Πάτρα: Στην αντεπίθεση ο ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία των Πρεσπών – ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ από την εκδήλωση - LOUTRAKI ODUSSEAS BLOG

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πέμπτη, Ιουνίου 21, 2018

Πάτρα: Στην αντεπίθεση ο ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία των Πρεσπών – ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ από την εκδήλωση

Στην αντεπίθεση περνούν οι κομματικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, με σκοπό να διαφωτίσουν την κοινωνία για τα οφέλη που θα προκύψουν για τους λαούς της Ελλάδας και των Σκοπίων, μετά τη συμφωνία των Πρεσπών ανάμεσα στα δύο κράτη. Για το λόγο αυτό το απόγευμα της Τετάρτης η κομματική οργάνωση Αχαΐας διοργάνωσε εκδήλωση στην αίθουσα του Τεχνικού Επιμελητηρίου στην Πάτρα, με κεντρικούς ομιλητές την βουλευτή του κόμματος Σία Αναγνωστοπούλου και τον το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς.
Μιλώντας ενός πυκνού ακροατηρίου, η Σία Αναγνωστοπούλου έκανε λόγο για ένα  αγώνα κατά της τρομοκρατίας των άκρων και την απόπειρα παλινόρθωσης της -κακώς εννοούμενης- εθνικοφροσύνης και ζήτησε από όλα τα μέλη και τα στελέχη του κόμματος, να επικοινωνήσουν τη συμφωνία των Πρεσπών.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και παραμένει μια συμπαγής ομάδα, δεν παίζουμε με τον εθνικισμό, δεν έχουμε γκρίζες ζώνες στην πολιτική μας, ούτε κλείνουμε το μάτι στους ακραίους» σημείωσε η κυρία Αναγνωστοπούλου, τονίζοντας πως: «Είναι η τελευταία ευκαιρία επίσης για μια εθνικοφροσύνη που υποτίθεται ότι είχε ηττηθεί με την πτώση της Χούντας, να προσπαθήσει να ανορθωθεί».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας της η βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης είδαν τη συμφωνία ως μια «χρυσή ευκαιρία να ρίξουν την κυβέρνηση», ενώ διαπίστωσε ότι το «χαρτί» που ήθελε να παίξει ο κ. Μητσοτάκης ως κεντρώος και σοβαρός πολιτικός «κάηκε» με τη στάση του στη Βουλή το τριήμερο συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.
Από την κριτική της Σίας Αναγνωστοπούλου δεν ξέφυγαν και το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ. Για το Κίνημα Αλλαγής είπε ότι η στάση είναι οπορτουνιστική, διαχωρίζοντας τη στάση του Σταύρου Θεοδωράκη, ενώ για το ΚΚΕ ανέφερε πως «δεν σέβεται την ίδια του την ιστορία», υπενθυμίζοντας ότι  το Κομμουνιστικό Κόμμα είχε εκδώσει μετά τον εμφύλιο πόλεμο, αλφαβητάρι στα σλαβομακεδονικά για τους απάτριδες του Δημοκρατικού Στρατού, που είχαν βρει στη σημερινή ΠΓΜΔ καταφύγιο.
Ιδιαίτερα καυστική ήταν προς τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, για τον οποίο είπε πως όταν διαλυόταν η Γιουγκοσλαβία δεν είπε κουβέντα ως υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας και στη συνέχεια «έστησε καριέρα» με το Μακεδονικό ζήτημα. «Σήμερα μπορούμε να φτιάξουμε μια ειρηνική γειτονιά, να δείξουμε στον κόσμο ότι αυτός είναι ο σωστός πατριωτισμός και όχι η πατριδοκαπηλεία, το ανάχωμα του κάθε απατεώνα» κατέληξε η αχαιή βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Γιάννη Μπουρνούς από την πλευρά του σημείωσε ότι: «Το Μακεδονικό κατά τη Μεταπολίτευση είναι το μόνο εθνικό θέμα που προκάλεσε πτώση κυβέρνησης, δημιουργία νέου κόμματος και νέες πολιτικές καριέρες απ όσους θεώρησαν εαυτούς νέους Μακεδονομάχους» και έκανε λόγο για μια συμφωνία «που θα σταθεροποιήσει τη γείτονα, θα την καταστήσει λιγότερο ευάλωτη στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και άλλων χωρών όπως η Ρωσία».
«Ολόκληρη η Ελληνική κοινωνία εμποτιζόταν εδώ και χρόνια με τον εθνικισμό, για μια 25ετία χάθηκε η ευκαιρία για συνεργασία και ανάπτυξη που θα μπορούσαν να αλλάξουν τη μοίρα των λαών μας» συμπλήρωσε ο κ. Μπουρνούς, για να επισημάνει ακόμη ότι «η επιχειρηματολογία για μια λύση κατόπιν της υπόδειξης του ΝΑΤΟ, υποτιμά μια τεράστια απώλεια δυνάμεων που έχουμε υποστεί λόγω της αντιπαράθεσης μας όλα αυτά τα χρόνια».
«Διαβάστε τη συμφωνία χωρίς τη επήρεια  των καναλιών» ζήτησε το μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία αναγνώριση μακεδονικής εθνότητας ή εθνικότητας αλλά ιθαγένεια  του πολίτη της Βόρειας Μακεδονίας.
«Αυτή είναι πρώτη σοβαρή ήττα του σωβινισμού στην Ελλάδα και ενός ολόκληρου πελατειακού πολιτικού συστήματος που στήθηκε γύρω από το Μακεδονικό» τόνισε ο κ. Μπουρνούς καταλήγοντας: «Ζούμε σ ένα όργιο διασποράς ψευδών ειδήσεων , ένα οργανωμένο δίκτυο παραπλάνησης με φωτομοντάζ δήθεν ταυτοτήτων στο διαδίκτυο».
Ιδιαίτερη ανάλυση στο γλωσσικό τόσο από την ίδιο όσο και από την κ. Αναγνωστοπούλου η οποία μίλησε για γλώσσα με χαρακτηριστικά σλαβομακεδονικής διαλέκτου την οποία χρησιμοποιούσε ακόμη και το ΚΚΕ όταν «οι εξόριστοι και απάτριδες ζούσαν στο έδαφός της».
Εντύπωση προκάλεσε και η παρέμβαση της καθηγήτριας γλωσσολογίας στο ΑΤΕΙ της Πάτρας Αρχοντώς Τερζή, η οποία αφού ανέφερε ότι τα μακεδονικά έχουν παγιωθεί ως γλώσσα διεθνώς, τόνισε ότι δεν μπορεί η γλώσσα να ονοματιστεί ως σλαβομακεδονική με το σκεπτικό και πως άλλες σλαβικές γλώσσες θα έπρεπε να έχουν τον ίδιο προσδιορισμό. Ανέφερε δε, ως παραδείγματα τη ρωσική γλώσσα που με το παραπάνω σκεπτικό θα έπρεπε να ονομαζόταν ως σλαβορωσική ή την κροατική ως σλαβοκροατική, κτλ.
«Η αριστερά όπου είμαι ταγμένος, δίνει μετά από 25 χρόνια από άκαρπες προσπάθειες, μια μεγάλη και ιστορική συμφωνία, είναι χρέος όλων μας να το επικοινωνήσουμε» ανέφερε εισαγωγικά στην εκδήλωση ο γραμματέας της ΝΕ Αχαίας του κόμματος Μιχάλης Σιδηρόπουλος, δηλώνοντας με υπερηφάνεια την ποντιακή ταυτότητά του αλλά και την προσφυγική καταγωγή του ως σήμα κατατεθέν.

Να θυμίσουμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας είχε αναφέρει σε ανακοίνωση του πως η ιστορική συμφωνία που υπογράφηκε την Κυριακή 17.6.2018 από τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ στις Πρέσπες είναι αποτέλεσμα μια πολύμηνης σκληρής διαπραγμάτευσης ανάμεσα στις δύο χώρες. Με τη συμφωνία αυτή ανοίγει ο δρόμος για την οριστική διευθέτηση μιας διένεξης που κράτησε 25 ολόκληρα χρόνια και οδηγεί στην ειρηνική συνύπαρξη και την συνεργασία των δύο λαών.
Οι φωτ. από την εκδήλωση είναι του Δημήτρη Χριστοδουλόπουλου.
Πηγη: m.thebest.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Tο loutrakiodusseas.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.


Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Post Bottom Ad

Σελίδες