Ο καρδιολόγος και πρόεδρος εργαζομένων του νοσοκομείου Ευαγγελισμού κ. Σιώρας Ηλίας ήταν καλεσμένος στην εκπομπή του Γ. Τράγκα προκειμένου να μιλήσει για τη πανδημία του covid-19 και την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία.
Στην αρχή της συνέντευξής του ο κ. Σιώρας αναφέρθηκε στο νοσοκομειακό σύστημα λέγοντας πως είναι ιδιαιτέρως αδύναμο τόσο πριν τον ιό όσο και σήμερα. Εδώ και πολλά χρόνια σε καιρό μη πανδημίας τα σωματεία και οι ομοσπονδίες μας διαπίστωσαν πως λείπουν 6.000-7.000 γιατροί και 20.000 με 25.000 νοσηλευτές και άλλες ειδικότητες.
Το σύστημα υγείας δεν είχε ενισχυθεί και σε μια πιθανή ραγδαία πανδημία ( καθώς δεν ξέρουμε τι θα επακολουθήσει το φθινόπωρο) είναι ολέθριο να έχουμε προσλήψεις εκτάκτων και όχι μονίμων γιατρών (έχουμε λιγότερες από 400 προσλήψεις).
Στον Ευαγγελισμό έχουν ζητηθεί 80 θέσεις γιατρών και έγιναν προσλήψεις μόνο 12.Σε μια πιο αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών υγείας είτε είναι covid-19 ή κάτι άλλο χρειάζονται χιλιάδες προσλήψεις κάτι που δεν πραγματοποιείται επί σειρά ετών.
Οι ιδιωτικές και οι δημόσιες κλίνες στις ΜΕΘ είναι 1100. Σε καιρό ειρήνης και μη πανδημίας θέλουμε 3.000 – 3.500 κλίνες. Δεν είναι δυνατόν να τρέχουμε τελευταία στιγμή να καλύψουμε τις εν λόγω κλίνες σε όλα τα νοσοκομεία την στιγμή που κατά πάσα πιθανότητα το φθινόπωρο θα επανέλθει δυναμικά ο ιός καθώς δεν έχουμε αποκτήσει ανοσία της αγέλης.
Όσο πιο σκληρά είναι τα μέτρα απομόνωσης τόσο πιο βραδεία είναι η ανοσία που αναπτύσσεται στον κορωνοϊό.
Δεν είμαστε υπέρ της ανοσίας της αγέλης όμως η ανοσία στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια θα αναπτυχθεί βραδύτερα απ’ ότι σε άλλες χώρες.
Πρέπει να μετράμε γρήγορα την ανοσία και να κάνουμε αφειδώς δείγματα ταυτοποίησης ή μη του κορωνοϊού.
Ο κρατικός μηχανισμός έχει μόνο 3 εργαστήρια για να αναλύουν τα τεστ εν αντιθέσει με τα ιδιωτικά νοσοκομεία και ιδιωτικά αντιδραστήρια που το κόστος των εν λόγω τεστ ανέρχεται από 150-300 ευρώ.
Ο πληθυσμός πρέπει να ιχνηλατηθεί και πρώτιστα όσοι εμπλέκονται με τα νοσοκομεία και την υγεία.
Στη θεωρία ότι υπάρχουν ψευδώς αρνητικά δείγματα ένας γιατρός που δε γνωρίζει αν πάσχει από τον covid-19 πιθανώς να κολλήσει κόσμο. Για να σταματήσει το λάθος αποτέλεσμα πρέπει να παρθούν χιλιάδες δείγματα και δη σε όσους δουλεύουν στα νοσοκομεία και οι λόγοι είναι προφανές πως είναι οικονομικοί.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε σήμερα το πρωί μια ανακοίνωση που αναφέρει πως την καθοδήγηση στο σύνολό της θα την έχει αυτή και όχι τα κέντρα λοιμώξεων και οι γιατροί.
Με μη επιστημονικά δεδομένα δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία.
Στο δε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό η κυβέρνηση έδωσε ως δώρο μισό βασικό μισθό (το κατηργημένο δώρο του Πάσχα) ενώ υπερωρίες δίδονται κατά καιρούς.
Το ιατρικό προσωπικό δεν έχει αντικατασταθεί όταν έβγαινε στην σύνταξη ενώ για νέες προσλήψεις (επιμελητές Β’) ο μισθός είναι κάτω των 1000 ευρώ.
Αναφερόμενος στο μισθολόγιο το κράτος δεν έρχεται να εφαρμόσει την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας που εκδόθηκε πριν 2 χρόνια που λέει πως ο μισθός των γιατρών θα πρέπει να είναι του 2012 και αναρωτήθηκαν οι κυβερνόντες αν θα ζούμε με επιδόματα και ελαστικές σχέσεις εργασίας ή γερασμένο προσωπικό.
Τους νεαρούς γιατρούς πρέπει το Υπουργείο Υγείας να τους μονιμοποιήσει και όχι με συμβάσεις 4 μηνες, 6μηνες ή ετήσιες.
Στο ερώτημα του Γ. Τράγκα για το αν οι γιατροί που εργάζονται στο νοσοκομείο Σωτηρία όπου ο μέσος όρος ηλικίας των γιατρών είναι 60 ετών κινδυνεύουν να νοσήσουν από τον ιό ο κ. Σιώρας είπε ότι όλοι οι γιατροί κινδυνεύουν αλλά αν δεν έπεφταν στη μάχη θα θρηνούσαμε χιλιάδες νεκρούς.
Αναφερόμενος στα νοσοκομεία ο κος. Σιώρας είπε ενδεικτικά πως μόνο στον Ευαγγελισμό λείπουν 450 νοσηλεύτριε ενώ από το 2012 καταργήθηκαν 15 νοσοκομεία. Τώρα λόγω του ιού έπρεπε να ανοίξουν εκ νέου.
Οι χρόνιος πάσχοντες με επείγον ή ημιεπείγον χαρακτήρα έχουν πάει πίσω λόγω του ιού και της κατάργησης των νοσοκομείων.Στα δε νοσοκομεία έχει μειωθεί κατά 70% η επισκεψιμότητα άλλων ειδικοτήτων λόγω φόβου των ασθενών από την πανδημία. Έπρεπε δε τα νοσοκομεία να διαχωριστούν για την πανδημία και άλλες παθήσεις καθώς το να μην πηγαίνουν ασθενείς στα νοσοκομεία ενδέχεται να είναι επιζήμια ακόμη και για τη ζωή τους και να έχουμε παράπλευρες απώλειες.
Οι δε χημειοθεραπείες στον Ευαγγελισμό γίνονται προγραμματισμένα όπως και οι μεταμοσχεύσεις και τα χειρουργεία ενώ για τα επείγοντα περιστατικά υπάρχει πρόβλημα ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι άρρωστοι καταφεύγουν σε ιδιώτες.