96 συλλήψεις για ενδοοικογενειακή βία το 2018 στην Πελοπόννησο - LOUTRAKI ODUSSEAS BLOG

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τετάρτη, Ιανουαρίου 16, 2019

96 συλλήψεις για ενδοοικογενειακή βία το 2018 στην Πελοπόννησο

Οι καταγγελίες από γυναίκες που πέφτουν θύματα βίας μέσα στο σπίτι τους είναι κατά πολύ αυξημένες συγκριτικά με άλλα αδικήματα, όπως φαίνεται και από τα στατιστικά της Αστυνομίας για το χρόνο που πέρασε.
Κατά μέσο όρο καταγγέλλονταν στις αστυνομικές υπηρεσίες Πελοποννήσου περίπου 8 τέτοιες περιπτώσεις το μήνα και συνολικά καταγράφηκαν 96 συλλήψεις για ενδοοικογενειακή βία μέσα στο 2018, ενώ 112 καταγράφηκαν μέσα στο 2017.
Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη
Σε εθνικό επίπεδο, όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, από το 2014 μέχρι και το 2017 έχουν καταγραφεί περισσότερα από 13.700 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, με τις γυναίκες να αποτελούν περίπου το 70% των θυμάτων.
ΤΡΑΓΙΚΗ ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ
Από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων του υπουργείου Εσωτερικών επισημαίνουν στην "Ε" ότι 99% των γυναικών δολοφονούνται μέσα στο σπίτι τους, ενώ στους άντρες το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνά το 35% παρόλο που οι άντρες οι οποίοι δολοφονούνται κάθε χρόνο είναι διπλάσιοι σε αριθμό από τις γυναίκες. Προσθέτουν δε ότι μπορεί για το νόμο να μην υπάρχει διαφορά στην ποινική μεταχείριση, υπάρχει όμως διαφορά στο κίνητρο ανάμεσα σε μια ανθρωποκτονία και μια γυναικοκτονία: ο λόγος δηλαδή για τον οποίο ο θύτης άσκησε βία ή δολοφόνησε μια γυναίκα κι αυτός ο λόγος είναι ότι... είναι γυναίκα.
Η ΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι τη θέση των γυναικών αλλά και αντρών που πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας ενισχύει και η πρόσφατη ενσωμάτωση στο Εθνικό Δίκαιο της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης (η κύρωση δηλαδή με νόμο στη Βουλή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης), για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας. Κι όταν μιλάμε για ενδοοικογενειακή βία θα πρέπει να επισημάνουμε ότι μπορεί να αφορά σωματική και σεξουαλική κακοποίηση, λεκτική ή ψυχολογική βία, απειλές, ακόμη και κοινωνική απομόνωση. Με την επικύρωση της σύμβασης δίνονται πλέον κατευθύνσεις για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και τη γυναικοκτονία. Ετσι από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων ευελπιστούν ότι και στην Αστυνομία θα αλλάξει η νοοτροπία για το πώς θα καταχωρίζονται αυτά τα περιστατικά, ενώ επισημαίνουν και την ανάγκη δημιουργίας εξειδικευμένων τμημάτων.
ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ
Επίσης προτρέπουν οι γυναίκες να καταγγέλλουν τη βία σε βάρος τους, γιατί αυτό που λένε οι έρευνες αλλά και η εμπειρία είναι ότι καμία από τις περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα ο βιασμός και η δολοφονία της φοιτήτριας στη Ρόδο ή η δολοφονία της κόρης από τον πατέρα της στην Κέρκυρα, δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Δηλαδή είχαν προηγηθεί κακοποιητικές συμπεριφορές σε πολλά επίπεδα και γι' αυτό -επισημαίνουν από τη Γ.Γ. Ισότητας- οι γυναίκες όταν αποφασίσουν να κάνουν την καταγγελία πρέπει και να νιώθουν ότι προστατεύονται. Εξάλλου και στην περίπτωση της Ρόδου και σε αυτή της Κέρκυρας φαίνεται ότι επανειλημμένα είχαν απευθυνθεί στην Αστυνομία, που έδινε συμβουλές όπως "κάντε μήνυση" ή "δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γιατί δεν υπάρχει πράξη...".
ΓΡΑΜΜΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ 15900
Πάντως, με το τελευταίο νομικό πλαίσιο το οποίο είναι πιο αυστηρό και υπέρ της διευκόλυνσης των γυναικών, η δίωξη για τα εγκλήματα αυτά είναι αυτεπάγγελτη και ο νόμος περί ενδοοικογενειακής βίας προβλέπει ότι εφαρμόζεται η αυτόφωρη διαδικασία. Αυτόφωρα είναι τα αδικήματα και του εκφοβισμού, των απειλών, ακόμη και των τηλεφωνημάτων, που είναι απειλητικά.
Κι αν δεν θέλει κάποιος να απευθυνθεί στην Αστυνομία υπάρχει και η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης 15900 της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, όπου μπορεί να επικοινωνεί για να ενημερωθεί σε θέματα κακοποίησης ή να τηλεφωνήσει στην 24ωρη τηλεφωνική γραμμή του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης 197 για να λάβει ψυχοκοινωνική στήριξη και νομική συμβουλευτική.
Επίσης, υπάρχει και το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας, του Δήμου Καλαμάτας, στην οδό Περρωτού και Μαντίκλου, πίσω από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, και απαντά στα τηλέφωνα: 27210 99222, 27210 99212, 27210 99225, φαξ 27210 99225.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Tο loutrakiodusseas.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.


Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Post Bottom Ad

Σελίδες