VIDEO - Τα “βαφτίσια” των καιρικών φαινομένων που πλήττουν τη χώρα μας - LOUTRAKI ODUSSEAS BLOG

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πέμπτη, Ιανουαρίου 03, 2019

VIDEO - Τα “βαφτίσια” των καιρικών φαινομένων που πλήττουν τη χώρα μας


Μέδουσα, Ζήνων, Ίριδα, Αριάδνη, Βίκτωρ, Ευριδίκη είναι μερικά από τα ονόματα με τα οποία “βάπτισαν” αρκετοί μετεωρολόγοι τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που έπληξαν τους τελευταίους μήνες τη χώρα μας.
Ονόματα γυναικεία ή ανδρικά, εμπνευσμένα από την αρχαιότητα, αλλά και από άλλες ιστορικές περιόδους, που κάθε φορά εγείρουν εντυπωσιασμό στο άκουσμα τους, μετατρέποντας τα καιρικά αυτά φαινόμενα που αντιπροσωπεύουν, ως κάτι οικείο για τους πολίτες, οι οποίοι σπεύδουν να τα χρησιμοποιήσουν στην καθημερινότητα τους.
astrapes
Αρκετοί είναι όμως και εκείνοι που αναρωτήθηκαν, πώς προέκυψαν αυτά τα ονόματα, γιατί γίνονται αυτές οι “βαπτίσεις”, με ποια κριτήρια και ποιους λόγους εξυπηρετούν.
Σύμφωνα με τον γνωστό μετεωρολόγο Μανόλη Λέκκα, ο οποίος μίλησε στο cretapost, η ονοματολογία αυτή ξεκινάει πριν από πάρα πολλά χρόνια, οπότε “βάπτιζαν” με διάφορα γυναικεία ονόματα τους τροπικούς κυκλώνες και τυφώνες.
Ο μετεωρολόγος που ήταν κάθε φορά βάρδια, όταν έβλεπε ένα τέτοιο σχηματισμό, που θα έδινε ακραία καιρικά φαινόμενα, τον ονομάτιζε με ένα όνομα, συνήθως της συζύγου του, κυρίως για πρακτικούς λόγους.
Στη συνέχεια δόθηκε από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό το δικαίωμα σε κάθε χώρα να συντάσσει μία τέτοια λίστα με ονόματα, ώστε να “βαπτίζονται” , να παρακολουθείται και να καταγράφεται η πορεία αυτών των φαινομένων” αναφέρει ο κ. Λέκκας.
Τα ονόματα στην Ελλάδα
Σε επίπεδο Ελλάδας το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών ανέλαβε την πρωτοβουλία αυτή, ώστε να προτείνει σε όλους τους εμπλεκόμενους επιστημονικούς φορείς να προχωρήσουν στη σύνταξη μία τέτοιας λίστας με ονόματα.
zinon
Όπως αναφέρει ο κ. Λέκκας, η επιστημονική κοινότητα δεν ασπάστηκε την πρόταση αυτή κι έτσι από τότε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών είναι εκείνο, που από μόνο του προχώρησε και “βαπτίζει” τα καιρικά αυτά φαινόμενα, με τα δικά του κριτήρια, κυρίως για επικοινωνιακούς λόγους.
Η επιστημονική κοινότητα δεν ασπάστηκε την πρόταση αυτή. Δεν αναγνωρίζεται η ονοματολογία αυτή από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία κι έτσι το Εθνικό Αστεροσκοπείο με τα δικά του κριτήρια δίνει τη δική του λίστα. Ναι μεν είναι καλή η πρωτοβουλία και πρακτικά χρήσιμη, αλλά θα έπρεπε να συνηγορεί όλη η επιστημονική κοινότητα και από κοινού να υπάρχει μία επιτροπή, η οποία θα καταρτίζει μία λίστα ονομάτων”προσθέτει ο ίδιος.
Πότε καθιερώθηκε η χρήση γυναικείων ονομάτων για τις καταιγίδες και τους τυφώνες



Η χρήση γυναικείων ονομάτων καθιερώθηκε τη δεκαετία του 1940, υπό την επίδραση του μυθιστορήματος «Καταιγίδα» του Τζορτζ Ρ. Στιούαρτ που εκδόθηκε το 1941. Από το 1953, οι τυφώνες παίρνουν τα ονόματά τους από καταλόγους που εκπόνησε το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ, οι οποίοι ενημερώνονται σήμερα από μια διεθνή επιτροπή του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO). Οι κατάλογοι αυτοί είχαν μόνο γυναικεία ονόματα μέχρι το 1979, αλλά έκτοτε άρχισαν να χρησιμοποιούνται και αντρικά.




Συνολικά, χρησιμοποιούνται για κάθε περιοχή έξι κατάλογοι με 21 ονόματα για κάθε έτος, με εναλλασσόμενη σειρά, για παράδειγμα, ο κατάλογος του 2014 θα ξαναχρησιμοποιηθεί ξανά το 2020. Εξαίρεση στον κανόνα αποτελούν οι τυφώνες που αφήνουν πίσω τους πολλούς νεκρούς ή καταστροφές, οπότε, για λόγους ευαισθησίας, δεν ξαναχρησιμοποιείται το όνομά τους, αλλά αφαιρείται από τους καταλόγους και αντικαθίσταται από άλλο. Τα ονόματα αυτά ακολουθούν αλφαβητική σειρά. Σε περίπτωση που υπάρξουν περισσότερες από 21 τυφώνες μέσα σε ένα έτος, ο 22ος και οι υπόλοιποι, ονοματίζονται με γράμματα του Ελληνικού αλφαβήτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Tο loutrakiodusseas.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.


Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Post Bottom Ad

Σελίδες