Η ευζωία αρχίζει στα 50, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη, ευρήματα της οποίας υποστηρίζουν ότι αυτή είναι η ηλικία, που σηματοδοτεί την έναρξη των πραγματικά ευτυχισμένων ετών που θα ακολουθήσουν.
Τα αποτελέσματα προέκυψαν από τηλεφωνικό γκάλοπ σε περισσοτέρους από 340.000 αμερικανούς.
Θετικές απαντήσεις για την ευτυχία των ατόμων μετά την ηλικία των 50 δίνονταν ακόμα και όταν οι ερευνητές λάμβαναν υπόψη παράγοντες που θα μπορούσαν να έχουν αρνητική επίδραση, όπως η οικογενειακή κατάσταση, η απασχόληση ή η συνταξιοδότηση.
Ο Arthur Stone από το Πανεπιστημίου Stony Brook στη Νέα Υόρκη, εξηγεί ότι η ικανοποίηση μπορεί να βασιστεί σε κοινωνικούς ή βιολογικούς παράγοντες Τα ευρήματα συμφωνούν με προηγούμενες μελέτες οι οποίες κατάδειξαν ότι η ευεξία ποικίλει ανάλογα με την ηλικία, ενώ κάποιες άλλες κατάδειξαν ότι σχετίζεται με το άρρεν φύλο ή ακόμη και με τις πολιτικές πεποιθήσεις, όπως αναφέρεται στα Νεα.
Η νέα έρευνα, όμως, περιέλαβε μετρήσεις συνολικής ευτυχίας και καθημερινών εμπειριών. Σύμφωνα με όσα δηλώθηκαν, η ευτυχία, η χαρά, το στρες, η ανησυχία, ο θυμός και η λύπη μεταβάλλονται με την πρόοδο της ηλικίας και παράλληλα έχουν πολύ διαφορετική εικόνα. Ωστόσο, η ανησυχία ήταν αρκετά σταθερή μέχρι την ηλικία των 50, όπου άρχισε να υποχωρεί.
Τα επίπεδα λύπης αυξήθηκαν ελαφρά στην αρχή της δεκαετίας των 40 και μειώθηκαν στα μέσα της δεκαετίας των 50, αλλά γενικά η λύπη δεν άλλαζε πολύ σε συνάρτηση με την ηλικία.
Η συνολική ικανοποίηση μειώθηκε μέχρι την ηλικία των 50 και αυξήθηκε στη συνέχεια.
Άντρες και γυναίκες έδειξαν παρόμοιες συνήθειες όσον αφορά την αλλαγή της ικανοποίησης ανάλογα με την ηλικία, αν και οι γυναίκες έτειναν να έχουν υψηλότερα επίπεδα στρες, ανησυχίας και λύπης.
Εντούτοις οι γυναίκες είχαν περίπου τα ίδια επίπεδα ευτυχίας, καθώς οι άντρες είχαν την τάση να αισθάνονται καλύτερα συνολικά με τη ζωή τους, ειδικά κατά τα πρώτα 50 χρόνια.
Υπάρχουν αρκετές θεωρίες που μπορούν ενδεχομένως να εξηγήσουν την αιτία που οι άνθρωποι αισθάνονται καλύτερα με το πέρασμα των χρόνων, που δεν σχετίζονται με παράγοντες του τρόπου ζωής.
Για παράδειγμα, θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας καταφέρνουν να ελέγχουν αποτελεσματικά τα συναισθήματά τους ή στη νοσταλγία, την ιδέα ότι οι μεγαλύτεροι άνθρωποι έχουν λιγότερο αρνητικές αναμνήσεις και επομένως είναι πιο ευτυχισμένοι.
Επιπλέον, οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί ενδεχομένως να εστιάζουν λιγότερο σε αυτό που έχουν πετύχει ή όχι και περισσότερο στο πώς θα επωφεληθούν περισσότερο από το υπόλοιπο της ζωής τους, δήλωσε ο Stone.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.
Πηγή: ekriti.gr
Tags:
ΕΠΙΣΤΗΜΗ