καταδικάζει την πρωτοφανή αναδίπλωση της Κυβέρνησης αναφορικά με την εξαίρεση των Δικηγόρων από την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ποσού οκτακοσίων Ευρώ (800 Ευρώ).
Όπως είναι γνωστό, εδώ και ημέρες έχει εξαγγελθεί από την Κυβέρνηση η επιδότηση των κλάδων που διέκοψαν την δραστηριότητά τους στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊου - COVID 19, δεσμεύθηκε δε η Κυβέρνηση, διά στόματος κορυφαίων Υπουργών της, ότι είχαν συμπεριληφθεί και οι Δικηγόροι στους προβλεπόμενους να αποζημιωθούν ΚΑΔ, γνωρίζοντας ότι έχει ανασταλεί υποχρεωτικά οποιαδήποτε δικαστική καθώς και εξώδικη εργασία με την ΠΝΠ (ΦΕΚ 55/11-3-2020, τεύχος Α΄) και των κατόπιν αυτής εκδοθεισών σχετικών ΚΥΑ για την αναστολή λειτουργίας όλων των Δικαστηρίων, καθώς και των Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων της χώρας.
Τις τελευταίες όμως δύο ημέρες η Κυβέρνηση, ξεχνώντας τις δεσμεύσεις της, υπαναχώρησε των υποσχέσεών της και αντί του άνω έκτακτου επιδόματος αποφάσισε να προχωρήσει σε πρόγραμμα κατάρτισης για 166.000 επιστήμονες έξι διαφορετικών κλάδων, μεταξύ των οποίων και οι δικηγόροι. Αυτό αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.
Όπως ανακοινώθηκε το πρόγραμμα κατάρτισης ή αλλιώς voucher συνολικού κόστους 180 εκατ. Ευρώ θα είναι με τη μέθοδο της ασύγχρονης τηλεκατάρτισης και αποσκοπεί στην αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των ωφελουμένων και την προσαρμογή τους στα νέα ψηφιακά δεδομένα. Το εκπαιδευτικό επίδομα θα είναι ύψους 600 Ευρώ για έκαστο, θα καταβληθεί δε, σε δύο δόσεις με την ολοκλήρωση εκάστης διδακτικής ενότητας.
Πρόκειται για μια αδιανόητη ενέργεια από την πλευρά της κυβέρνησης. Την ώρα που ο κλάδος μας (όπως και των άλλων ελεύθερων επαγγελματιών – επιστημόνων) πλήττεται από την πανδημία του κορονοϊού και χιλιάδες δικηγόροι αντιμετωπίζουν πραγματικό πρόβλημα επιβίωσης, η κυβέρνηση επαναφέρει τα περιβόητα voucher που γνωρίσαμε με την κατάρτιση ανέργων.
Αυτό αποτελεί τουλάχιστον απαξίωση και προσβολή για τον κλάδο μας, ο οποίος διαχρονικά έχει σταθεί δίπλα στην πολιτεία κάθε φορά που μας ζητήθηκε και προσέφερε στην κοινωνία στις δύσκολες στιγμές. Αποτελεί πραγματικό εμπαιγμό ολόκληρου του δικηγορικού σώματος να μην μας προσφέρεται το αυτονόητο μέτρο οικονομικής στήριξης και αντ’ αυτού να μας προσφέρονται προγράμματα κατάρτισης!
Το πρόβλημα των δικηγόρων αυτή την περίοδο δεν είναι η περαιτέρω εκπαίδευση σε ψηφιακές δεξιότητες, αλλά το γεγονός ότι δεν έχουν οικονομικούς πόρους για να συντηρήσουν τα γραφεία τους, να ζήσουν τις οικογένειές τους και να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές υποχρεώσεις τους, λόγω των μέτρων που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Οι δικηγόροι αυτή την κρίσιμη ώρα έχουν ανάγκη οικονομικής και όχι εκπαιδευτικής ενίσχυσης. Με θεωρητικά μαθήματα κατάρτισης και επιμόρφωσης δεν έζησε κανένας. Μάλιστα, η κατάρτιση της πλειοψηφίας των συναδέλφων δικηγόρων είναι πολύ ανώτερη απ’ ότι οι σημερινές δομές του συστήματος της ελληνικής δικαιοσύνης μπορούν να υποστηρίξουν.
Στην πρωτοφανή κατάσταση που επικρατεί όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, με την επέλαση της πανδημίας του επικίνδυνου κορονοϊού covid -19 και τα μέτρα που ελήφθησαν για τον περιορισμό/μη διασπορά του, κατάσταση που απαιτεί ομοψυχία και συγχρονισμό δράσεων από όλους για την αντιμετώπισή της, είναι τουλάχιστον άστοχο να απομονώνονται επαγγελματικοί – επιστημονικοί κλάδοι και να τίθενται στο περιθώριο των μέτρων που ισχύουν για τους πληττόμενους, δημιουργώντας έτσι και εσφαλμένες εντυπώσεις στο κοινωνικό σύνολο.
Κατόπιν των ανωτέρω, εκφράζουμε την ΕΝΤΟΝΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΜΑΣ για την εξαίρεση των Δικηγόρων από την αποζημίωση του ειδικού σκοπού και ΚΑΛΟΥΜΕ την Κυβέρνηση να επανορθώσει ως οφείλει και να συμπεριλάβει άμεσα και τον ΚΑΔ των Δικηγόρων στις κατηγορίες των επαγγελματιών που θα λάβουν την ως άνω αποζημίωση εκ 800,00 Ευρώ για όλους τους μήνες υποχρεωτικής διακοπής της δραστηριότητάς μας.
Επιπλέον δε, ΖΗΤΟΥΜΕ: α) την απόδοση στους συναδέλφους των αποθεματικών του λογαριασμού ανεργίας του ΟΑΕΔ που εδώ και 10 χρόνια έχει δημιουργηθεί με αποκλειστικά δικά μας χρήματα, β) την πλήρη απαλλαγή των Δικηγόρων από τις ασφαλιστικές εισφορές για τους μήνες που θα παραμείνουν κλειστά τα Δικαστήρια, γ) την μετάθεση όλων των φορολογικών υποχρεώσεων των Δικηγόρων μετά το μήνα Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, δ) την υπαγωγή μας στην μείωση του ενοικίου, ε) την άμεση καταβολή των οφειλών του ΤΑΧΔΙΚ προς τη Νομική Βοήθεια και των οφειλομένων αμοιβών από το Δημόσιο και τα ΝΠΠΔ προς τους κατ’ αποκοπή συνεργαζομένους συναδέλφους, στ/ την άμεση αναστολή των πάσης φύσεως υποχρεώσεων των δικηγόρων προς τραπεζικά – πιστωτικά ιδρύματα, καθώς και την αναστολή καταβολής από τους συναδέλφους λογαριασμών ΔΕΚΟ και παροχής ρεύματος, καθώς και λογαριασμών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας και ζ/ τον αυτεπάγγελτο (και άρα αδάπανο χωρίς έξοδα επιδόσεων) επαναπροσδιορισμό των πολιτικών υποθέσεων που ματαιώνονται κατά το διάστημα της αναστολής.
Τέλος, επιφυλασσόμαστε ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης να ζητήσουμε και περαιτέρω μέτρα στήριξης.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Κορίνθου
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ Κ. ΕΠΙΒΑΤΙΝΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΧΡ. ΠΑΠΑΒΕΝΕΤΙΟΥ
Tags:
Κορινθιακά Νέα