H Λαϊκή Συσπείρωση Κορινθίας για την κατάσταση του κλάδου της υγείας στον νομό - LOUTRAKI ODUSSEAS BLOG

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κυριακή, Μαρτίου 31, 2019

H Λαϊκή Συσπείρωση Κορινθίας για την κατάσταση του κλάδου της υγείας στον νομό


Για την κατάσταση της ΥΓΕΙΑΣ στην ΚΟΡΙΝΘΙΑ
Εργαζόμενε, άνεργε, συνταξιούχε νέοι και νέες,
Όλοι γνωρίζουμε την άσχημη κατάσταση που επικρατεί στο χώρο των δημοσίων δομών υγείας του νομού μας. Πρώτο και «καλύτερο» το Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου, με τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης σε ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, με τις ελλείψεις σε υποδομές. Παρά τις όποιες προσπάθειες εφησυχασμού από πλευράς Διοίκησης και 6ης ΥΠΕ για αναβάθμιση και ανάπτυξη του νοσοκομείου η κατάσταση παραμένει ως έχει. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
  • Η παιδιατρική συνεχίζει να υπολειτουργεί, με ημέρες χωρίς εφημερία παιδιάτρου.
  • Σημαντικές είναι και οι ελλείψεις σε ειδικότητες του χειρουργικού τομέα, πράγμα που φαίνεται και από τις λίστες αναμονής για χειρουργεία.
  • Καίριες ιατρικές ειδικότητες καλύπτονται με επικουρικούς ή απουσιάζουν όπως του Νευρολόγου.
  • Πολλές είναι οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό. Σε αρκετές κλινικές στην εφημερία είναι μόνο ένας νοσηλευτής όπου είναι υπεύθυνος να φροντίζει έως και 30 ασθενείς. Η κατάσταση αυτή πέρα από τον κίνδυνο που κρύβει για τους ασθενείς, οδηγεί σε εξάντληση και το ίδιο το προσωπικό.
  • Πέρυσι έγιναν εγκαίνια για το νέο αξονικό τομογράφο (ΔΩΡΕΑ) του ακτινολογικού χωρίς να υπάρχει το ανάλογα εκπαιδευμένο προσωπικό για να τον λειτουργήσει.
  • Η μονάδα εντατική θεραπείας λειτουργεί με τα 5 από τα 7 κρεβάτια.
  • Δεν υπάρχει μονάδα εμφραγμάτων.
  • Όσον αφορά το ΚΕΦΙΑΠ (Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης) το οποίο εντάσσεται στο νοσοκομείο, παρότι μπορεί να καλύψει μεγάλες ανάγκες στον τομέα τις αποκατάστασης ασθενών με κινητικά προβλήματα εδώ και χρόνια υπολειτουργεί. Η όποια τάχα αναβάθμιση του η οποία προορίζεται να γίνει, όπως ισχυρίζεται η 6ηΥΠΕ, θα γίνει με προσωπικό ορισμένο χρόνου (προγράμματα ΟΑΕΔ, επικουρικό προσωπικό) και με αρκετές ελλείψεις.
Οι επείγουσες ελλείψεις δεν γίνεται να αντιμετωπίζονται σε βάθος χρόνου, γιατί εδώ πρόκειται για ζητήματα υγείας και επιβίωσης των ασθενών. Είναι προκλητικό να παρουσιάζεται ως κομβικό στοιχείο από πλευράς Διοικητού της 6ηςΥΠΕ και Υπουργείου το σύστημα προσλήψεων με το καθεστώς 1 προς 1 (μια πρόσληψη για κάθε μια συνταξιοδότηση) αφού αυτό,εκτός του ότι συντηρεί την ήδη προβληματική κατάσταση, αποτελεί το «αυτονόητο».
Άσχημη είναι όμως και η κατάσταση τα Κέντρα Υγείας του νομού. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
  • Στο Κιάτο απουσιάζουν γιατροί ειδικοτήτων.
  • Στο Λουτράκι κτίριο, εργαζόμενοι και ασθενείς έχουν αφεθεί στην τύχη τους.
Υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται για δύο ΚΥ που καλούνται να καλύψουν αυξημένες ανάγκες τους καλοκαιρινούς μήνες ενώ το πρώτο εξυπηρετεί και ασθενείς της ορεινής Κορινθίας.
Η κατάσταση που περιγράφουμε παραπάνω έχει τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεων που συνεχώς τα τελευταία χρόνια συρρικνώνουν τις κοινωνικές δαπάνες, διαλύουν τις δομές Υγείας, και μεταφέρουν το κόστος στο λαό. Υπενθυμίζεται ότι επί συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ είχαμε 15.000 λιγότερους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία. Επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, μόνο τον τελευταίο χρόνο υπήρξε περαιτέρω μείωση κατά 2.000 εργαζόμενους περίπου και εκκρεμούν άλλοι τόσοι το 2019.Ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2019 δεν προβλέπει ούτε ευρώ για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, αντίθετα επιβάλλεται νέα περικοπή στα κρατικά κονδύλια ύψους 65 εκατομμυρίων, που έρχεται να προστεθεί στις μειώσεις κατά 24,1% (363 εκατ. ευρώ) το 2018 και κατά 22,8% το 2015. Την ίδια ώρα, χαρίζουν εκατομμύρια από τον κρατικό προϋπολογισμό με διάφορους τρόπους στους επιχειρηματικούς ομίλους.
Αντίστοιχες ευθύνες έχουν όμως και η Περιφέρεια Πελοποννήσου και οι Δημοτικές Αρχές της Κορινθίας. Κι αυτό γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα δεν έκαναν το παραμικρό για να εμποδίσουν την υποβάθμιση των δημοσίων δομών Υγείας του νομού, ούτε διεκδίκησαν τίποτα για τους πολίτες. Παρά τις όποιες υποσχέσεις τους λίγο πριν τις εκλογές, όλοι γνωρίζουμε ότι ούτε και τώρα θα κάνουν τίποτα, γιατί όχι μόνο δεν πάνε ενάντια στην πολιτική υποβάθμισης της Υγείας αλλά δεσμεύονται από πλευράς τους για ενίσχυσητης επιχειρηματικής δραστηριότητας και προσέλκυση επενδύσεων. Συνεπώς, είναι θέση αρχής για αυτούς να προωθηθεί η ιδιωτική δραστηριότητα στον σίγουρο για κέρδη τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Σε όλους αυτούς εμείς τους απαντάμε:
Όταν η ΥΓΕΙΑ μπαίνει στη ζυγαριά του «κόστους – οφέλους» αυτό δεν είναι πρόοδος, είναι σκοταδισμός!
Η ”Λαϊκή Συσπείρωση” πάλευε και παλεύει με κάθε μέσο για δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους. Βρίσκεται δίπλα στους εργαζόμενους στηρίζοντας τους αγώνες τους.
Απαιτούμε:
  • Την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Κορίνθου, μέσα από την πλήρη στελέχωση με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων (ιατρικό- νοσηλευτικό- παραϊατρικό) αλλά και όλων των υπολοίπων υπηρεσιών. Αντίστοιχη αναβάθμιση σε εξοπλισμό και κτίριο.
  • Καμία απόλυση εργαζομένων. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων ανεξαρτήτου σύμβασης (ΟΑΕΔ, επικουρικών, εργολαβικών κ.λπ.).
  • Επιπλέον ενίσχυση, εξοπλισμός και στελέχωση των υπαρχόντων κέντρων Υγείας ώστε να παρέχουν υψηλού επιπέδου πρωτοβάθμιες υπηρεσίες Υγείας στις περιοχές ευθύνης τους.
  • Αποκλειστικά δημόσιου χαρακτήρα υπηρεσίες Υγείας με σύγχρονο εξοπλισμό, επαρκές προσωπικό και αναλώσιμα.
  • Μονάδες ΠΦΥ που να διασυνδέονται με την οικογένεια, τα σχολεία και τις σχολές, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τους τόπους δουλειάς, τους τόπους άθλησης.
  • Την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης – ιδιωτικοποίησης μέσα στις δημόσιες δομές Υγείας.
Καλούμε όλους τους πολίτες του Δήμου και ιδιαίτερα τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο, σε όλο τον τομέα της Υγείας – Πρόνοιας, να συμπαραταχθούν μαζί μας και οργανωμένα μέσα από τα σωματεία και με τις άλλες αγωνιστικές συσπειρώσεις, να διεκδικήσουμε λύσεις στα προβλήματα Υγείας του λαού.Να στηρίξουν τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια της ”Λαϊκής Συσπείρωσης”, για να κάνουμε το Δήμο συμπαραστάτη των λαϊκών προβλημάτων, για να κάνουμε σε αυτές τις εκλογές την πραγματική διαφορά»!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Tο loutrakiodusseas.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.


Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Post Bottom Ad

Σελίδες