Για να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι: Το Έπος του 87 - LOUTRAKI ODUSSEAS BLOG

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τετάρτη, Ιουνίου 14, 2017

Για να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι: Το Έπος του 87


Σαν σήμερα 14 Ιουνίου του 1987, η Εθνική Ελλάδας κατέκτησε το πρώτο της Ευρωμπάσκετ στον αξέχαστο τελικό με την Σοβιετική Ένωση με 103-101 στην παράταση......

Συμπληρώνονται 30 χρόνια από εκείνη την αξέχαστη βραδιά στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης θα διοργανώσει στο πολιτιστικό κέντρο «Δαΐς» μια όμορφη γιορτή για να τιμήσει τους πρωταγωνιστές της μεγάλης επιτυχίας.

Από αυτή τη γιορτή, πάντως, θα λείψουν οι δυο σημαντικότερες προσωπικότητες όχι εκείνης της διοργάνωσης, αλλάκαι του ελληνικού μπάσκετ γενικότερα. Ο Νίκος Γκάλης και ο Παναγιώτης Γιαννάκης δέχθηκαν πρόσκληση όπως κάθε παίκτης της Εθνικής του 1987, όμως δεν θα μπορέσουν να παραστούν στην όμορφη βραδιά.

Το όμορφο παραμύθι του 1987

Ήταν 14 Ιουνίου του 1987, όταν ο «τίμιος γίγαντας» της Εθνικής Αργύρης Καμπούρης, ευστοχούσε στις 2 ελεύθερες βολές, οι Σοβιετικοί (τότε ήταν ενωμένη η Ρωσία και αυτό έκανε ακόμα μεγαλύτερο τον άθλο της Εθνικής) αστοχούσαν σε τρίποντο στην τελευταία επίθεση του παιχνιδιού, η Ελλάδα κατακτούσε τον τίτλο της Πρωταθλήτριας Ευρώπης , και οι Έλληνες ξεχύνονταν στου δρόμους απ’άκρη σ΄ άκρη της χώρας. Στο ΣΕΦ ανοίγουν σαμπάνιες και τα πανηγύρια συνεχίζονται μέχρι το επόμενο πρωί σε όλη την ελληνική επικράτεια. Ο Νίκος Γκάλης αναδεικνύεται πολυτιμότερος παίκτης και πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 296 πόντους, ο Παναγιώτης Γιαννάκης έρχεται πρώτος στις ασίστ, ενώ δύο μέλη της Greek Team κερδίζουν θέση στην καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης (Γκάλης, Φασούλας, Μαρτσουλιόνις, Βολκόφ και Χιμένεθ).

Οι πόντοι της ελληνικής ομάδας στον τελικό: Γκάλης 40, Γιαννάκης 10, Καμπούρης 10, Ρωμανίδης 3, Φασούλας 12, Ιωάννου 8, Χριστοδούλου 10, Φιλίππου, Ανδρίτσος. Ο 10ος παίκτης της τρελοπαρέας ήταν ο Παναγιώτης Καρατζάς.

Πέρα από την κατάκτηση του τίτλου όμως, η Εθνική του 1987 με τους «Γκάλη, Γιαννάκη και τα άλλα παιδιά» όπως τραγουδούσε η Μαρινέλλα, αποτέλεσε τον προπομπό των επιτυχιών που πέτυχαν οι επόμενες Εθνικές ομάδες καθώς και την αιτία οι Έλληνες να αγαπήσουν το άθλημα. Άλλωστε, πόσο σίγουροι μπορεί να είμαστε ότι ο Σπανούλης, ο Διαμαντίδης και τα υπόλοιπα αστέρια που έχει βγάλει το ελληνικό μπάσκετ, θα είχαν ασχοληθεί με το άθλημα, αν δεν υπήρχε εκείνη η εθνική του 87; Ρητορικό μεν το ερώτημα, αλλά η απάντηση του βρίσκεται στο παρακάτω βίντεο του μεγάλου τελικού.

Για να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Tο loutrakiodusseas.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.


Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Post Bottom Ad

Σελίδες