Ο «Ετεοκλής» φεύγει, τα ανοιξιάτικα μεσημέρια έρχονται - Τι καιρό θα κάνει τα Χριστούγεννα - Η πρόβλεψη του Γιάννη Καλλιάνου - LOUTRAKI ODUSSEAS BLOG

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σάββατο, Δεκεμβρίου 14, 2019

Ο «Ετεοκλής» φεύγει, τα ανοιξιάτικα μεσημέρια έρχονται - Τι καιρό θα κάνει τα Χριστούγεννα - Η πρόβλεψη του Γιάννη Καλλιάνου



Για «ανοιξιάτικα μεσημέρια» που έρχονται από Δευτέρα έκανε λόγο ο γνωστός μετεωρολόγος Γιάννης Καλιάνος, την ώρα που η κακοκαιρία «Ετεοκλής» που προκάλεσε προβλήματα σε πολλές περιοχές της χώρας με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις μάς αποχαιρετά. Πάντως, όσον αφορά στον καιρό των Χριστουγέννων, ο κ. Καλλιάνος επισημαίνει πως περίπου στις 20 του μήνα θα μπορεί να γίνει ασφαλής πρόβλεψη.
Σύμφωνα με τον κ. Καλλιάνο, καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας που έρχεται, ο καιρός θα είναι βελτιωμένος, τα διαστήματα με ηλιοφάνεια μεγάλα και η θερμοκρασία θα αγγίζει τους 19-20 βαθμούς, αλλά όπως εξηγεί μετά τις 6-7 μέρες, ο καιρός αρχίζει και παρουσιάζει χαοτικό χαρακτήρα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει ασφαλής πρόβλεψη για τη συνέχεια.

Ο κ. Καλλιάνος επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι: «Όσο πλησιάζει η ημέρα των Χριστουγέννων τόσο θα πυκνώνουν οι απόψεις ερασιτεχνών ή και ορισμένων επαγγελματιών Μετεωρολόγων για τον καιρό των Χριστουγέννων. Άλλοι θα μιλάνε για βροχές, άλλου για ήλιο και άλλοι για παγωνιά. Αν συνθέσουμε δε όλες αυτές τις απόψεις, μάλλον θα καταφέρουμε να μπερδευτούμε και όχι να προβλέψουμε τον καιρό».

Για τον καιρό τις επόμενες ημέρες ο γνωστός μετεωρολόγος αναφέρει ότι:

«Το μόνο που μπορούμε να ξέρουμε αυτή τη στιγμή, είναι ότι, μετά τις συνεχόμενες κακοκαιρίες που έπληξαν τις περισσότερες περιοχές της χώρας, έρχονται σχεδόν ανοιξιάτικες συνθήκες τα μεσημέρια. Αυτό σημαίνει ότι καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας που έρχεται, ο καιρός θα είναι βελτιωμένος, τα διαστήματα με ηλιοφάνεια μεγάλα, η θερμοκρασία θα αγγίζει τους 19-20 βαθμούς και μάλιστα στα δυτικά και λίγο παραπάνω και οι άνεμοι θα είναι εξασθενημένοι.

Για το μετά διαφαίνεται μια πιθανότητα για έλευση πάλι βροχοπτώσεων αλλά και πάλι δεν το γνωρίζει κανείς. Μπορεί για παράδειγμα η καλοκαιρία να συνεχιστεί ή και πράγματι ο καιρός την παραεπόμενη εβδομάδα να καταστεί πάλι άστατος.

Πάντως, ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα που τα μεσημέρια θα είναι πολύ γλυκός και καιρός, νωρίς τα πρωινά ή και αργά τα βράδια θα επικρατεί μια σχετική ψύχρα για τις περισσότερες περιοχές της χώρας και παγωνιά για τα ορεινά τμήματα της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Άρα, ναι μεν έρχεται σχεδόν η άνοιξη (για τα μεσημέρια) από την ερχόμενη εβδομάδα αλλά για μετά δεν ξέρει κανείς. Εγώ προσωπικά θα σας δώσω τον καιρό των Χριστουγέννων περί της 20 Δεκέμβρη. Ακόμη δεν έχω κάνει σεμινάρια για να χειρίζομαι γυάλινες σφαίρες ώστε να σας πω με απόλυτη ακρίβεια τον καιρό για μετά από 10 μέρες...»

Ο «Ετεοκλής» σάρωσε τη χώρα - Προβλήματα και στην Αττική

Προβλήματα κυρίως στις μετακινήσεις και στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια προκάλεσε το κύμα κακοκαιρίας «Ετεοκλής», που σαρώνει τη χώρα με σφοδρές βροχές, καταιγίδες και χιόνια από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου. Μάλιστα, η ισχυρή βροχόπτωση προκάλεσε προβλήματα και στην Αττική, με τους δρόμους να μετατρέπονται σε «ποτάμια».

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr τα μεγαλύτερα ύψη βροχής έως τις 09:00 το πρωί του Σαββάτου είχαν καταγραφεί σε Θεοδώριανα 'Αρτας (81 χιλιοστά), Αλαγονία Μεσσηνίας (63) και Πάπιγκο Ιωαννίνων (55), ενώ οι ισχυρότερες ριπές ανέμου σε Παξιμάδα Καρύστου (127 χιλιόμετρα την ώρα), Καρδαμύλη Μεσσηνίας (90) και Διόνυσος Αττικής (89).

Συνεχίζονται τα προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες - Κανονικά θα αναχωρήσουν τα πλοία για Κρήτη

Κανονικά θα πραγματοποιηθούν από τις 9 το βράδυ τα δρομολόγια των πλοίων για την Κρήτη, ενώ για τον Αργοσαρωνικό τα δρομολόγια γίνονται κατά την κρίση του πλοιάρχου.Δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων από Ραφήνα και Λαύριο ενώ κλειστές είναι οι γραμμές Αγ. Μαρίνα-Νέα Στύρα, Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη, Ρίο-Αντίρριο.

Κανονικά πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων στις γραμμές Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλλονιά. Πάντως οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.

Πολύ νερό στην Αττική - «Ποτάμια» οι δρόμοι

Αρκετές βροχοπτώσεις έφερε το πέρασμα του "Ετεοκλή" από το νομό Αττικής και την πόλη της Αθήνας. Βροχές εκδηλώθηκαν στο σύνολο του νομού από τις πρώτες πρωινές ώρες έως το απόγευμα του Σαββάτου, με τα φαινόμενα σε ορισμένες περιοχές να είναι παροδικά έντονα.

Μάλιστα, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξαγόταν από το πρωί με δυσκολία σε αρκετά σημεία, καθώς πολλοί δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια.

Σύμφωνα με τις καταγραφές 75 μετεωρολογικών σταθμών του Μετεωρολογικού και Κλιματικού Παρατηρητηρίου Αττικής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, το μεγαλύτερο ύψος βροχής καταγράφηκε στην Ιπποκράτειο Πολιτεία (47 χιλιοστά) και ακολούθησαν Παπάγου (43), Πάρνηθα (39), Πέραμα (36) και Αμπελόκηποι (35 χιλιοστά).
Φούσκωσε επικίνδυνα ο Πείρος ποταμός στην Αχαΐα

Ανέβηκε επικίνδυνα η στάθμη του νερού στον Πείρο ποταμό στην Αχαΐα.

Oπως αναφέρει το patrastimes.gr σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρχές στην Αχαϊα καθώς το ύψος της στάθμης του νερού στον ποταμό Πείρο έχει ανέβει επικίνδυνα, αγγίζοντας τα όρια ασφάλειας, ενώ η κακοκαιρία συνεχίζεται.

Οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας έχουν τεθεί σε ετοιμότητα, ενώ συνεχής είναι η επικοινωνία Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας – Πυροσβεστικής και Δημάρχου Δυτικής Αχαΐας.
Χίος: Η θάλασσα βγήκε στη στεριά (Βίντεο)


Τις τελευταίες ώρες η κακοκαιρία χτύπησε και τη Χίο, όπου στην περιοχή Εμπορειός από την μία τα ορμητικά νερά του ποταμού και από την άλλη τα μανιασμένα κύματα έβγαλαν τη θάλασσα στη στεριά και προκάλεσαν πλημμύρες που έφταναν μέχρι τον κεντρικό δρόμο.

Η πρόσβαση προς τα Μαυρα Βόλια είναι αρκετά επικίνδυνη. Δείτε το βίντεο που ακολουθεί από την κατάσταση που επικρατεί…

Προβλήματα και στην Κρήτη

Οι ριπές των ανέμων που φτάνουν τοπικά τα 8 μποφόρ σε συνδυασμό με τη δυνατή βροχή, δημιουργούν προβλήματα στην Κρήτη. Η βροχόπτωση είναι συνεχής από νωρίς το πρωί και από τα δυτικά της Κρήτης, έχει μεταφερθεί σε όλο το νησί, φαινόμενα που θα διαρκέσουν έως το απόγευμα.

Όπως είπε ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Κρήτης Κώστας Λαγουδάκης, μέχρι στιγμής ο δυνατός αέρας έριξε δύο δέντρα σε Ρέθυμνο και Τυμπάκι, χωρίς να τραυματιστεί κανείς. Επίσης έγινε εκτροπή και ανατροπή ενός ΙΧ αυτοκινήτου στον Άγιο Νικόλαο, όπου επίσης δεν τραυματίστηκαν οι επιβαίνοντες.

Ο κ. Λαγουδάκης κάνει έκκληση στους οδηγούς να είναι προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους τόσο στο εθνικό όσο και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, καθώς η συσσώρευση νερού στο οδόστρωμα κρύβει παγίδες. Όλες οι Υπηρεσίες σε Δήμους και Περιφέρεια Κρήτης βρίσκονται επί ποδός. Από τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου οι άνεμοι σταδιακά θα στραφούν από Δυτικές διευθύνσεις και θα εξασθενήσουν.
Υδροστρόβιλος στα Φιλιατρά

Με την κακοκαιρία να συνεχίζει να “τρίζει” τα δόντια της και τις μετεωρολογικές προβλέψεις να προειδοποιούν για ισχυρές καταιγίδες, το μεσημέρι της Παρασκευής (13-12-2019) ανοιχτά των Φιλιατρών, παρατηρήθηκε το φαινόμενο του υδροστρόβιλου.
Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

Στην Κεντρική Μακεδονία έχει χιονίσει με αποτέλεσμα να χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες για την κίνηση των οχημάτων, σε ορεινά τμήματα του οδικού δικτύου.

Συγκεκριμένα, στο Νομό Ημαθίας με αντιολισθητικές αλυσίδες κινούνται τα οχήματα στην επαρχιακή οδό Νάουσας - Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου, από το το 9 χλμ - μέχρι το 26ο χλμ και στην επαρχιακή οδό Νάουσας/Τρία Πέντε Πηγάδια από το 10ο χιλιόμετρο έως το χιονοδρομικό κέντρο.

Στο Νομό Πέλλας οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στις επαρχιακές οδούς Άρνισσας/Χιονοδρομικού Κέντρου Βόρρας και Κερασιάς/Χιονοδρομικού Κέντρου Βόρας.

Σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, παραμένει σε ισχύ από τις 22 Νοεμβρίου η διακοπή κυκλοφορίας οχημάτων στο 31ο χλμ. της επαρχιακής οδού Πολυγύρου - Ιερισσού στο Πλατανόρεμα λόγω καθίζησης οδοστρώματος.

Στο Νομό Χαλκιδικής, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στον οικισμό Γαλήνη, στην Καλλικράτεια λόγω καθίζησης της χωμάτινης οδού, από το 8,1ο χλμ έως το 11,7ο χλμ της επαρχιακής οδού Βαρβάρας - Ολυμπιάδας λόγω πτώσης πετρωμάτων και στο 1ο χλμ Ορμύλιας - Βραστάμων λόγω υπερχείλισης του ρέματος και στο 1ο χλμ δημοτικής οδού που συνδέει την επαρχιακή οδό Μουδανιών - Σιθωνίας με το δημοτικό διαμέρισμα Ολύνθου λόγω υπερχείλισης ρέματος από τις συνεχείς βροχοπτώσεις.

Στο Νομό Ημαθίας, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Κορυφής - Λιανοβεργίου, από την έξοδο του οικισμού Λιανοβεργίου έως την είσοδο του οικισμού Κορυφής, λόγω καθίζησης οδοστρώματος και στα τμήματα Βέροιας - Λαζοχωρίου και Βέροιας - Ταγαροχωρίου λόγω ανόδου των υδάτων του Τριποτάμου.
Κόπηκε ο δρόμος τη νύχτα στο Μουζάκι

Από τα ξημερώματα του Σαββάτου, μετά από κατολισθήσεις λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης, «κόπηκε» ο δρόμος που οδηγεί από το Καράτουλα στο Μουζάκι.

Περίπου στις 4 τα ξημερώματα έγινε αντιληπτό πως είχε διακοπεί πλήρως η κυκλοφορία στην περιοχή και με το πρώτο φως της ημέρας κινητοποιήθηκαν οι Αρχές ώστε να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία.

Η πρώτη παρέμβαση που έγινε ήταν να καθαριστεί ο δρόμος από τους όγκους της λάσπης που «έπνιξαν» το σημείο.

Η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε, όμως ελλοχεύει ο κίνδυνος να υπάρξει και νέα κατολίσθηση και λασποροές να κλείσει ξανά ο δρόμος.
Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Σύμφωνα με το meteo του Αστεροσκοπείου, για το υπόλοιπο του Σαββάτου ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας, ενώ ιδιαίτερα έντονα θα είναι κατά τόπους τα φαινόμενα στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα. Χιονοπτώσεις, τοπικά πυκνές, σημειώνονται ήδη στα ηπειρωτικά ορεινά. Παράλληλα, πολύ θυελλώδεις νότιοι άνεμοι εντάσεων έως 9 μποφόρ πνέουν στο Αιγαίο.



Στον χάρτη που ακολουθεί φαίνεται ο ολικός υετός που αναμένεται έως το βράδυ του Σαββάτου 14/12 καθώς και οι περιοχές όπου αναμένονται τα σημαντικότερα φαινόμενα του «Ετεοκλή».


Ο καιρός την Κυριακή

Στην Εύβοια, τις Σποράδες, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις πρωινές ώρες στα νοτιοανατολικά μεμονωμένες καταιγίδες. Βαθμιαία στα βόρεια ο καιρός θα βελτιωθεί και οι βροχές θα περιοριστούν στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός, με λίγες παροδικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα νοτιοανατολικά νοτιοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ, με εξασθένηση από το μεσημέρι. Στις υπόλοιπες περιοχές από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Tο loutrakiodusseas.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.


Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Post Bottom Ad

Σελίδες