«Ο Κλεισθένης διαλύει τις τοπικές κοινωνίες» - LOUTRAKI ODUSSEAS BLOG

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 26, 2018

«Ο Κλεισθένης διαλύει τις τοπικές κοινωνίες»


Συνέντευξη του Δημάρχου Άργους Μυκηνών Δημήτρη Καμπόσου στην Liberal.gr
Ο Δήμαρχος μιλάει για όλα τα θέματα που αφορούν στην τοπική αυτοδιοίκηση και στον Δήμο Άργους Μυκηνών 


Βαφτίζει την γραφειοκρατία «τέρας», αφού η ωρίμανση ενός έργου χρειάζεται διπλάσιο ή ίσο χρόνο σε σχέση με την υλοποίηση του. Ο Δήμαρχος Άργους- Μυκηνών, Δημήτρης Καμπόσος, θεωρεί πως το σύστημα της απλής αναλογικής θα επιφέρει το χάος στην αυτοδιοίκηση, σε όσους δήμους δεν εκλέξουν δήμαρχο από την πρώτη Κυριακή. Ο κ. Καμπόσος θα είναι και πάλι υποψήφιος στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου καθώς έχει πολλά ακόμη να προσφέρει στην πόλη του.

Συνέντευξη στον Χρήστο Ράπτη

- Λίγους μόλις μήνες από την ψήφιση του νόμου «Κλεισθένη» ποια είναι τα συμπεράσματα σας από την εφαρμογή του;

Δυστυχώς διαλύει τις τοπικές κοινωνίες. Πρέπει άμεσα να αποσυρθεί. Αυτό είναι ξεκάθαρο και η επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εθνικές εκλογές θα πρέπει να είναι στις πρώτες προτεραιότητές της. Και αυτό όχι γιατί δημιουργεί σε εμάς συγκεκριμένα κάποιο θέμα, αφού σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις εμείς θα κερδίσουμε από την πρώτη Κυριακή.
Αλλά όποιος δήμος δεν το καταφέρει αυτό την επαύριο των εκλογών θα έχει προβλήματα κυβερνησιμότητας με συνέπεια την αδυναμία εφαρμογής του προγράμματος του, τις συναλλαγές κάτω από το τραπέζι, την ενίσχυση του ασφυκτικού ελέγχου του κράτους προς την αυτοδιοίκηση, δυσχεραίνει την καθημερινότητα των πολιτών με καθυστερήσεις για παράδειγμα στα έργα και πολλά άλλα.

- Η προβλεπόμενη μείωση της θητείας στα 4 χρόνια αντί των 5 ετών των δημάρχων βοηθάει δεδομένων των διαδικασιών που απαιτούνται ώστε ένα έργο να ολοκληρωθεί;

Εδώ παρουσιάζεται ένα σημαντικότατο πρόσκομμα στην υλοποίηση των έργων που έχουν προαναγγείλει οι Δήμαρχοι κατά την εκλογική περίοδο καθώς εκτίθενται στους δημότες τους όταν έχουν στην συνέχεια να παλέψουν με το τέρας της γραφειοκρατίας. Αυτό θα ήταν απολύτως εύλογο αν το κεντρικό κράτος είχε επιλύσει το θέμα της άμεσης λειτουργίας των κρατικών μηχανισμών. Όταν η ωρίμανση ενός έργου χρειάζεται τον διπλάσιο χρόνο ή ίσο σε σχέση με την υλοποίηση του καταλαβαίνει κανείς πως είναι αποτελεί σημαντικό πρόβλημα στην αναβάθμιση του κάθε Δήμου και την υλοποίηση προγραμματικών δεσμεύσεων. Δεν ήταν τυχαίο που ο προηγούμενος νόμος προέβλεπε την πενταετή θητεία.

- Η κατάργηση του προληπτικού ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, διευκολύνει την ζωή σας ή ο κίνδυνος ευθυνοφοβίας ελοχεύει για εκείνους που έχουν την ευθύνη της υπογραφής;

Όπως αναφέρθηκε και στο ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ η παράταση της εφαρμογής του συγκεκριμένου άρθρου του νομοσχεδίου του Κλεισθένη είναι επιβεβλημένη ειδικά τώρα που ολοκληρώνεται η θητεία των Δημάρχων προκειμένου να υπάρξει μεταβατικό στάδιο προσαρμογής των ΟΤΑ στα νέα δεδομένα.

- Θεωρείτε πως είμαστε πιο κοντά στην οικονομική ανεξαρτησία των Δήμων;

Η οικονομική αυτοτέλεια των δήμων αποτελεί έναν μεγάλο στόχο, ένα όνειρο μπορώ να για την αυτοδιοίκηση. Είμαστε ακόμη πολύ μακριά από το στόχο αυτό.
Το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής που θα εφαρμοστεί στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαϊου 2019 αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα; Θα επηρεάσει την διαδικασία λήψης αποφάσεων; Το πρόβλημα των Δήμων μας δεν ήταν το εκλογικό σύστημα, αλλά το πώς θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε πιο αποδοτικά, προς όφελος των δημοτών.
Για μας ζήτημα προτεραιότητας είναι το πώς θα μπορούμε να κάνουμε έργα, να χρηματοδοτούμε τις κοινωνικές μας δομές και υπηρεσίες, να κατασκευάζουμε σχολεία, παιδικούς σταθμούς, παιδικές χαρές. Αυτή η αυτονόητη ανάγκη θα πρέπει να αποτελεί και αυτονόητη προτεραιότητα της Μεταρρύθμισης στο Κράτος. Η απλή αναλογική όπως σας είπα πάλι θα επιφέρει το χάος στην αυτοδιοίκηση και δυστυχώς όποιοι δήμοι δεν εκλέξουν δημοτικές αρχές από την πρώτη Κυριακή θα το βιώσουν.

- Μεγάλο θέμα της τοπικής αυτοδιοίκησης αποτελεί και ο προϋπολογισμός του 2019. Είστε ικανοποιημένος με όσα προβλέπει;

Πάγιο αίτημα τα τελευταία χρόνια αποτελεί η δραματική μείωση των πόρων για την αυτοδιοίκηση η οποία έφθασε και μέχρι το 92%. Το χάος αυτό δύσκολα θα επουλωθεί εάν δεν καταλάβει η κυβέρνηση την αξία της αυτοδιοίκησης και την προσφορά της στα χρόνια της κρίσης στην κοινωνία και να την ενισχύσει αναλόγως.

- Η παρατεταμένη οικονομική κρίση επηρέασε τον δήμο σας; Η εμπειρία έχει δείξει πως οι δημοτικές αρχές της χώρας αναγκάστηκαν να σηκώσουν μεγαλύτερο βάρος από αυτό που τους αναλογούσε χωρίς τον απαραίτητη υποδομή. Ποια είναι η άποψη σας και τι κάνατε για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες συμπολιτών σας;

Φυσικά και έπληξε και τον Δήμο μας η οικονομική κρίση καθώς εκτός από τη δραματική μείωση των εσόδων από το κράτος που σας προείπα, δημότες και επιχειρήσεις δυσκολεύονται να πληρώσουν και τις υποχρεώσεις τους προς το δήμο. Επίσης η αύξηση της τιμής του ρεύματος και των καυσίμων επηρέασε την λειτουργία του Δήμου.
Παρ όλα αυτά όμως με χρηστή διαχείριση καταφέραμε να παράγουμε έργο σε δύσκολους καιρούς και να ξεπληρώσουμε ακόμα και δάνεια των προηγούμενων δημοτικών αρχών. Όσο για τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες έχουμε εφαρμόσει πρόγραμμα απαλλαγής ή ελάφρυνσης δημοτικών τελών, δημιουργήσαμε κοινωνικό παντοπωλείο όπου εξυπηρετεί πάνω από 1500 άτομα, κοινωνικό συσσίτιο, κοινωνικό ιατρείο/φαρμακείο και διανομή φαγητού καθημερινά σε μαθητές ολοήμερων σχολείων.

- Ως δήμαρχος, ποια έργα πραγματοποιήσατε και ποια έχετε στο πρόγραμμα σας να υλοποιήσετε στο προσεχές μέλλον;

Από την πρώτη μου θητεία το 2011 ξεκινήσαμε με τους συνεργάτες μου να διεκδικούμε προγράμματα που κανείς ποτέ δεν είχε διεκδικήσει στο παρελθόν. Καταφέραμε πολλά σε δύσκολους καιρούς όμως έχουμε ακόμα περισσότερα να κάνουμε. Η Ανάπλαση του Ιστορικού Κέντρου του Άργους , η κατασκευή δυο Δημοτικών Σχολείων του Ινάχου και του Κουτσοποδίου, η Αίθουσα Τέχνης & Πολιτισμού Άργους, η ολοκλήρωση του Σχεδίου Πόλεως Νοτίου Τμήματος Άργους, το οποίο είχε βαλτώσει εδώ και 30 χρόνια, αναβάθμιση και διαμόρφωση παραλιακού τόξου και τώρα βρισκόμαστε στην αρχή δυο πολύ σημαντικών έργων τα οποία είναι το Κολυμβητήριο του Άργους και η κατασκευή Εργοστασίου Ενδιάμεσης διαχείρισης απορριμμάτων. Επίσης μεγάλα έργα τα οποία προγραμματίζουμε και θα ανακοινώσουμε εν καιρώ.

- Στην Ευρώπη οι νέες μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες αφορούν διάφορα πεδία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτό που για εμάς αποτελεί πρόκληση για το μέλλον, έχει να κάνει με την τάση μετατροπής των δήμων σε ευέλικτα ανοικτά οικονομικά συστήματα. Είναι εφικτό να βιώσουμε στο μέλλον αυτοτέλεια των δήμων σε θεσμικό και ρυθμιστικό ρόλο;

Στη χώρα μας χρειάζεται δυστυχώς πολύ δουλειά προς την κατεύθυνση αυτή. Πρέπει πρώτα να λειτουργήσει το κράτος και να αποκτήσει θεσμούς και δομές οι οποίες θα εξυπηρετούν απρόσκοπτα τους πολίτες και τους δήμους. Είναι λοιπόν εφικτό να βιώσουμε τους δήμους που περιγράφετε αλλά με προϋποθέσεις.


- Τοπική Βιώσιμη Ανάπτυξη. Περιγράψτε μας τι σημαίνει αυτό για εσάς;

Η βιώσιμη τοπική ανάπτυξη αποτελεί στόχο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκειμένου να διασφαλίζει ένα υψηλό επίπεδο ποιότητας ζωής των πολιτών στην καθημερινή τους ζωή. Τα πεδία δράσης της είναι η τοπική παραγωγική ανάπτυξη, οι νέες επιχειρήσεις, το περιβάλλον, η κοινωνική πολιτική, ο πολιτισμός, ο εναλλακτικός τουρισμός.
Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε κινηθεί έως τώρα, επί παραδείγματι με την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου του Άργους όπου πολλοί νέοι έχουν επιχειρήσει μετά την αλλαγή του κέντρου της πόλης. Ακόμα η κατασκευή του εργοστασίου ενδιάμεσης διαχείρισης απορριμμάτων εξυπηρετεί τον συγκεκριμένο στόχο.

- «Έξυπνες πόλεις». Είναι για εσάς ζητούμενο;

Φυσικά και είναι ζητούμενο. Έξυπνη πόλη δεν είναι μόνο εκείνη που παρέχει μόνο καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες, όπως η δωρεάν παροχή διαδικτύου αλλά και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας κάτι που εμείς μέχρι σήμερα έχουμε προσπαθήσει πολύ να εφαρμόσουμε. Στο άμεσο μέλλον με την δημιουργία του Μυθολογικού Πάρκου των Μυκηνών, το οποίο βρίσκεται σε αρχικό στάδιο θα δώσει πνοή στο εργασιακό σε ολόκληρο τον Δήμο Άργους Μυκηνών.

- Αρκετοί λένε πως οι πολιτικοί μιλάνε πολύ και εργάζονται λιγότερο. Δεχόμαστε πως ειδικότερα οι νέοι που μπαίνουν σε διαδικασία εκλογής σε θεσμικό ρόλο δεν γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες της θέσης. Εσείς προσωπικά, πράξατε ως δήμαρχος έως σήμερα λιγότερα από όσα είχατε επικοινωνήσει προφορικά πριν τις εκλογές;

Με προσωπικό κόστος πολλές φορές καθώς χρειάστηκε να συγκρουστώ με τον κρατικό μηχανισμό, έφερα εις πέρας όλα τα έργα τα οποία είχα προαναγγείλει. Από την αρχή της πρώτης μου θητείας εξήγγειλα έργα τα οποία κάποιοι είπαν πως δεν επρόκειτο ποτέ να υλοποιηθούν. Μαζί με τους συνεργάτες μου τους διαψεύσαμε. Όσο για το πρώτο σκέλος της ερώτησης σας θέλω να πω στους νέους ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με την πολιτική πως με επιμονή, ειλικρίνεια και προσήλωση στον στόχο όλα μπορούν να γίνουν.

- Κατά τη διάρκεια των πρόσφατων έντονων βροχοπτώσεων στην περιοχή σας βιώσατε δύσκολες στιγμές. Άνθρωποι που σας είδαν στους δρόμους του Άργους μας είπαν πως είσασταν κυριολεκτικά πρώτη γραμμή. Είναι τόσο δύσκολο να θωρακίσουμε τις πόλεις μας ώστε να αντιμετωπίζουμε τέτοια φαινόμενα με περισσότερη ασφάλεια;

Όταν συμβαίνει μια καταστροφή στον τόπο μου δεν είναι δυνατόν να βρίσκομαι στο γραφείο και να δίνω εντολές. Πως μπορείς να έχεις την πραγματική εικόνα της κατάστασης όταν σου τα περιγράφουν από το τηλέφωνο. Αντιμετωπίζω τον τόπο μου σαν το σπίτι μου. Δεν θα μπορούσα να μην βρίσκομαι εκεί. Όσοι με κατηγόρησαν για λαϊκισμό βρίσκονταν στα γραφεία τους. Τώρα όσο για την κατάσταση που βιώσαμε στις πλημμύρες , δυστυχώς δεν είχαν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες το καλοκαίρι από την Αντιπεριφέρεια Αργολίδας και αυτό επιβάρυνε την κατάσταση.
Δεν είχαν καθαριστεί τα ρέματα δεν είχαν καθαριστεί οι χείμαρροι. Με τη νέα θητεία που πιστεύω θα μου δώσουν οι δημότες του Άργους θα πιέσω ακόμα περισσότερο την περιφέρεια ώστε να εκπονηθούν μελέτες οι οποίες θα ακολουθήσουν την έρευνα που εκπονήθηκε μετά από παραγγελία του Δήμου μας από τον Καθηγητη Γεωλογίας κ. Λέκκα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

- Είστε ένας δήμαρχος με υψηλή δημοφιλία. Θα είστε εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος ή σχεδιάζετε το πολιτικό σας μέλλον όντας μέλος της Βουλής των Ελλήνων;

Θα είμαι και πάλι υποψήφιος Δήμαρχος Άργους Μυκηνών διότι δεν έχω ολοκληρώσει το όραμα μου για τον Δήμο. Έχω ακόμα πολλά να κάνω. Ευχαριστώ τους πολίτες για την αγάπη και την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο μου και θα πρέπει να είναι σίγουροι πως θα ανταποδώσω ξανά με έργα και δράσεις την αγάπη αυτή.

- Κάποιοι λένε πως ο μισθός του δημάρχου είναι τέτοιος που σε πολλές περιπτώσεις περιφερειακών δήμων τον εμποδίζει να καλύψει τις βασικές του ανάγκες. Απαξίωση ή δικαιοσύνη σύμφωνα με το βαθμό δυσκολίας του ρόλου;

Είναι μια πραγματικότητα. Ο μισθός του Δημάρχου πρέπει να είναι αξιοπρεπής και ανάλογος του λειτουργήματος του και να του εξασφαλίζει την οικονομική ανεξαρτησία. Δεν υπολείπεται δε από τα υπόλοιπα αξιώματα σε σπουδαιότητα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Tο loutrakiodusseas.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.


Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Post Bottom Ad

Σελίδες