Στο σφαγείο της τρίτης αξιολόγησης τα πολυτεκνικά, αναπηρικά και προνοιακά επιδόματα. Αντίσταση ΤΩΡΑ! - LOUTRAKI ODUSSEAS BLOG

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κυριακή, Δεκεμβρίου 03, 2017

Στο σφαγείο της τρίτης αξιολόγησης τα πολυτεκνικά, αναπηρικά και προνοιακά επιδόματα. Αντίσταση ΤΩΡΑ!


Με την ακόμα μεγαλύτερη υπονόμευση του απεργιακού δικαιώματος να έχει ήδη συμφωνηθεί, μέσα από την αύξηση της απαιτούμενης απαρτίας για την κήρυξη απεργίας από συνέλευση πρωτοβάθμιου σωματείου, οι χτεσινές συναντήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με το κουαρτέτο των δανειστών συνεχίστηκαν, βάζοντας στην «κλίνη του Προκρούστη» τα οικογενειακά επιδόματα, ειδικά αυτά των πολύτεκνων οικογενειών, καθώς και τα προνοιακά επιδόματα και συντάξεις.
Η επίθεση στα επιδόματα των πολυτέκνων γίνεται με πρόσχημα «τη βελτίωση της στόχευσης και την αύξηση της ισότητας μεταξύ των παιδιών που υποστηρίζονται», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στο προσχέδιο του «συμπληρωματικού μνημονίου» για την 3η «αξιολόγηση».

Στο πλαίσιο της γνωστής πολιτικής «αναδιανομής της φτώχειας», ορίζεται ότι θα νομοθετηθεί «ένα ενιαίο επίδομα τέκνων, το οποίο θα αντικαταστήσει το ήδη υπάρχον επίδομα ενός τέκνου και το πολυτεκνικό επίδομα». Όπως επισημαίνεται, μάλιστα, οι κλίμακες με τις εισοδηματικές και περιουσιακές προϋποθέσεις για τη χορήγηση του νέου επιδόματος θα καθοριστούν με βάση το σύστημα που εφαρμόστηκε για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), δηλαδή θααυστηροποιηθούν στο έπακρο, ώστε να λιγοστέψουν οι δικαιούχοι.

Σήμερα το επίδομα για κάθε παιδί ανέρχεται σε 40 ευρώ το τρίμηνο. Ένα από τα σενάρια που προτείνει η Παγκόσμια Τράπεζα είναι το επίδομα για το πρώτο και δεύτερο παιδί να είναι 60 ευρώ ενώ για τρία και περισσότερα 90 ευρώ. Δηλαδή μια οικογένεια με τέσσερα παιδιά θα λαμβάνει 90 αντί 160 ευρώ (40Χ4) που ελάμβανε με το σημερινό καθεστώς.

Παράλληλα, θα προχωρήσει και η επίθεση στις προνοιακές και αναπηρικές παροχές, μέσα από τη «μεταρρύθμιση των επιδομάτων αναπηρίας και τη μετάβαση από την τρέχουσα αξιολόγηση αναπηρίας» στη «λειτουργική εκτίμηση της ικανότητας του ατόμου να ασκεί καθημερινές δραστηριότητες».Δηλαδή, δεν θα παίρνεται υπόψη η ιατρική εκτίμηση της αναπηρίας, αλλά αν το συγκεκριμένο άτομο είναι ικανό να ασκεί κάποιες λειτουργίες, μέθοδος που αναμένεται να οδηγήσει και σε δραστική μείωση των δικαιούχων και σε περικοπές στα επιδόματα αναπηρίας και πρόνοιας, όπως ακριβώς προτείνεται σε σχετική μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, την οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είχε δεσμευτεί να εφαρμόσει.

Παράλληλα έχει ήδη ψηφιστεί για το 2018 η μείωση του κονδυλίου για το επίδομα θέρμανσης από 110 εκ ευρώ σε 50.

Όσον αφορά τις συντάξεις, η συζήτηση επικεντρώνεται στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων για την απόδοση των καθυστερούμενων συντάξεων (ποσό που ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ) και κυρίως στην ολοκλήρωση του επανυπολογισμού των παλιών κύριων και επικουρικών συντάξεων και τον καθορισμό της «προσωπικής διαφοράς», ώστε την πρώτη του Γενάρη του να εφαρμοστεί η νέα περικοπή τους. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη περικοπή θα επιφέρει στουςπαλιούς συνταξιούχους για την τριετία 2019 – 2021 απώλειες ύψους 5,4 δισ. ευρώ.

Οι τρίτεκνοι και πολύτεκνοι, τα ΑμεΑ και τα κινήματά τους, μαζί με τους συνταξιούχους και εργαζόμενους πρέπει και μπορούν να δώσουν να δώσουν τη δική τους αγωνιστική απάντηση στις αντιλαϊκές συμφωνίες κυβέρνησης και τρόικα μα όχι μόνο με τις επιμέρους αντιστάσεις τους αλλά κυρίως με την ενωτική μαζική συμμετοχή τους στην πανεργατική πανελλαδική απεργία και στις συγκεντρώσεις σε όλη της χώρα στις 14 Δεκέμβρη.

iskra

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Tο loutrakiodusseas.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.


Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Post Bottom Ad

Σελίδες