόβλημα.

Εννοείται ότι οποιοδήποτε έγγραφο εγχειρίζουμε προς την τράπεζα φροντίζουμε πάντα να παίρνουμε και δικό μας αντίγραφο με αριθμό πρωτοκόλλου ή έστω με ημερομηνία υπογραφή και σφραγίδα υπαλλήλου ότι το παρέλαβε.

Πώς πρέπει να συμπληρώσουμε το έντυπο και τι πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα:

1. Η συμπλήρωση των εντύπων γίνεται με στυλό. Όχι με μολύβι. 

2. Σε κάποιο σημείο, αναφέρουν τα υπόλοιπα των οφειλών σας. 
ΔΙΑΓΡΑΨΤΕ ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΑΥΤΑ. Δίπλα από τις διαγραφές, κάντε μια υποσημείωση, που θα λέει:

«Δεν αναγνωρίζω τις προδιατυπωμένες δανειακές μου οφειλές ως νόμιμες ή/και αληθείς, διότι, προσδιορίστηκαν και προδιατυπώθηκαν μονομερώς από την τράπεζά σας, χωρίς να τεθούν υπόψη μου οι αναλυτικές κινήσεις των δανειακών λογαριασμών. Ως εκ τούτου, η παρούσα δήλωσή μου, ουδόλως αποτελεί οποιασδήποτε μορφής αναγνώριση χρέους και επιφυλάσσομαι παντός νομίμου δικαιώματός μου».

Μονογράψτε την υποσημείωσή σας.

3. Διαβάστε προσεκτικά τα ψιλά γράμματα στα κείμενα που περιλαμβάνονται στο φάκελο που παραλάβατε. Αν κάπου αναφέρεται, ότι παραιτείστε από το δικαίωμά σας να προσφύγετε δικαστικά, ή εάν αναφέρεται, ότι δεσμεύεστε να μην ζητήσετε δικαστική προστασία, τότε ΔΙΑΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ, με μια παραπομπή, που θα λέει: 

«Επιφυλάσσομαι παντός νομίμου δικαιώματός μου, όπως ιδίως και όλως ενδεικτικά αναφέρω, να επιδιώξω την παροχή δικαστικής προστασίας κατ’ άρθρο 20 του Συντάγματος, με κάνε ένδικο μέσο ή/και βοήθημα, για την προάσπιση των εννόμων δικαιωμάτων και συμφερόντων μου». 

Μονογράψτε την υποσημείωσή σας.

4. Εάν σας ζητείται να προτείνετε δόση, προτείνετε ένα χαμηλό ποσό, που να είναι μέσα στις οικονομικές σας δυνατότητες. Πχ 20€/μήνα ή 30€/μήνα. Έτσι, εσείς θα είστε συνεργάσιμοι δανειολήπτες. Αν η τράπεζα απορρίψει την πρότασή σας, θα είναι αυτή μη συνεργάσιμη μαζί σας.

5. Πάντα, να ζητάτε να λάβετε αριθμό πρωτοκόλλου για την κατατεθείσα δήλωσή σας ή, σε περίπτωση που δεν τηρείται πρωτόκολλο στο συγκεκριμένο υποκατάστημα, να ζητάτε και να λαμβάνετε αντίγραφο της υποβληθείσας δήλωσής σας με ημερομηνία, σφραγίδα, υπογραφή και ονοματεπώνυμο του υπαλλήλου που την παρέλαβε.

6. Οποιαδήποτε διαγραφή γίνεται με μια διαγώνια γραμμή ή με ένα «Χ», στην πρόταση ή/και την παράγραφο, που θέλετε να διαγράψετε. Η διαγραφή γίνεται με στυλό. Μην χρησιμοποιήσετε μπλάνκο ή οποιοδήποτε άλλο διορθωτικό (πχ γόμα).

7. Εάν χρειαστεί να κάνετε οποιαδήποτε διόρθωση, διαγράψτε το λάθος, με μια γραμμή ή με ένα «Χ». Μην χρησιμοποιήσετε μπλάνκο ή οποιοδήποτε άλλο διορθωτικό (πχ γόμα).

8. Κάθε μεταβολή στο κείμενο, κάθε υποσημείωση, κάθε παραπομπή σας, την μονογράφετε. Έτσι, δεν είναι δυνατή η μεταγενέστερη μεταβολή του περιεχομένου του, δίχως να τεκμαίρεται η νόθευσή του.


Πάντα στο τέλος της αίτησης και πάνω από την υπογραφή σας θα αναγράφετε ότι επιφυλάσσεστε των δικαιωμάτων σας και αυτό γιατί σε περίπτωση που σας ξέφυγε κάποια λεπτομέρεια με την επιφύλαξη στο τέλος του κειμένου σας δίδεται το δικαίωμα να την προσβάλετε.

Κατεβάστε το έντυπο σε μορφή PDF με της οδηγίες συμπλήρωσης ετνύπων του κώδικα δεοντολογίας τραπεζών ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Tο loutrakiodusseas.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.


Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Post Bottom Ad

Σελίδες