ΔΕΗ: Φεύγουν οι μισοί! Αύξηση-σοκ στα τιμολόγια - LOUTRAKI ODUSSEAS BLOG

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δευτέρα, Ιουλίου 16, 2018

ΔΕΗ: Φεύγουν οι μισοί! Αύξηση-σοκ στα τιμολόγια


Του Χάρη Φλουδόπουλου

Μια ΔΕΗ με το μισό προσωπικό σε σχέση με σήμερα, αυξήσεις-"φωτιά" στα τιμολόγια και ανελέητο "κυνήγι" για τις ανεξόφλητες οφειλές προς την εταιρεία, προβλέπει η πρόταση της McKinsey προκειμένου η δημόσια επιχείρηση να οδηγηθεί σε πλήρη αναδιάρθρωση και να καταστεί βιώσιμη.

Έπειτα από μία τριετία διαρκούς απαξίωσης, κατά την οποία έγιναν αλλεπάλληλα λάθη, καταστροφικές επιλογές και υπήρξε εμμονή σε πολιτικές που οδήγησαν τη ΔΕΗ αντιμέτωπη με πραγματικό κίνδυνο κατάρρευσης, το επιχειρησιακό πλάνο περιλαμβάνει δύσκολες πολιτικά και κοινωνικά επιλογές, συνταγές λιτότητας αλλά και υπερφιλόδοξους στόχους.

Η στόχευση των μέτρων

Η ΔΕΗ έδωσε στη δημοσιότητα ένα γενικό περίγραμμα του επιχειρησιακού πλάνου, ωστόσο στα όσα δημοσιοποιήθηκαν δεν περιλαμβάνονται εξειδικεύσεις των μέτρων. Σύμφωνα με πληροφορίες του "Κεφαλαίου", υπάρχει συγκεκριμένος οδικός χάρτης μέτρων που η διοίκηση της ΔΕΗ απέφυγε να δημοσιοποιήσει, καθώς προβλέπονται πολιτικά και κοινωνικά ευαίσθητες αποφάσεις, όπως η δραστική μείωση του προσωπικού και οι σημαντικές αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος.

Ο σύμβουλος προτείνει κάτι εξαιρετικά απλό, αλλά δύσκολα υλοποιήσιμο, σε σχέση με την αναδιάρθρωση της επιχείρησης: καθώς η μνημονιακή υποχρέωση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση είναι να μειωθεί στο 50% το μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά (θυμίζουμε ότι το προηγούμενο σχέδιο προέβλεπε την πώληση του 30% των μονάδων και την παραχώρηση του 30% του προσωπικού στην υπό πώληση εταιρεία), προτείνεται η ΔΕΗ μέχρι το 2022 να έχει μείνει με το μισό προσωπικό σε σχέση με σήμερα.

Οι ενέργειες που αφορούν τους εργαζομένους, σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το "Κ", είναι οι εξής:

- Σήμερα το προσωπικό της ΔΕΗ είναι 10.600 υπάλληλοι, ενώ ακόμα 1.500 υπάλληλοι είναι έκτακτο προσωπικό.

- Εντός του 2018, 1.300 άτομα θα αποχωρήσουν, στο πλαίσιο της αποεπένδυσης των λιγνιτών, ενώ, εάν περιληφθούν και οι συμβασιούχοι, ο αριθμός ανεβαίνει πάνω από 1.500 άτομα.

- Εντός του 2019, πάνω από 500 άτομα θα αποχωρήσουν εξαιτίας της απόσυρσης των μονάδων σε Καρδιά και Αμύνταιο.

- Σειρά θα πάρουν περίπου 1.000 συμβασιούχοι, των οποίων οι συμβάσεις δεν θα ανανεωθούν, καθώς η εσωτερική αναδιάρθρωση των υποστηρικτικών λειτουργιών θα φέρει συγχωνεύσεις και οικονομίες κλίμακας.

- 900 υπάλληλοι οδηγούνται σε συνταξιοδότηση.

- Ο κύκλος κλείνει με ένα ευρύ πρόγραμμα παροχής κινήτρων για όσους βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση, που εκτιμάται ότι μπορεί να μειώσει κατά περίπου 3.000 άτομα το προσωπικό.

Η εθελούσια θα συνδυαστεί και με προσλήψεις με αναλογία 3 προς 1, δηλαδή για κάθε τρία άτομα που αποχωρούν θα γίνει μία πρόσληψη. Στόχος είναι μέσα στην επόμενη πενταετία να έχουν αποχωρήσει από τη ΔΕΗ πάνω από 6.000 άτομα, ενώ θα υπάρξουν και προσλήψεις περίπου 1.000 νέων υπαλλήλων.

Μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια των προτάσεων είναι ότι ο σύμβουλος θεωρεί πως θα πρέπει το προσωπικό των μονάδων που θα πουληθούν, εάν δεν μετακινηθεί στις νέες εταιρείες που θα περάσουν σε ιδιώτη, να αποχωρήσει επίσης από τη ΔΕΗ μέσα στην επόμενη 5ετία.

Πρακτικά, δηλαδή, η θεραπεία-σοκ που θα εφαρμοστεί είναι, καθώς η ΔΕΗ θα χάσει το 50% του τζίρου της, να μειώσει κατά 50% και το προσωπικό της.

Τι θα γίνει με τους λογαριασμούς

Και εάν στο σκέλος των εξοικονομήσεων ο σύμβουλος θεωρεί ότι η ΔΕΗ, για να είναι βιώσιμη, θα πρέπει σε 5 χρόνια να μείνει με το 50% του προσωπικού της, στο σκέλος των εσόδων προτείνονται επίσης εξαιρετικά δύσκολες αποφάσεις, που θα προκαλέσουν κοινωνικές αλλά και πολιτικές αντιδράσεις.

Ο σύμβουλος, πέρα από τις προτάσεις που αφορούν το μάρκετινγκ, τα νέα προϊόντα κ.λπ., που θα φέρουν επιπλέον έσοδα μακροπρόθεσμα, προτείνει την αναθεώρηση της τιμολογιακής πολιτικής της εταιρείας, με στόχο να αυξηθούν κατά 100 εκατ. ευρώ τα λειτουργικά κέρδη EBITDA της εταιρείας. Αν και δεν αναφέρεται ρητά, η πιο προφανής λύση, με δεδομένο ότι ο πολιτικός προϊστάμενος της ΔΕΗ έχει αποκλείσει την επιβολή αυξήσεων, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές, το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι θα μειωθεί η έκπτωση συνέπειας 15%, η οποία, σύμφωνα με παλαιότερους υπολογισμούς, είχε κοστίσει στη ΔΕΗ περίπου 170 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, μέχρι το 2022 είναι σαφές ότι ο σύμβουλος θεωρεί πως η τιμολογιακή πολιτική πρέπει να αλλάξει, προς όφελος της λειτουργικής κερδοφορίας της επιχείρησης. Αυτό σημαίνει ότι σε πρώτη φάση θα πρέπει να εξασφαλιστούν από τα τιμολόγια ρεύματος 70-100 εκατ. ευρώ.

Εκτός, όμως, από τις αυξήσεις στα τιμολόγια, ακόμα ένα κεφάλαιο αφορά τις ανεξόφλητες οφειλές, που –κατά δήλωση της ΔΕΗ– έχουν πέσει κάτω από τα 2,5 δισ. ευρώ. Εδώ, λοιπόν, ο σύμβουλος φαίνεται ότι προτείνει να εξαντληθεί κάθε περιθώριο και να ενταθούν οι προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα, θεωρώντας ότι μπορούν να εισπραχθεί περίπου 1 δισ. από το σύνολο των ανεξόφλητων οφειλών πελατών.

Τέλος, το πλάνο περιλαμβάνει στόχους πρακτικά ανέφικτους με βάση την ιστορία αλλά και τον τρόπο που δουλεύει η ΔΕΗ, όπως την προσθήκη 2.000 MW έως 2.500 MW ΑΠΕ μέχρι το 2035.

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Tο loutrakiodusseas.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.


Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Post Bottom Ad

Σελίδες