Νίκος Νικολόπουλος : Το Κράτος βλέπει με… μισό μάτι την Εκκλησία; - LOUTRAKI ODUSSEAS BLOG

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 25, 2018

Νίκος Νικολόπουλος : Το Κράτος βλέπει με… μισό μάτι την Εκκλησία;


Ερώτηση για τους φόρους που πρέπει να καταβληθούν

Οι διαφορές του Κράτους με την Εκκλησία έχουν οδηγήσει τις δύο πλευρές σε ασυνεπή συμπεριφορά και έλλειψη αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Το ιστορικό των διαφορών καταγράφεται σε ερώτηση που κατέθεσε ο Ανεξάρτητος Βουλευτής και Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος Νίκος Νικολόπουλος προς τον Υπουργό Οικονομικών.  Το βέβαιο είναι ότι η μεν Πολιτεία δεν τήρησε τις υποχρεώσεις της σχετικά με την σύμβαση του 1952 η δε, Εκκλησία «αποφεύγει» να πληρώνει τους φόρους της.

Αναλυτικότερα ο Χριστιανοδημοκράτης Βουλευτής εξιστορεί ως εξής την διάσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές:

«Ως γνωστόν, το 1952 η Εκκλησία παραχώρησε στην Πολιτεία τεράστιες εκτάσεις αγροτολιβαδικής περιουσίας των Ιερών Μονών (770.000 στρέμματα) προς αποκατάσταση των πληγέντων από την Κατοχή και τον Εμφύλιο.  Εν όψει της μεγίστης εθνικής ανάγκης, η Εκκλησία τότε δέχθηκε να μην αποζημιωθεί πλήρως από το κράτος, αλλά να λάβει μειωμένο αντάλλαγμα, σε γη και χρήμα, ίσο με το 1/3 της αξίας της παραχωρουμένης περιουσίας της. Η Πολιτεία τότε παραχώρησε στην Εκκλησία μερικά δημόσια ακίνητα ως μειωμένο αντάλλαγμα και, προς αντιστάθμισμα της ανισοβαρούς σύμβασης, δεσμεύθηκε με νόμο ότι τουλάχιστον τα έσοδα από τα ακίνητα αυτά δεν θα φορολογούνται. Αργότερα, όμως,  η Πολιτεία μετέβαλε γνώμη και κατήργησε την απαλλαγή.  Το ΣτΕ με  πρόσφατες αποφάσεις του ,έκρινε ότι η υπαναχώρηση αυτή και η φορολόγηση δεν είναι αντισυνταγματική, τουλάχιστον από πλευράς φορολογικού δικαίου». 

Τα ερωτήματα που έχει θέσει ο Νίκος Νικολόπουλος είναι τα ακόλουθα:

1ον Η Εκκλησία της Ελλάδος συμμορφώθηκε πλήρως και έχει ήδη καταβάλει τους προαναφερθέντες φόρους;

2ον Παραμένει το ερώτημα, γιατί η Πολιτεία δεν τήρησε εκ των υστέρων τις υποχρεώσεις της σχετικά με την Σύμβαση του 1952 απέναντι στην Εκκλησία; 

3ον Η Πολιτεία τήρησε τις υποχρεώσεις της απέναντι στους ακτήμονες ;

4ον Παραχωρήθηκαν όλα; Εάν όχι, τότε απαντήστε πόσα από τα μοναστηριακά ακίνητα που απέκτησε το Δημόσιο έφθασαν πράγματι στα χέρια των ακτημόνων Ελλήνων εκείνης της εποχής και πόσα συνεχίζουν να παρακρατούνται από το Δημόσιο;

5ον Οι πρόσφατες αποφάσεις του ΣΤΕ επιβεβαιώνουν την από 19.7.2012 επιστολή του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου προς τα κόμματα ;(http://ecclesia.gr/greek/holysynod/ print_it.asp?id=1550&what_sub=d_typou) 

6ον Γιατί δεν ξεκαθαρίζεται με μια σαφέστατη ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών ότι η Εκκλησία υπόκειται κανονικά σε φόρους εισοδήματος, ενώ όλες οι φοροαπαλλαγές, που προβλέπονταν ειδικά για την Ορθόδοξη Εκκλησία, έχουν εδώ και χρόνια καταργηθεί;



Συγκεκριμένα, σε δήλωσή του την Τετάρτη αναφέρει: «Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος μετά παρρησίας δηλώνει αντίθετο σε κάθε έννοια χωρισμού του Κράτους από την Εκκλησία. Ήδη εδώ και χρονιά έχει αναδομηθεί συστηματικά κάθε σχέση με την Εκκλησία, με εκατέρωθεν υποχωρήσεις και το πλαίσιο της συλλειτουργίας είναι ικανοποιητικό και αποδεκτό από το λαό. Δεν επιθυμούμε, λοιπόν, την αποκοπή από τις ρίζες μας. Δεν επιθυμούμε την αποκοπή απ’ ό,τι πνευματικό μας έχει απομείνει. Διακηρύττουμε με πίστη ότι η Εκκλησιά είναι τροφός του γένους και της πατρίδας μας».

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η παρούσα σχέση Κράτους-Εκκλησίας είναι αναγκαία για το Κράτος και όχι για την Εκκλησία και ο όποιος διαχωρισμός θα είναι καταστροφικός για την Πατρίδα, γιατί θ’ ανοίξουν κερκόπορτες και υπό το καθεστώς θρησκευτικής ουδετερότητας θ’ αλλοιωθεί ο Εθνικός χαρακτήρας μας. Συνεπώς, στο πλαίσιο της διαδικασίας της συνταγματικής αναθεώρησης, θα είναι εγκληματικό λάθος η όποια απόπειρα διαχωρισμού του Κράτους από την Εκκλησία. Απαιτείται εγρήγορση, διότι είναι αδιανόητη η διαφαινόμενη εργαλειοποίηση της συνταγματικής αναθεώρησης για μικροκομματικούς σκοπούς. Υπάρχουν άλλα πεδία, μακράν της Εκκλησίας, για πολιτικά παιχνίδια» συνεχίζει. 

Και καταλήγει: «Ας αφήσουν έξω από την Εκκλησία τους κομματικούς ανταγωνισμούς και τις πολιτικές αντιπαραθέσεις. Η Εκκλησία ενώνει και δεν διχάζει». 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Tο loutrakiodusseas.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.


Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Post Bottom Ad

Σελίδες