ΑΙΤΗΜΑ ΠΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ - LOUTRAKI ODUSSEAS BLOG

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Home Top Ad

Post Top Ad

15 Οκτωβρίου 2019

ΑΙΤΗΜΑ ΠΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ


Στις 11.10.2019 συζητήθηκαν από το 15ο τμήμα του Τριμελούς Εφετείου
Αθηνών, οι εφέσεις αναφορικά με την υπ' αριθμ. 800/2017 απόφαση του Π.Π.Α.που αφορά στα δάνεια με αποπληρωμή σε ελβετικό φράγκο.

Οι εφέσεις που εκδικάστηκαν είχαν ασκηθεί και από τις δύο πλευρές, τράπεζας (Alpha Bank) και την πλευρά των δανειοληπτών που ζητούσαν η κάθε μία πλευρά να δεχθεί εξολοκλήρου τις απόψεις της το δικαστήριο.

Σε αυτήν τη δίκη έλαβαν μέρος επιπλέον δανειολήπτες μέλη του αρμόδιου πανελλήνιου Συλλόγου Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου (ΣΥΔΑΝΕΦ) που άσκησαν πρόσθετη παρέμβαση και έγιναν μέρη της δικαστικής διαδικασίας και των αποτελεσμάτων εκ της δικαστικής απόφασης.

Το νομικό ζήτημα αυτής της δίκης αφορά κυρίως στην εφαρμογή του ευρωπαϊκού δικαίου περί προστασίας των καταναλωτών όπως ρυθμίζεται από τις ευρωπαϊκές Οδηγίες και τα εθνικά νομοθετήματα που έχουν ενσωματώσει το ευρωπαϊκό δίκαιο περί καταναλωτή στο ελληνικό νομικό σύστημα.

Αφορά στο αν οι δανειολήπτες πριν την λήψη των δανείων και την ανάληψη των υποχρεώσεών τους είχαν επαρκώς και εγκαίρως ενημερωθεί από την τράπεζα για τους κινδύνους που συνεπάγεται η λήψη δανείων με αναφορά αξίας σε ξένο νόμισμα.

Στα πλαίσια αυτά ο ΣΥΔΑΝΕΦ ζήτησε από τη νομική του ομάδα (κ.κ Μαρινάκο Μάριο, Πράτα Αντώνη, Σανδαλάκη Αναστάσιο) να συντάξει και να καταθέσει αίτημα προδικαστικού ερωτήματος, ώστε το ελληνικό δικαστήριο να πράξει αυτό που πράττουν και τα άλλα εθνικά δικαστήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ζητήθηκε δηλαδή να απευθύνουν προδικαστικό ερώτημα στο Ευρωπαϊκό Ανώτατο Δικαστήριο, το ΔΕΚ, προκειμένου αυτό ως το ανώτατο δικαστικό όργανο της ΕΕ να ερμηνεύσει και να δώσει την άποψή του περί των νομοθετημάτων της ΕΕ καθώς το ΔΕΚ είναι το δεσμευτικά αρμόδιο να ερμηνεύσει το ευρωπαϊκό δίκαιο, τμήμα του οποίου είναι και το δίκαιο καταναλωτή.

Και άλλα δικαστήρια άλλων κρατών μελών έχουν ζητήσει τη νομική γνώμη του ΔΕΚ για τα δάνεια με αποπληρωμή σε αξία ελβετικού φράγκου και έχει το ΔΕΚ δώσει σχετική νομική επίλυση επί του αντίστοιχου εθνικού νομικού θέματος (Ρουμανία, Ουγγαρία, Κροατία, Πολωνία).

Το ΔΕΚ με τις έως σήμερα αποφάσεις του έχει χαρακτηρίσει παράνομους τους συμβατικούς όρους και τη συμπεριφορά των τραπεζών, όποτε αυτές δεν έδιναν πριν την ανάληψη αυτών των δανείων πλήρη και ακριβή ενημέρωση περί των κινδύνων αλλά και των πιθανών αρνητικών εξελίξεων στις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Αν γίνει δεκτό αυτό το αίτημα και το εθνικό δικαστήριο (Εφετείο Αθηνών) απευθύνει σχετικό ερώτημα στο ΔΕΚ, τότε το ΔΕΚ θα εκδώσει την πέμπτη απόφασή του περί του ιδίου νομικού ζητήματος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Tο loutrakiodusseas.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.


Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Post Bottom Ad

Σελίδες