Κύμα κατασχέσεων σάρωσε τους τραπεζικούς λογαριασμούς - LOUTRAKI ODUSSEAS BLOG

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 08, 2017

Κύμα κατασχέσεων σάρωσε τους τραπεζικούς λογαριασμούς


Σωρηδόν έγιναν κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων το 2016. Η έκτασή τους, όμως, δεν είναι 
ανάλογη των εισπράξεων που επιτεύχθηκαν, αναδεικνύοντας μια ακόμα πτυχή της υπερφορολόγησης την οποία όλοι βιώνουμε. Ακόμα και να ήθελαν, πολλοί φορολογούμενοι εξ ανάγκης σηκώνουν τα χέρια ψηλά.....

Κι όταν το υπουργείο Οικονομικών ψαχουλεύει στους τραπεζικούς λογαριασμούς βρίσκει... ψίχουλα.

Τα στοιχεία, τα οποία κατέθεσε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου στη Βουλή, δείχνουν ότι το 2016 πραγματοποιήθηκαν 188.363 κατασχέσεις καταθέσεων και το συνολικό ποσό που μπήκε στα ταμεία του υπουργείου Οικονομικών ανήλθε σε 124,482 εκατ. ευρώ.

Το μέσο ποσό κατάσχεσης ανά τραπεζικό λογαριασμό είναι μόλις 660,8 ευρώ και συνολικά οι κατασχέσεις αφορούσαν 180.226 ΑΦΜ καθώς σε ορισμένους φορολογούμενους η κατάσχεση επιβλήθηκε σε περισσότερους του ενός τραπεζικούς λογαριασμούς. Προφανώς, υπήρξαν κατασχέσεις πολλαπλάσιων ποσών. Σίγουρα, υπήρξαν και εκατοντάδες χιλιάδες αιτήματα όπου οι προσπάθειες κατάσχεσης έπεσαν στο κενό. Άδειοι λογαριασμοί, ή προστατευμένοι από κατασχέσεις (με το όριο των 1.000-1.250 ευρώ).

Παράλληλα, πέρυσι βγήκαν στο σφυρί μόλις έντεκα ακίνητα, εκ των οποίων όμως τα τέσσερα αποτελούν πρώτη κατοικία. Τα ποσά της οφειλής των φορολογουμένων, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, είναι τεράστια. Το χαμηλότερο, στα 733.846 ευρώ, το υψηλότερο στα 8,1 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά, πέρυσι πραγματοποιήθηκαν οκτώ πλειστηριασμοί ακινήτων στην Αθήνα και τέσσερις στο νομό Πέλλας, για συνολική οφειλή 42,7 εκατ. ευρώ. Βγάζοντας τα ακίνητα στο σφυρί (με αξίες από 180.000 έως και 2.550.000 ευρώ), το υπουργείο Οικονομικών κατάφερε να εισπράξει περίπου το ένα πέμπτο της συνολικής οφειλής ή 8,5 εκατ. ευρώ.

Από την απάντηση της Κ. Παπανάτσιου -μετά από ερώτηση βουλευτών- προκύπτει ότι σε τρεις από τις τέσσερις περιπτώσεις πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, τα ακίνητα αποτελούσαν κύρια κατοικία αλλά όχι και το μοναδικό εμπράγματο δικαίωμα του οφειλέτη επί ακινήτου. «Το τελευταίο τρίμηνο του 2016 διενεργήθηκαν τρεις πλειστηριασμοί, ουδείς εκ των οποίων αφορούσε κύρια κατοικία και για το πρώτο εξάμηνο του 2017 δεν έχει δρομολογηθεί κανένας πλειστηριασμός», αναφέρεται στην απάντηση της υφυπουργού Οικονομικών.

Στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, όμως, έχουν αναρτηθεί πέντε προαναγγελίες πλειστηριασμών ακινήτων τους επόμενους μήνες, με την πρώτη εξ αυτών να αφορά διαμέρισμα 66 τετραγωνικών μέτρων στη Θεσσαλονίκη, με τιμή πρώτης προσφοράς 56.000 ευρώ.

Στο μεταξύ, η τροπολογία την οποία είχαν προαναγγείλει κυβερνητικά στελέχη στα τέλη του περασμένου έτους, προκειμένου να μη διενεργούνται πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, δεν κατατέθηκε ουδέποτε στη Βουλήαπό το κυβερνητικό στρατόπεδο, παρά το γεγονός ότι απορρίφθηκε σχετική τροπολογία που κατατέθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Πηγή:euro2day.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Tο loutrakiodusseas.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.


Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Post Bottom Ad

Σελίδες