ΕΑΚΠ - Αποτέλεσμα της κυβερνητικής αδιαφορίας οι συνεχόμενοι θάνατοι εν ώρα υπηρεσίας - LOUTRAKI ODUSSEAS BLOG

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρίτη, Μαρτίου 05, 2019

ΕΑΚΠ - Αποτέλεσμα της κυβερνητικής αδιαφορίας οι συνεχόμενοι θάνατοι εν ώρα υπηρεσίας


Οι συνεχόμενοι θάνατοι πυροσβεστών εν ώρα υπηρεσίας, δεν είναι αποτέλεσμα της "κακιάς" στιγμής, ούτε θέλημα Θεού, αλλά αναμενόμενη και επαναλαμβανόμενη συνέπεια της διαχρονικής κυβερνητικής εγκληματικής αδιαφορίας, για τη λήψη των κατάλληλων μέτρων για την προστασία της υγείας και της ζωής τους από τους επαγγελματικούς κινδύνους και τις ασθένειες» τονίζει η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών με αφορμή το θάνατο εν ώρα καθήκοντος του πυροσβέστη Δ. Τσαλή στη Σίνδο.

Η ΕΑΚΠ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια, στους συγγενείς και τους οικείους του πυροσβέστη και σημειώνει ότι «μόλις πέντε μήνες μετά τον άδικο θάνατο του συναδέλφου Σάββαρη Σάββα, κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς, στις Σέρρες, ο τραγικός θάνατος του συναδέλφου Τσαλή Δημήτρη έρχεται να προστεθεί στο μακρύ κατάλογο των συναδέλφων, που έχασαν τη ζωή τους και αποδεικνύουν με τραγικό τρόπο τις αναμφισβήτητα δύσκολες και αντίξοες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργαζόμαστε, και που καμία κυβέρνηση δεν το έχει εμπράκτως αναγνωρίσει και δεν έχει πάρει τα κατάλληλα μέτρα προστασίας από τους επαγγελματικούς κινδύνους και από τις επαγγελματικές ασθένειες.

Η άρνηση όλων των κυβερνήσεων εδώ και 16 χρόνια να θεσπίσουν το σχετικό ΠΔ για την υγιεινή και ασφάλεια για τις εγγενείς δραστηριότητες στο Πυροσβεστικό Σώμα, κατ’ εφαρμογή του Νόμου 3144/2003, που αποτέλεσε κατάκτηση για τους πυροσβέστες και απόρροια των αγώνων που οργανώθηκαν την περίοδο 2001 - 2003, είναι η βασική αιτία των επαναλαμβανόμενων θανάτων, των σοβαρών τραυματισμών και των αιφνίδιων θανάτων από παθολογικά αίτια νεαρής κυρίως ηλικίας πυροσβεστών. Η καθολική απουσία:

• Καταγραφής των επαγγελματικών ασθενειών και των συνεπειών τους, καθώς και των βλαπτικών παραγόντων που έρχονται σε επαφή οι πυροσβέστες κατά τη διάρκεια των συμβάντων και επηρεάζουν επιβαρυντικά την υγεία τους.

• Προληπτικών ελέγχων των εμπλεκόμενων πυροσβεστών μετά από επέμβαση και συμμετοχή σε ύποπτα για τη φύση τους συμβάντα.

• Τακτικών προληπτικών εξετάσεων με ευθύνη της υπηρεσίας τουλάχιστον ανά εξάμηνο, με ατομικό μητρώο όλων των πυροσβεστών για να προλαμβάνονται παρόμοια με την περίπτωση του συναδέλφου μας Τσαλή Δημήτρη αιφνίδια περιστατικά, όπως και με την περίπτωση των τριών συναδέλφων μας στη Χίο που μετά από τις μεγάλες πυρκαγιές του 2012 στο νησί σε διάστημα τεσσάρων μηνών, κατέληξαν συνέπεια κυρίως καρδιολογικών παθήσεων.

• Καθορισμού ανώτατων χρονικών ορίων εμπλοκής σε επιχειρησιακά συμβάντα των πυροσβεστών.

• Ιατρών εργασίας και ασθενοφόρων πλήρως επανδρωμένων και εξοπλισμένων, που θα είναι σε άμεση ετοιμότητα και θα ακολουθούν σε κάθε μεγάλο συμβάν τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Σύμφωνα με πληροφορίες στο πλήρωμα του ασθενοφόρου που παρέλαβε το συνάδελφό μας δεν υπήρχε διασώστης γιατρός.

Καθώς και η προβληματική κατάσταση που υπάρχει με:

• Τη μη χορήγηση όλων των απαραίτητων και κατάλληλων μέσων ατομικής προστασίας για αστικά και δασικά συμβάντα.

• Την ύπαρξη πολλών ακατάλληλων και μη ασφαλών κτιριακών εγκαταστάσεων και την έλλειψη καθημερινής καθαριότητας σε ένα μεγάλο αριθμό πυροσβεστικών υπηρεσιών και κλιμακίων.

Για όλους τους παραπάνω λόγους η ΕΑΚΠ στις 29 Μάρτη 2018, ένα χρόνο πριν από τον τραγικό θάνατο του Τσαλή Δημήτρη, διοργάνωνε σε γνωστό ξενοδοχείο στη Θεσσαλονίκη, Ημερίδα με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων εισηγητών για την Υγιεινή και Ασφάλεια στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Παρ’ ότι η ΕΑΚΠ με τη διοργάνωση αυτής της ημερίδας, χτυπούσε για άλλη μία φορά το καμπανάκι της τραγικής έλλειψης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, κυρίως στις εγγενείς δραστηριότητες για τους πυροσβέστες, τα συμπεράσματά της και οι προτάσεις της αντιμετωπίστηκαν με προκλητική αδιαφορία τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τα συνδικαλιστικά όργανα του ΠΣ που απουσίαζαν παντελώς από την ημερίδα, παρ’ ότι είχαν προσκληθεί, με κύρια απούσα την Ομοσπονδία. Μιας Ομοσπονδίας που εξαντλεί τη "δράση" της και την "ευαισθησία" της, με τη συμμετοχή της στις εκάστοτε κυβερνητικές φιέστες για τη μνήμη των πεσόντων πυροσβεστών, αντί να οργανώνει αγώνες για την εδώ και τώρα θέσπιση και εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, ώστε να μην θρηνούμε θανάτους πυροσβεστών που βυθίζουν δεκάδες οικογένειες στη θλίψη και τον πόνο.

Φτάνει πια!!!

• Πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτήν την ανθρωποθυσία που μας έχουν υποχρεώσει οι αντεργατικές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων, που εφαρμόζονται για χάρη της "αναπτυξιακής" προοπτικής της χώρας. Η ελεημοσύνη που επιστρέφεται ως δωρεά για ατομικά μέσα προστασίας και πυροσβεστικό εξοπλισμό, από όλους αυτούς που συσσωρεύουν δεκαετίες τώρα τον πλούτο από το μόχθο του λαού στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι "ενδιαφέροντος" για την προστασία των πυροσβεστών όχι μόνο από την κυβέρνηση, αλλά και για όποιον πολιτικό φορέα επικροτεί αυτήν την πρακτική.

• Πρέπει να μπει ένα τέλος στην αδράνεια της συντριπτικής πλειοψηφίας των συνδικαλιστικών οργάνων στο Πυροσβεστικό Σώμα, που ενώ προστρέχουν σαν τελάληδες για να διαλαλήσουν την πραμάτεια που μας χαρίζουν ως μέσα ατομικής προστασίας οι "εθνικοί ευεργέτες" και τον τρόπο που πρέπει αυτή να κατανεμηθεί, τις ενέργειές τους προς την κυβέρνηση τις εξαντλούν με στερεότυπα υπομνήματα χωρίς να της ασκούν την επιβαλλόμενη με τη σοβαρότητα του προβλήματος πίεση με αγωνιστικές διεκδικήσεις.

• Είναι καιρός πλέον όλοι εμείς οι πυροσβέστες να πάψουμε να είμαστε απλοί θεατές και να συνεχίσουμε να ξεπροβοδίζουμε τους συναδέλφους μας νεκρούς, ανεχόμενοι την υποκρισία όλων αυτών που ενώ μας βαπτίζουν ήρωες, αρνούνται να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα για δημοσιονομικούς πάντα λόγους. Δεν πρέπει να αποδεχτούμε ως φυσιολογική κατάσταση το να πεθαίνουν και να τραυματίζονται συνάδελφοί μας εξαιτίας της επικινδυνότητας του επαγγέλματός μας, περιμένοντας στωικά τη δική μας σειρά.

Σήμερα υπάρχουν τόσο οι δυνατότητες όσο και η αναγκαία επιστημονική γνώση να ελαχιστοποιηθούν ακόμα και να μηδενιστούν τέτοια τραγικά περιστατικά. Τα συμπεράσματα της ημερίδας που διοργάνωσε η ΕΑΚΠ για την Υγεία και Ασφάλεια των εργαζομένων στο Πυροσβεστικό Σώμα τόσο στους χώρους εργασίας όσο και κατά την αντιμετώπιση των συμβάντων, προς αυτήν την κατεύθυνση αποσκοπούν.

Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών με αφορμή τον αιφνίδιο θάνατο του συναδέλφου Τσαλή Δημήτρη και για να έχει ουσιαστική και έμπρακτη σημασία η έκφραση συλλυπητηρίων εκ μέρους της πολιτικής και της φυσικής ηγεσίας, απαιτεί από την κυβέρνηση:

1. Να ληφθούν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες της οικογένειας του εκλιπόντος συναδέλφου.

2. Να διερευνηθούν όλες οι παράμετροι κατά τη διάρκεια επέμβασης στο συμβάν που τυχόν σχετίζονται με το θάνατο του συναδέλφου μας και τον τραυματισμό ενός ακόμη.

3. Την άμεση θεσμοθέτηση όλων των αναγκαίων μέτρων για την Υγιεινή και Ασφάλεια των εργαζομένων στο Πυροσβεστικό Σώμα κατά τη διάρκεια της αντιμετώπισης των συμβάντων και να εφαρμοστούν πλήρως οι σχετικές διατάξεις για τους χώρους εργασίας των πυροσβεστών.

4. Την άμεση κάλυψη με ευθύνη του κράτους όλων των αναγκών σε μέσα ατομικής προστασίας.

5. Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των πραγματικών κενών του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και η μονιμοποίηση όλων των πενταετών και εποχικών πυροσβεστών, για να σταματήσει επιτέλους η ολοένα και μεγαλύτερη εντατικοποίηση της εργασίας μας που είναι η κύρια αιτία των δεκάδων θανάτων από το 1998 και μετά».

Για την Ε.Α.Κ.Π.
Η Εκτελεστική Γραμματεία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Tο loutrakiodusseas.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.


Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Post Bottom Ad

Σελίδες