ΑΣΓΜΕ:Όχι στην υποβάθμιση των μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων - LOUTRAKI ODUSSEAS BLOG

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σάββατο, Δεκεμβρίου 01, 2018

ΑΣΓΜΕ:Όχι στην υποβάθμιση των μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων


Την αντίθεσή της στην υποβάθμιση των μουσικών και καλλιτεχνών σχολείων εκφράζει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), απαιτώντας να αποσυρθεί άμεσα το άρθρο 40 στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας «Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις» που επιφέρει επικίνδυνες αλλαγές στη λειτουργία και τον χαρακτήρα των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων.
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή της, αναφέρει:...


«Σχεδόν τρεις μήνες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και η καθημερινότητα είναι αδίστακτη, μας φέρνει συνεχώς στην επιφάνεια τα οξυμένα προβλήματα των σχολείων και της εκπαίδευσης και όλα δείχνουν ότι η "κανονικότητα", για την οποία πανηγυρίζει η κυβέρνηση, είναι απροκάλυπτο ψέμα.
Τα συνολικότερα προβλήματα της εκπαίδευσης (υποχρηματοδότηση, κενά εκπαιδευτικών, ελλείψεις σε βοηθητικό προσωπικό, ελλείψεις σε εποπτικά μέσα και εργαστηριακό εξοπλισμό, κτιριακά προβλήματα, μεταφορά μαθητών κ.ά.) συνυπάρχουν μαζί με τα ειδικά προβλήματα (πληρωμή μουσικών βιβλίων από τους γονείς, έλλειψη μουσικών οργάνων για ατομική διδασκαλία, μη απόκτηση αναγνωρισμένου πτυχίου στα αντικείμενα της μουσικής κ.ά.) στα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία.
Και ενώ σύσσωμη η σχολική κοινότητα (εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς) των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων αντιτίθεται και εναντιώνεται στις συγκεκριμένες ρυθμίσεις και το άρθρο 40 που προωθείται, το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε ανακοίνωση που είναι προκλητική και ουσιαστικά εμπαίζει ξεδιάντροπα τη σχολική κοινότητα και προσπαθεί να την αποπροσανατολίσει.
Καταγγέλλουμε την πάγια τακτική της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας κάθε φορά που σχεδιάζει και φέρνει προς ψήφιση ένα αντιεκπαιδευτικό σχέδιο νόμου, να κατηγορεί όσους αντιστέκονται, είτε είναι εκπαιδευτικοί, είτε είναι μαθητές, είτε είναι γονείς, ότι το κάνουν διότι έχουν κακή πληροφόρηση ή υποκινούνται από κάποιους και προσπαθούν να υπονομεύσουν δήθεν τις αλλαγές που είναι προς το καλό των παιδιών μας.
Χρειάζεται να απαντήσουμε στις προκλήσεις αυτές με τη μαζική, μαχητική και αγωνιστική συμμετοχή όλης της σχολικής κοινότητας στις κινητοποιήσεις που θα οργανωθούν, προτάσσοντας τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των παιδιών μας. Από τη μαζική συμμετοχή θα κριθεί αν καταφέρουν τελικά να περάσουν τις αρνητικές αλλαγές που είναι καθοριστικές για το μέλλον των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων.
Συντασσόμαστε με τα αιτήματα της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων και απαιτούμε:
  • Άμεση απόσυρση του άρθρου 40, παρ. 5γ του Σχεδίου Νόμου του ΥΠΠΕΘ "Συνέργειες ΕΚΠΑ, Γεωπονικού Παν. Αθηνών, Παν. Θεσσαλίας με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις". Καμία τροποποίηση και καμία προσθήκη στο άρθρο αυτό δεν δίνει λύσεις στα προβλήματα της μουσικής και καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.
  • Ενεργοποίηση του νόμου και διενέργεια εξετάσεων για την απόκτηση αναγνωρισμένων πτυχίων στην Ευρωπαϊκή Μουσική (Ειδικό Αρμονίας), τη Βυζαντινή Μουσική και τα Παραδοσιακά Όργανα στο πλαίσιο λειτουργίας της δωρεάν δημόσιας εκπαίδευσης.
  • Πιστοποιημένη κατάταξη των αποφοίτων στα πρακτικά και θεωρητικά μουσικά και καλλιτεχνικά αντικείμενα σπουδών.
  • Διορισμούς καθηγητών μουσικής και γενικής παιδείας με οργανικές θέσεις στα σχολεία μας.
  • Άμεση κάλυψη των κενών σε μουσικά μαθήματα και μαθήματα γενικής παιδείας.
  • Η διδασκαλία όλων των μουσικών οργάνων να είναι ατομική.
  • Να ορίζονται με σαφήνεια στο αναλυτικό πρόγραμμα ως υποχρεωτικά τα μουσικά μαθήματα και τα μαθήματα αισθητικής παιδείας.
  • Εκπόνηση διδακτικών μουσικών εγχειριδίων και δωρεάν διανομή τους σε όλους τους μαθητές.
  • Δημιουργία Διεύθυνσης Μουσικών & Καλλιτεχνικών Σπουδών στο υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
  • Άμεση κάλυψη των αναγκών σε κτιριακές υποδομές, εξοπλισμό (μουσικά όργανα, εποπτικά μέσα, εργαστηριακός εξοπλισμός) και προσωπικό (νοσηλευτές, γραμματειακή υποστήριξη, καθαρίστριες, φύλακες πλήρους απασχόλησης).
  • Δωρεάν μεταφορές για όλους τους μαθητές χωρίς χιλιομετρικούς περιορισμούς.
Ως Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) συμμετείχαμε στη Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων, στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις αποφάσεις και κινητοποιήσεις της και δηλώνουμε αρωγοί και συμπαραστάτες σ’ αυτή την προσπάθεια με κάλεσμα αγωνιστικό σε όλες τις Ομοσπονδίες, Ενώσεις και Συλλόγους Γονέων για να δοθεί ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας ότι δεν διαπραγματευόμαστε το μέλλον των παιδιών μας».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Tο loutrakiodusseas.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.


Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Post Bottom Ad

Σελίδες