Θανάσης Πετράκος: ΟΧΙ στην κατάργηση του ΙΓΜΕ - LOUTRAKI ODUSSEAS BLOG

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τετάρτη, Μαρτίου 06, 2019

Θανάσης Πετράκος: ΟΧΙ στην κατάργηση του ΙΓΜΕ

Η κυβέρνηση αφού με την πολιτική της οδήγησε το ΙΓΜΕ σε αδιέξοδο τώρα με την κατάθεση του νομοσχεδίου με μορφή «κατεπείγοντος», προχωράει στη κατάργηση του ΙΓΜΕ και ιδρύει στη θέση του το ΕΑΓΜΕ, το οποίο είναι μια δημόσια υπηρεσία ελεγκτικού-γνωμοδοτικού χαρακτήρα, με πολύ λίγο προσωπικό. Με την κατάργηση του ΙΓΜΕ η χώρα χάνει το σημαντικότερο επιστημονικό της εργαλείο και μένει ανοιχτό το πεδίο για ασυδοσία δράσης των εγχώριων και ξένων μεταλλευτικών επιχειρήσεων, για τη ληστρική εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου.

Ταυτόχρονα προβαίνει σε μια προκλητική αντεργατική ενέργεια, αφενός «νομιμοποιώντας» την κλοπή 3,5 εκατ. € που αφορούν αναδρομικές αμοιβές των εργαζόμενων, με βάση τελεσίδικες αποφάσεις δικαστηρίων και νομοθετικές ρυθμίσεις, αφ’ ετέρου καταπατώντας τα εργασιακά δικαιώματα του μεταφερόμενου προσωπικού (ΣΣΕ, Κανονισμοί, κά).

Η συγκεκριμένη καταστροφική επιλογή δεν είναι ασφαλώς τυχαία.
  1. Επιβεβαιώνεται ότι η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης είναι συνέχεια της πολιτικής της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου η οποία κατάργησε τότε το ΙΓΜΕ και το επανίδρυσε το πρώτο 6μηνο του 2015 ο μοναδικός αντιμνημονιακός υπουργός Ενέργειας ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.
  2. Αποτελεί επιβεβαίωση της πολιτικής «λιτότητας και επιτροπείας», που εφαρμόζεται σχεδόν δέκα χρόνια τώρα, από τις κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ+Προθύμων και συνεχίζεται με το νέο «άτυπο» μνημόνιο το 2019-22, το οποίο προβλέπει μείωση κοινωνικών και αναπτυξιακών δαπανών, ιδιωτικοποιήσεις κερδοφόρων ΔΕΚΟ, ξεπούλημα δημόσιας περιουσία και υποδομών, υποβάθμιση κοινωνικών και ερευνητικών υποδομών (όπως το ΙΓΜΕ), μεγάλη φορολεηλασία κλπ, για την επίτευξη των «αιματηρών πλεονασμάτων» χάριν των δανειστών.
Η «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» είναι ριζικά αντίθετη στην κατάργηση του ΙΓΜΕ.

Το ΙΓΜΕ χρειάζεται στήριξη και αναβάθμιση του ρόλου του, ώστε να γίνει ένας από τους βασικούς μοχλούς παραγωγικής ανόρθωσης και ανασυγκρότησης της οικονομίας, με σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων και με αξιοποίηση του ερευνητικού δυναμικού για την επίλυση κρίσιμων γεωτεχνικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Συμπαραστεκόμαστε
στον αγώνα των εργαζόμενων του ΙΓΜΕ και καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει το απαράδεκτο νομοσχέδιο ουσιαστικής διάλυσης του.

Το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Tο loutrakiodusseas.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.


Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Post Bottom Ad

Σελίδες