Έξι φορτηγά πλοία γεμάτα μετανάστες προορίζονται για τα νησιά μας! - LOUTRAKI ODUSSEAS BLOG

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σάββατο, Απριλίου 04, 2020

Έξι φορτηγά πλοία γεμάτα μετανάστες προορίζονται για τα νησιά μας!

Σε επιφυλακή το λιμενικό και το πολεμικό ναυτικό
Έξι φορτηγά πλοία γεμάτα μετανάστες προορίζονται για τα νησιά μας!

Στον εντοπισμό και στην αποτύπωση περίπου έξι φορτηγών πλοίων, τα οποία βρίσκονται στις τουρκικές ακτές και προετοιμάζονται να μεταφέρουν παράνομα μετανάστες σε ελληνικά νησιά, έχουν προχωρήσει τις προηγούμενες ημέρες στο Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.). Στην Αθήνα υπάρχει ανησυχία για την προσπάθεια επανάληψης ενός σεναρίου ανάλογου με εκείνο της 16ης Μαρτίου, όταν φορτηγό πλοίο που είχε ξεκινήσει από το Τσανάκαλε της Τουρκίας προσάραξε στο λιμάνι της Τζιας με 193 μετανάστες, οι οποίοι υποχρεωτικά μεταφέρθηκαν στην ενδοχώρα.
Σε γενικές γραμμές το Π.Ν. βρίσκεται σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα (Λ.Σ.) το οποίο θα έχει και την ευθύνη της πρώτης υποδοχής ενός πιθανού τέτοιου περιστατικού, με τα πολεμικά να ενεργοποιούνται σε περίπτωση που τα φορτηγά πλοία δεν σταματούν. Από τα φορτηγά πλοία που έχουν εντοπιστεί από τις ελληνικές αρχές, υπολογίζεται ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες ενδεχομένως ένα ή δύο θα επιχειρήσουν έξοδο προς το Αιγαίο με σκοπό τη μεταφορά εκατοντάδων μεταναστών σε μικρά νησιά ή νησίδες. Οι λόγοι ανησυχίας της Αθήνας είναι διπλοί, καθώς εξελίσσεται και η κρίση του κορωνοϊού και είναι εύκολα αντιληπτό ότι η πιθανή μεταφορά εκατοντάδων μεταναστών σε μικρά νησιά θα μπορούσε να δημιουργήσει τοπικά, μια υγειονομική βόμβα. Και, σε γενικές γραμμές, η συμπεριφορά της Αγκυρας στον Εβρο και στα νησιά τους προηγούμενους μήνες, υποδεικνύει ότι έχει εντάξει μόνιμα στη φαρέτρα της τις υβριδικές απειλές, κάτι που κρατά την Αθήνα σε επιφυλακή.
Η πρόσφατη μαζική έξοδος των μονάδων του τουρκικού ναυτικού από τις βάσεις τους συνδέεται περισσότερο με την προσπάθεια της Αγκυρας να αποφύγει το ενδεχόμενο εξάπλωσης του κορωνοϊού και στα πληρώματα των πολεμικών πλοίων. Στην Ελλάδα, πάντως, τα πληρώματα του Π.Ν. βρίσκονται σε άριστη κατάσταση με την εξάπλωση του κορωνοϊού να μην έχει πλήξει ακόμα τη δυνατότητα στελέχωσης των πολεμικών πλοίων. Οι επιχειρησιακές διαθεσιμότητες βρίσκονται σε υψηλότατο επίπεδο, αν και έχουν ληφθεί τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων κρουσμάτων.
Πηγή: «H Καθημερινή»
ΘΑ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΕΠΙΤΗΔΕΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άγγελος Συρίγος, εξέφρασε τον κίνδυνο αξιοποίησης του κορωνοϊού από την Τουρκία, με στόχο τη δημιουργία έντασης στο Αιγαίο.
Τους φόβους της ελληνικής κυβέρνησης περί αξιοποίησης του κορωνοϊού από την Τουρκία για τη δημιουργία «έντασης» στο Αιγαίο, εξέφρασε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άγγελος Συρίγος, ο οποίος μίλησε το πρωί της Παρασκευής στον «Alpha».
Αυτό που μας ανησυχεί, εξήγησε χαρακτηριστικά, είναι «μην τυχόν στείλουν επίτηδες άτομα που είναι φορείς του κορωνοϊού για να μεταφέρον τον ιό σε κάποιος από τους καταυλισμούς στα νησιά του Αιγαίου».
«Γι’ αυτό γίνεται απόλυτος διαχωρισμός όσων φθάνουν πλέον στα νησιά» έσπευσε να προσθέσει ο «γαλάζιος» βουλευτής.

Μάλιστα, θεωρώντας βέβαιη την εκ νέου ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Συρίγος εξέφρασε την ανησυχία του για ακόμα δύο πιθανά σενάρια:

«Ενώ έως τώρα όσοι έφθαναν στα νησιά, έφθαναν σε συγκεκριμένα 4-5 νησιά του ανατολικού Αιγαίου με βάρκες των 20-30 ατόμων, αναμένουμε ότι μπορεί να χρησιμοποιήσουν παλιά παροπλισμένα σκάφη και να στείλουν 100, 200, 300 άτομα πίσω από τα μεγάλα νησιά - στο κεντρικό και δυτικό Αιγαίο, δηλαδή όπως έφθασαν στην Τζια».
«Το δεύτερο που περιμένουμε και προετοιμαζόμαστε είναι όταν θα φτιάξει ο καιρός και θα τελειώσει η ιστορία με τον κορωνοϊό, να υπάρξει πίεση στο νότιο τμήμα του Έβρου».
Πάντως, ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος εμφανίστηκε καθησυχαστικός, όσον αφορά το ενδεχόμενο ενός «θερμού επεισοδίου» το αμέσως επόμενο διάστημα.

«Εκείνο που δεν θα δούμε μέχρι να τελειώσει ο κορωνοϊος είναι ένα θερμό επεισόδιο. Να βγάλουν πλοία στην ανατολική Μεσόγειο για να παραβιάσουν την υφαλοκρηπίδα μας. Εκτιμώ ότι αυτό θα το δούμε όταν τελειώσει η επιδημία του κορωνοϊού».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής στην Ελλάδα, τα μοναδικά επιβεβαιωμένα περιστατικά κορωνοϊού σε οργανωμένη δομή φιλοξενίας μεταναστών έχουν καταγραφεί στο κέντρο διαμονής της Ριτσώνας Εύβοιας.

Αντίθετα, στα νησιά του Αιγαίου, προς το παρόν, δεν έχει υπάρξει επιβεβαιωμένο κρούσμα του COVID-19

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Tο loutrakiodusseas.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.


Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Post Bottom Ad

Σελίδες