ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ Καμία αποζημίωση των πλημμυροπαθών από το λεγόμενο «Ταμείο Αλληλεγγύης» - LOUTRAKI ODUSSEAS BLOG

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Home Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

9 Νοεμβρίου 2018

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ Καμία αποζημίωση των πλημμυροπαθών από το λεγόμενο «Ταμείο Αλληλεγγύης»


Αυτό προκύπτει από απάντηση σε Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ


Καμία αποζημίωση για τα λαϊκά νοικοκυριά, τους αυτοαπασχολούμενους και τους φτωχούς αγρότες για τις ζημιές που υπέστησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες στην Εύβοια, στη Φθιώτιδα, στην Κορινθία, στην Αργολίδα, στη Λακωνία και σε άλλες περιοχές στις 29 - 30 Σεπτέμβρη δεν προβλέπεται από την ΕΕ σύμφωνα με την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην κατεπείγουσα Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ. Οι ευρωβουλευτές του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης και Σωτήρης Ζαριανόπουλος με την Ερώτησή τους ζητούσαν ανάμεσα σε άλλα την άμεση και πλήρη αποζημίωση των πληγέντων.
Παρά το ότι οι καταστροφές ήταν τεράστιες και τα προβλήματα των κατοίκων ιδιαίτερα οξυμένα -είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι πολλές περιοχές έμειναν για πολλές μέρες χωρίς πόσιμο νερό- η ΕΕ επαναλαμβάνει για άλλη μια φορά ότι οι «ιδιωτικές ζημιές» δεν είναι «επιλέξιμες» από το λεγόμενο Ταμείο Αλληλεγγύης της. Αντίθετα, επιλέξιμα για χρηματοδότηση είναι τα έργα αποκατάστασης των κρατικών υποδομών τα οποία αναλαμβάνουν επιχειρηματικοί όμιλοι λαμβάνοντας ζεστό χρήμα -που προέρχεται από τη φορολεηλασία των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων- και από αυτό το Ταμείο της ΕΕ. Σημειώνεται δε ότι ακόμη και για τα έργα αυτά που θα μπορούσαν να είναι μια μικρή ανακούφιση για τα λαϊκά στρώματα (π.χ. για τις καταστροφές στο οδικό δίκτυο των παραπάνω περιοχών) για την ενεργοποίηση του συγκεκριμένου Ταμείου της ΕΕ -σχετικό αίτημα δεν έχει υποβάλει καν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ- τίθενται ιδιαίτερα αυστηροί όροι και προϋποθέσεις (η συνολική άμεση ζημία να υπερβαίνει το κατώτατο όριο του 1,5% του ΑΕΠ της πληγείσας περιοχής ή το 0,6% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος της Ελλάδας).
Περαιτέρω, στην απάντηση της αρμόδιας επιτρόπου Κ. Κρέτσου αναφέρεται ότι «το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ταμείο Συνοχής μπορούν να στηρίξουν δράσεις που σχετίζονται με την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την πρόληψη και διαχείριση κινδύνων όπως οι πλημμύρες, η διάβρωση του εδάφους και οι δασικές πυρκαγιές, καθώς και με την ανθεκτικότητα στις καταστροφές και τα συστήματα διαχείρισης κινδύνου».
Είναι γνωστό όμως ότι τα αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, αντιπυρικά έργα, ακόμη και εάν είναι επιλέξιμα από τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά ταμεία όπως αναφέρει η απάντηση, υπόκεινται στη μέγγενη της πολιτικής «κόστους - οφέλους» που δεν υπηρετεί την ικανοποίηση των εργατικών λαϊκών αναγκών, αλλά τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Τα έργα ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, αντισεισμικής προστασίας δεν υλοποιούνται, γιατί δεν είναι ιδιαίτερα «θελκτικά» για τους καπιταλιστές, αφού δεν αποδίδουν το αναμενόμενο και μακροπρόθεσμο ποσοστό κέρδους.
Για τη διαχρονική, τραγική έλλειψη υποδομών και κεντρικού σχεδιασμού για την προστασία από τα φυσικά φαινόμενα τεράστιες είναι οι ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά και της Τοπικής Διοίκησης σε δήμους και Περιφέρειες που εφαρμόζουν πιστά την πολιτική «κόστους - οφέλους» της ΕΕ.
Το ΚΚΕ ζητάει την άμεση λήψη μέτρων για τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών και συγκεκριμένα:
- Να χορηγηθεί έκτακτο επίδομα για τους πληγέντες, ζωοτροφές στους κτηνοτρόφους που καταστράφηκαν τα αποθέματά τους.
- Να καταγραφούν όλες οι ζημιές, να υπάρξουν άμεσα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων και αποζημίωσης στο 100% των ζημιών στην αγροτική παραγωγή, χωρίς όρους, προϋποθέσεις και χαράτσια στον ΕΛΓΑ, σε κατοικίες, μικρές επιχειρήσεις, πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους, να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης, απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και τον ΕΝΦΙΑ για τους πληγέντες, καμιά διακοπή ρεύματος, νερού και τηλεφώνου σε λαϊκές οικογένειες που έχουν χρέη.
- Να αποκατασταθούν οι ζημιές στις υποδομές στο οδικό δίκτυο, τους αγροτικούς δρόμους, σε αυλές σπιτιών, στα σχολεία, τα δίκτυα αποχέτευσης, τα δίκτυα ύδρευσης και να πραγματοποιηθεί έλεγχος της ποιότητας του πόσιμου νερού.
- Να ξεκινήσουν άμεσα και να υλοποιηθούν στο σύνολό τους τα αναγκαία μέτρα ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας, διάνοιξης και εμβάθυνσης ποταμών, διευθέτησης χειμάρρων, αντιδιαβρωτικά, αντικατολισθητικά έργα, σύγχρονο οδικό δίκτυο. 
Ακολουθούν τα κείμενα της Ερώτησης των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ και της απάντησης της Ευρ. Επιτροπής
«Ερώτηση των Σωτήρη Ζαριανόπουλου και Κώστα Παπαδάκη
Θέμα: Καταστροφικές πλημμύρες σε πολλές περιοχές της Ελλάδας
Τρεις αγνοούμενοι, εκ των οποίων δύο στο Μαντούδι και ένας στον Αλμυρό  Μαγνησίας, και τεράστιες καταστροφές σε δρόμους, σπίτια, μικρομάγαζα, υποδομές, αγροτικές καλλιέργειες, στάβλους και ζωικό κεφάλαιο σε Εύβοια, Φθιώτιδα, Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία και σε άλλες περιοχές, είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από τις πλημμύρες των προηγούμενων ημερών, αναδεικνύοντας για μια ακόμη φορά την έλλειψη μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας και σχεδιασμού. Πολλές περιοχές έμειναν χωρίς υδροδότηση και ηλεκτροδότηση. 
Επισημαίνεται ότι, με διαχρονική ευθύνη ελληνικών κυβερνήσεων και Τοπικής Διοίκησης που ακολουθούν την πολιτική "κόστους - οφέλους" της ΕΕ, δεν υλοποιούνται αντιπλημμυρικά έργα και συνολικά έργα υποδομής σε ποτάμια που παρουσιάζουν φαινόμενα υπερχείλισης κατά τη διάρκεια βροχοπτώσεων. 
Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στην επείγουσα ανάγκη ενεργοποίησης του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ προκειμένου:
- Να δοθεί πλήρης αποζημίωση στους πληγέντες των παραπάνω περιοχών για τις ζημίες σε κατοικίες, οικοσκευές, μαγαζιά, μικροπωλητές, αγροτικά μηχανήματα, αγροτικές εγκαταστάσεις και καλλιέργειες, ζωοτροφές, ζωικό και φυτικό κεφάλαιο και να τους καταβληθεί έκτακτο επίδομα;
- Να αποκατασταθούν με ευθύνη του κράτους όλες οι υποδομές που υπέστησαν ζημιές, τα δίκτυα ύδρευσης - αποχέτευσης κ.ά.;
- Να υλοποιηθούν χωρίς καμία καθυστέρηση όλα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα, τα απαραίτητα έργα διάνοιξης και εμβάθυνσης των ποταμών, διευθέτησης των χειμάρρων και αντιδιαβρωτικά, αντιπλημμυρικά έργα στις περιοχές που έχουν καεί;».
«Απάντηση της κ. Creţu εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - 30.10.2018
Για την ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ, οι ελληνικές εθνικές αρχές πρέπει να υποβάλουν αίτηση για βοήθεια εντός 12 εβδομάδων από την αρχή των πλημμυρών, καταδεικνύοντας ότι η συνολική άμεση ζημία υπερβαίνει το σχετικό κατώτατο όριο του 1,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της πληγείσας περιοχής (περιφερειακή καταστροφή) ή το 0,6% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος της Ελλάδας (μείζων καταστροφή). Η Επιτροπή είναι πρόθυμη να παράσχει καθοδήγηση στις ελληνικές αρχές σε περίπτωση που αποφασίσουν να υποβάλουν αίτηση. Η βοήθεια από το Ταμείο Αλληλεγγύης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συμβολή στη χρηματοδότηση δημόσιων ενεργειών αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και αποκατάστασης, όπως η ανακατασκευή υποδομών που υπέστησαν ζημιές. Δεν καλύπτονται οι ιδιωτικές ζημίες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στον κλάδο της γεωργίας. Παρομοίως, τα προληπτικά μέτρα δεν είναι επιλέξιμα στο πλαίσιο του Ταμείου Αλληλεγγύης.
Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ταμείο Συνοχής μπορούν να στηρίξουν δράσεις που σχετίζονται με την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την πρόληψη και διαχείριση κινδύνων όπως οι πλημμύρες, η διάβρωση του εδάφους και οι δασικές πυρκαγιές, καθώς και με την ανθεκτικότητα στις καταστροφές και τα συστήματα διαχείρισης κινδύνου.
Με βάση την αρχή της επιμερισμένης διαχείρισης, τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία παρέχουν βοήθεια σύμφωνα με μια προσέγγιση συμπληρωματικότητας και συνεργασίας μεταξύ της Επιτροπής και των κρατών-μελών. Επομένως, η επιλογή των έργων εμπίπτει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων των εθνικών αρχών διαχείρισης, υπό την προϋπόθεση ότι οι επιλογές τους ευθυγραμμίζονται με τις αρχές που ορίζονται στα έγγραφα προγραμματισμού και συνάδουν με την ισχύουσα εθνική και ενωσιακή νομοθεσία. Κατά συνέπεια, η αξιολόγηση των προτάσεων και η επιλογή των έργων πραγματοποιούνται από τις αρμόδιες διαχειριστικές αρχές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Tο loutrakiodusseas.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.


Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες