ΛΑΕ: Στο γύψο οι συλλογικές συμβάσεις και οι συλλογικές διαδικασίες - LOUTRAKI ODUSSEAS BLOG

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κυριακή, Σεπτεμβρίου 15, 2019

ΛΑΕ: Στο γύψο οι συλλογικές συμβάσεις και οι συλλογικές διαδικασίες



Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζοντας από κει που σταμάτησε ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να δώσει ένα ακόμη πλήγμα στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και στη λειτουργία των συνδικάτων.

Στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης εμπεριέχονται διατάξεις που βάζουν στο γύψο τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που υπονομεύουν τη συλλογική διαδικασία και τη συλλογική δράση.

Η κουτσουρεμένη Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) υπονομεύεται από τη ρήτρα εξαίρεσης για τους εργαζόμενους σε κάποιες επιχειρήσεις.

Οι κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις υπονομεύονται από τις πρόσθετες προϋποθέσεις που τίθενται για την επεκτασιμότητα αλλά και από τη ρήτρα εξαίρεσης κάποιων επιχειρήσεων σε περίπτωση που μια σύμβαση επεκταθεί σε όλο τον κλάδο. Το όλο πλέγμα είναι τέτοιο που κανείς εργοδότης δεν θα υπογράφει κλαδική σύμβαση αφού θα γνωρίζει εκ των προτέρων ότι κάποιοι ανταγωνιστές του δεν θα την εφαρμόσουν.

Η διαιτησία που ήταν το τελευταίο αποκούμπι των αδύναμων συνδικάτων θα χρησιμοποιείται πλέον μόνο για μείωση μισθολογικών και εργασιακών δικαιωμάτων.

Τέλος με την ηλεκτρονική ψηφοφορία που θεσμοθετεί στις διαδικασίες των συνδικάτων εκτός των ζητημάτων διαφάνειας, του αδιάβλητου και του ελέγχου των διαδικασιών που μπαίνουν θα σημάνει το τέλος της συλλογικής διαβούλευσης, την απομάκρυνση από κάθε συλλογική διαδικασία και θα οδηγήσει στην μεγαλύτερη απομάκρυνση των εργαζομένων από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Την κατάργηση στην πράξη όλων των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την απογείωση των ατομικών συμβάσεων και το εργατικό κόστος να παίζει ακόμη μεγαλύτερο ρόλο στο φαύλο κύκλο του ανταγωνισμού.

Γραφείο Τύπου Λαϊκής Ενότητας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Tο loutrakiodusseas.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.


Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Post Bottom Ad

Σελίδες