ΣΥΔΑΝΕΦ - Κοινωνική και δίκαιη λύση για τους δανειολήπτες - LOUTRAKI ODUSSEAS BLOG

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τετάρτη, Οκτωβρίου 17, 2018

ΣΥΔΑΝΕΦ - Κοινωνική και δίκαιη λύση για τους δανειολήπτες


Αίτημα για λήψη πρωτοβουλιών και θαρραλέα αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, απέστειλε με υπόμνημά του, ο Πανελλήνιος Σύλλογος δανειοληπτών Ελβετικού φράγκου (ΣΥΔΑΝΕΦ), προς τους εκπροσώπους της πολιτικής και νομοθετικής εξουσίας της χώρας στη Βουλή, καθώς και σε θεσμικά όργανα και φορείς της Ελληνικής Πολιτείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, κατόπιν σχετικού αιτήματος του προέδρου του Συλλόγου, κου Παντελή Αντωνιάδη έγινε σήμερα 17/10/2018 συνάντηση μεταξύ του Συνηγόρου του Καταναλωτή, κου Λευτέρη Ζαγορίτη και της κας Αθηνάς Κοντογιάννη (Διευθύντρια Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταναλωτή Ελλάδος) με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου και παρουσία ενός εκ των νομικών του Συλλόγου, του κου Αλέξη Αλεξόπουλου. Κατά τη συνάντηση, ο Συνήγορος του Καταναλωτή ενημερώθηκε αναλυτικά για το υπόμνημα και τα στοιχεία που περιλαμβάνονται και αποκαλύπτονται σε αυτό.

Το πολυσέλιδο υπόμνημα επιχειρεί μια ιστορική, οικονομική, κοινωνική αλλά και νομική καταγραφή του προβλήματος και αναμένεται να συζητηθεί αρκετά, αφού γκρεμίζει τους μύθους, περί δήθεν ζημίας που υφίστανται οι Τράπεζες από την συγκεκριμένη κατηγορία δανείων. Τα στοιχεία που περιλαμβάνει αποδεικνύουν ανύπαρκτη την επικαλούμενη ζημιά των τραπεζών σε ενδεχόμενη οριστική επίλυση του ζητήματος για τα δάνεια με ρήτρα ξένου νομίσματος. Απεναντίας, το μόνο που φαίνεται να διακυβεύεται είναι προσδοκώμενα τραπεζικά υπερκέρδη, που παράγονται από τη μεταβολή της συναλλαγματικής ισοτιμίας. Τα υπερκέρδη αυτά, τα οποία κατά την άποψη των δανειοληπτών προέκυψαν καταχρηστικά κι αθέμιτα, κάθε μέρα που περνά, οι τράπεζες επιχειρούν να τα καταλογίσουν και να τα εισπράξουν από τους δανειολήπτες, προκαλώντας αντίστοιχη ζημία των τελευταίων, όπως, μεταξύ άλλων, ανέφερε ένας εκ των νομικών του ΣΥΔΑΝΕΦ, κος Μάριος Μαρινάκος.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου και εκπρόσωπος χιλιάδων δανειοληπτών κος Παντελής Αντωνιάδης εκτιμά ότι όσο παρατείνεται η μη λύση του προβλήματος, αυτό έχει αποτελέσματα που δεν είναι, ούτε προς το συμφέρον της Ελληνικής Οικονομίας, ούτε προς το συμφέρον των τραπεζών, αφού έχει ως συνέπεια να προκύψουν στο άμεσο μέλλον δεκάδες χιλιάδες νέα Κόκκινα Δάνεια, τα οποία με τη σειρά τους θα σημάνουν κατακόρυφη αύξηση των επισφαλειών, επομένως και παράταση των προβλημάτων ρευστότητας των τραπεζών και χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας.

Καθίσταται, πλέον, σαφές, όπως αναφέρουν οι δανειολήπτες ελβετικού φράγκου ότι σε βάρος τους, διαπράττεται ένα τεράστιο κατ’ εξακολούθηση έγκλημα. Μάλιστα, το θέμα φαίνεται να αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον εάν ιδωθεί εξ απόψεως δημοσιονομικής πολιτικής, κατά το μέρος που από όλες τις περιγραφόμενες στο υπόμνημα χρηματοπιστωτικές ενέργειες και ιδίως από την υπέρμετρη επιβάρυνση των Ελλήνων δανειοληπτών, την οποία καρπώνονται στο σύνολο τους και ως κέρδος τους οι τράπεζες, παραμένει ομιχλώδες εάν για τα κέρδη αυτά φορολογήθηκαν ποτέ ή εάν, έστω τώρα, μπορούν να φορολογηθούν.

Οι δανειολήπτες, όπως τονίστηκε και στον κο Ζαγορίτη, δεν ζητούν από τους εκπροσώπους της Βουλής να αποδώσουν Δικαιοσύνη. Άλλωστε, έχουν ήδη απευθυνθεί θεσμικά στην Ελληνική Δικαιοσύνη κι αναμένουν την κρίση της, αποδεικνύοντας εν τοις πράγμασι την απεριόριστη εμπιστοσύνη στην λειτουργική ανεξαρτησία της, την ευθυκρισία και την ευθυδικία της, με την άσκηση Συλλογικών Αγωγών, στην οποία πρωτοστατεί ο ΣΥΔΑΝΕΦ. Στο πλαίσιο αυτό αναμένουν με αγωνία, την 3η Δεκεμβρίου 2018, ημερομηνία-σταθμό, καθώς θα πραγματοποιηθεί στον Άρειο Πάγο η μεγαλύτερη δίκη επί Συλλογικής Αγωγής κατά τράπεζας, που έχει καταγραφεί τις τελευταίες δεκαετίες με τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών στην υπόθεση.

Επί της ουσίας, οι δανειολήπτες, ζητούν από τον κο Πρωθυπουργό, τους Υπουργούς της Κυβέρνησης, τους αρχηγούς των κομμάτων, τους Βουλευτές και από όλους τους θεσμικούς παράγοντες, να αναλάβουν πρωτοβουλίες κοινωνικού διαλόγου, κανονιστικών ρυθμίσεων ή και νομοθετικές πρωτοβουλίες για το μέλλον, για να διασφαλιστεί ότι οι Έλληνες πολίτες, υφιστάμενοι και μέλλοντες, δεν θα πέσουν θύματα αντίστοιχων πρακτικών τύπου «Χρηματιστηρίου ‘99». Όπως τονίζουν, δεν ζητούν τίποτα παραπάνω από μια κοινωνική και δίκαιη λύση για τους χιλιάδες Έλληνες δανειολήπτες που κινδυνεύουν να γίνουν βορά στα ξένα Funds και τα κερδοσκοπικά χρηματιστηριακά παιχνίδια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Tο loutrakiodusseas.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.


Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Post Bottom Ad

Σελίδες