«Ψαλίδι» στα βαρέα και ανθυγιεινά επιδόματα του Δημόσιου ζητούν οι θεσμοί - LOUTRAKI ODUSSEAS BLOG

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πέμπτη, Ιανουαρίου 04, 2018

«Ψαλίδι» στα βαρέα και ανθυγιεινά επιδόματα του Δημόσιου ζητούν οι θεσμοί


Πριν ψηφιστούν τα μέτρα της τρίτης αξιολόγησης, οι δανειστές ανοίγουν νέο κύκλο περικοπών και απαιτήσεων, έτσι για να μην τρέφουμε αυταπάτες για πραγματική έξοδο από τα μνημόνια.
Η Ελληνική οικονομία θα παραμείνει αιχμάλωτη μιας αξιολόγησης επενδυτικού οίκου, των απαιτήσεων των δανειστών, των ορέξεων των πολυεθνικών.

"Οι δανειστές δεν κρύβουν πως θεωρούν το σημερινό πλαίσιο για τα επιδόματα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στο Δημόσιο παρωχημένο και ζητούν επίμονα τα τελευταία χρόνια τη μεταρρύθμισή του ώστε να υιοθετήσει τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές. Αν και η σχετική απαίτηση των θεσμών επαναλαμβάνεται σε όλα τα Μνημόνια από τον Ιούλιο του 2015 έως σήμερα ωστόσο δεν έχει υλοποιηθεί, καθώς δεν έχει αποκρυσταλλωθεί το τι προβλέπει η αντίστοιχη ευρωπαϊκή νομοθεσία για το θέμα.

Στο επικαιροποιμένο Μνημόνιο με το οποίο έκλεισε η δεύτερη αξιολόγηση αναφερόταν πως η σχετική μεταρρύθμιση ήταν βασικό παραδοτέο και θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο του 2017. «Οι αποζημιώσεις για επικίνδυνες και ανθυγιεινές εργασίες θα ευθυγραμμιστούν με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή νομοθεσία έως τον Ιούνιο του 2017, μέσω, μεταξύ άλλων, της εμπειρογνωμοσύνης που παρέχεται από το διαθέσιμο πρόγραμμα τεχνικής βοήθειας», ανέφερε σχετικά.

Παρά όμως το γεγονός πως το σχετικό προαπαιτούμενο ήταν δεσμευτικό και παρά το ότι ο ν.4354/2015 προέβλεπε πως οι αλλαγές στα βαρέα και ανθυγιεινά στο Δημόσιο θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017, τελικά το προαπαιτούμενο μετατέθηκε για την τρίτη αξιολόγηση, ενώ είναι πολύ πιθανόν να μετατεθεί και για την τέταρτη, παρά το ότι και στην αναθεώρηση του Μνημονίου το Νοέμβριο γίνεται ρητή αναφορά σε αυτό.

Προς μια νέα μετάθεση δείχνει η εγκύκλιος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη η οποία εκδόθηκε στις 2 Ιανουαρίου και η οποία τονίζει πως η ημερομηνία ευθυγράμμισης του σχετικού καθεστώτος με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή νομοθεσία έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017 είναι «ενδεικτική» και πως συνεπώς «οι υπηρεσίες εκκαθάρισης των αποδοχών εξακολουθούν να καταβάλουν το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στο ίδιο ύψος με τους ίδιους όρους και τις ίδιες προϋποθέσεις».

Μαχαίρι στα επιδόματα

Σήμερα το ανώτατο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας στο Δημόσιο ανέρχεται στα 150 ευρώ και κλιμακώνεται ακολούθως σε 70 και 35 ευρώ το μήνα.
Τα 150 ευρώ λαμβάνουν οι εργάτες καθαριότητας, οι νοσηλευτές, το προσωπικό που απασχολείται σε συνεργεία απολύμανσης, οι υδραυλικοί, τεχνίτες και εργάτες που απασχολούνται στην κατασκευή και συντήρηση δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης και οι χειριστές και εργάτες αποφρακτικών μηχανημάτων. 

Το επίδομα των 70 ευρώ χορηγείται σε ηλεκτροσυγκολλητές, εργάτες και τεχνίτες ψεκασμού, μηχανοτεχνίτες, ηλεκτροτεχνίτες και βαφείς, ενώ τα 35 ευρώ στο προσωπικό που απασχολείται στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων.

Κατά πληροφορίες οι θεσμοί θεωρούν πως οι ειδικότητες υπαλλήλων του Δημοσίου και των ΟΤΑ που λαμβάνουν σήμερα το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας θα πρέπει να μειωθούν και πως θα πρέπει να υπάρξει "εξορθολογισμός" των αμοιβών τους, έτσι ώστε το επίδομα να εισπράττεται από όσους κατά τα πρότυπα της ΕΕ ασκούν επάγγελμα που ενέχει κινδύνους για την υγεία τους.

Πληροφορίες αναφέρουν πως στο τραπέζι έχει πέσει προτείνει να μπει μαχαίρι στα 150 ευρώ, να μειωθεί το επίδομα των 70 ευρώ και να καταργηθεί αυτό των 35 ευρώ.

Κατά τη λογική των θεσμών βάρος θα πρέπει να πέσει στην πρόληψη νοσημάτων που σχετίζονται με ορισμένα επαγγέλματα, αλλά κυρίως στην υποστήριξη εκείνων που ασθένησαν αποδεδειγμένα λόγω της άσκησης συγκεκριμένης εργασίας, Να σημειωθεί δε πως σε πολλά ευρωπαϊκά συστήματα προβλέπεται η καταβολή παροχών σε άτομα που πάσχουν από ορισμένες ασθένειες, οι οποίες οφείλονται και αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια ορισμένων τύπων απασχόλησης."

Θανάσης Κουκάκης

kinisienergoipolites

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Tο loutrakiodusseas.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.


Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Post Bottom Ad

Σελίδες