ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΕΛΛΑΔΑΣ - LOUTRAKI ODUSSEAS BLOG

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τετάρτη, Μαρτίου 29, 2017

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΕΛΛΑΔΑΣ


Η Ενωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας διοργανώνει  μια Εκπαιδευτική συνάντηση με τον Ψυχολόγο κ. Νίκο Γκιωνάκη, επιστ. υπεύθυνο του Κέντρου Ημέρας Βαβέλ (μονάδα ψυχικής υγείας για μετανάστες και πρόσφυγες) , η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 2  Απριλίου στην ΕΣΗΕΑ 3ος οροφος μεταξύ των ωρών 10:00π.μ. και 14:00μ.μ.. 
με θέμα την προστασία του Φωτογράφου απο το δημιούργημά του από την τραγικότητα της στιγμής που αποτυπώνει (για να την καταστήσει δημόσια, κοινό κτήμα, συλλογική εμπειρία).

Ο φωτογράφος αποθανατίζει τη στιγμή. Την αφαιρεί από το συνεχές του χρόνου (το πριν και το μετά), την απομονώνει από την συνολική πραγματικότητα και προσπαθεί, αξιοποιώντας το pars pro toto, μέσα από μια εικόνα, να συνδέσει τον θεατή της φωτογραφίας με το συνολικότερο "θέμα" που θέλει να φωτίσει και ν' αναδείξει.

Όταν το θέμα είναι τραγικό, ο φωτογράφος, όπως και ο θεατής, διατρέχουν τον κίνδυνο να παγιδευτούν στη δύναμη της εικόνας, να αναστείλουν τον χρόνο, να τον εκδύσουν από την κύρια ιδιότητά του -το πέρασμα- και να τραυματιστούν από την αδυσώπητη τυραννία του παρόντος.
Η ούτως αποκαλούμενη "προσφυγική κρίση" (κρίση υποδοχής, κρίση δικαιωμάτων) αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί μια εμπειρία πολύπλοκη και μοναδική όπου η φρίκη συναρθρώνεται με την ανθρωπιά, η απελπισία με την αισιοδοξία, η εγκατάλειψη με την αλληλεγγύη.
Οι φωτογράφοι περιλαμβάνονται μεταξύ εκείνων των επαγγελματιών που από την πρώτη στιγμή εκτέθηκαν σε αυτήν την κρίση, προσπαθώντας να την προσεγγίσουν, να την αποτυπώσουν, να την δημοσιοποιήσουν. Εκτέθηκαν ταυτόχρονα στα θετικά και τα αρνητικά αυτής της πραγματικότητας και ανέλαβαν την ευθύνη να τα καταστήσουν γνωστά στον κόσμο.
Ποιοι κίνδυνοι ελοχεύουν σε ένα τέτοιο εγχείρημα; Πώς προστατεύεται ο φωτογράφος από (ενδεχόμενους) κινδύνους που η δική του δημιουργία προκαλεί;
Η εκπαιδευτική αυτή συνάντηση είναι προσφορά του κ. Νίκου Γκιωνάκη προς την Ενωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας και για τον λόγο αυτό θα θέλαμε να παρακαλέσουμε  οσοι απο τους συναδέλφους ενδιαφέρονται να την παρακολουθήσουν  εως και την Τετάρτη 29 Απριλίου 2017 να δηλώσετε τις συμμετοχές σας αποστέλλοντας e-mail στην Ενωση.

Οι συμμετοχές θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ανω των 20 ατόμων προκειμένου προκειμένου να πραγματοποιηθεί η Εκπαιδευτική αυτή Συνάντηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Tο loutrakiodusseas.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.


Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Post Bottom Ad

Σελίδες