Αυτό είναι το νέο ωράριο των φαρμακείων - LOUTRAKI ODUSSEAS BLOG

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 22, 2018

Αυτό είναι το νέο ωράριο των φαρμακείων

Από τον Ιούνιο μπαίνουν και τυπικά σε εφαρμογή οι νέοι κανόνες στο ωράριο των φαρμακείων που έφερε το υπουργείο Υγείας, με υποχρεωτική μίνιμουμ λειτουργία 40 ωρών.
Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, μέχρι τις 31 Μαΐου οι κατά τόπους Περιφέρειες θα πρέπει να έχουν αποφανθεί για το πόσες ώρες θα λειτουργούν τα φαρμακεία που ανήκουν σε αυτές, ενώ δίνεται η δυνατότητα αναδιαμόρφωσης του ωραρίου, ανά περιόδους.
Όπως αναφέρεται ειδικότερα στην εγκύκλιο,  απαραίτητη  προϋπόθεση  για  τη  διαμόρφωση  του  ελάχιστου υποχρεωτικού ωραρίου είναι η έκδοση απόφασης του Περιφερειάρχη, ύστερα από σύμφωνη γνώμη του οικείου φαρμακευτικού συλλόγου. "Η απόφαση αυτή μπορεί  να  διαφοροποιεί  το  ωράριο  ανά  χρονικές  περιόδους  (μπορεί  να  καθορίζει διαφορετικό ωράριο ανά εξάμηνο κλπ.) καθώς και ανά περιοχές, ανάλογα με τις ανάγκες  του  τοπικού  πληθυσμού” σημειώνεται. Κατά προέκταση, ο καθορισμός υποχρεωτικού ωραρίου θα καθορίσει τις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις των φαρμακείων. 
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, "η έκδοση και δημοσίευση των ανωτέρω αποφάσεων πρέπει να λάβει χώρα εντός εύλογου χρονικού διαστήματος και πάντως όχι αργότερα από τις 31-5-2018. Έως την έκδοση και δημοσίευση των προαναφερόμενων αποφάσεων του κατά τόπον αρμόδιου Περιφερειάρχη, οι οποίες συνιστούν κανονιστικές πράξεις, εξακολουθεί να ισχύει το καθεστώς του ωραρίου και των διημερεύσεων και διανυκτερεύσεων που προϋπήρχε”. 
Το νέο καθεστώς λειτουργίας των φαρμακείων ψηφίστηκε από τη Βουλή τον Ιανουάριο με το Πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης. Το Πολυνομοσχέδιο όριζε ότι τα φαρμακεία θα λειτουργούν υποχρεωτικά κατ' ελάχιστον σαράντα ώρες εβδομαδιαίως και με απόφαση του αρμόδιου κατά τόπον Περιφερειάρχη, που εκδίδεται ύστερα από την σύμφωνη γνώμη του οικείου φαρμακευτικού συλλόγου, οι 40 ώρες κατανέμονται ανάλογα με τις ανάγκες του τοπικού πληθυσμού, από Δευτέρα έως Παρασκευή εντός της εβδομάδας και από τις 08:00 π.μ. έως τις 21:00 μ.μ. εντός της ημέρας. Επιπλέον, όλα τα φαρμακεία θα συμμετέχουν υποχρεωτικά στις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις (η διημέρευση διαρκεί από τις 08:00 π.μ. έως τις 21:00 μ.μ. και η διανυκτέρευση από τις 21:00 μ.μ. έως τις 08:00 π.μ. κάθε ημέρας). 
Σε φαρμακοποιούς ή φαρμακεία, που δηλώνουν ότι θα τηρήσουν διευρυμένο πέραν του υποχρεωτικού, δεν επιτρέπεται η απαλλαγή από την υποχρέωση διημέρευσης και διανυκτερεύσεων. Όσοι παραβιάζουν τα παραπάνω θα τιμωρούνται με φυλάκιση έως έξι μηνών και με απόφαση του αρμόδιου Περιφερειάρχη με χρηματικό πρόστιμο από 3.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ, και σε περίπτωση υποτροπής με πρόσκαιρο κλείσιμο του φαρμακείου από δύο 2 έως έξι 6 μήνες. 
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, όπως και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, ζητούσαν να καθοριστεί ανώτατο και όχι ελάχιστο υποχρεωτικό ωράριο. Την πρόταση αυτή είχε μεταφέρει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στους εκπροσώπους των Θεσμών, δεν είχε γίνει όμως αποδεκτή. Σύμφωνα πάντως με το περιβάλλουν του υπουργού, το θέμα του ωαρίου δεν έχει ακόμη κλείσει και βελτιωτικές ρυθμίσεις θα τεθούν στο τραπέζι του διαλόγου με τους Θεσμούς, ίσως και την επόμενη εβδομάδα με την επιστροφή τους στην Ελλάδα. 
Βασιλική Κουρλιμπίνη
vicky.kourlibini@capital.gr
capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Tο loutrakiodusseas.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.


Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Post Bottom Ad

Σελίδες