CORONAVIRUS: ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΟΎΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΥΛΙΆ ΚΑΙ ΤΑ ΓΑΤΆΚΙΑ ΜΑΣ; - LOUTRAKI ODUSSEAS BLOG

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δευτέρα, Απριλίου 06, 2020

CORONAVIRUS: ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΟΎΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΥΛΙΆ ΚΑΙ ΤΑ ΓΑΤΆΚΙΑ ΜΑΣ;

Coronavirus: Πρέπει να ανησυχούμε για τα σκυλιά και τα γατάκια μας;

Ο κοροναϊός βρίσκεται τώρα στα χείλη όλων των αναγνωστών ειδήσεων σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η επιδημία που ξεκίνησε στο Wuhan είναι ιδιαίτερα έντονη στην Κίνα αυτή τη στιγμή. Αυτό προκαλείται πραγματικά από το 2019-nCoV, έναν ιό που ανήκει στο γένος coronavirus.

Ίσως έχετε παρακολουθήσει τα νέα και γνωρίζετε ότι ένας μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών ζώων στην Κίνα τώρα οπλίζει τα σκυλιά τους με μάσκα προσώπου για να τους προστατεύσει από το να μολυνθούν από αυτόν τον ιό.

Είναι πραγματικά απαραίτητο; Έχετε σκεφτεί ακόμη και αυτό;

Η μεγάλη οικογένεια των κοροναϊών περιλαμβάνει περίπου 40 διαφορετικούς ιούς και μερικοί μπορούν πραγματικά να μολύνουν τις γάτες και τα σκυλιά. Αλλά τι γίνεται με την επίφοβη 2019-nCoV (ή COVID-19);

ΠΏΣ ΕΜΦΑΝΊΖΕΤΑΙ Ο ΚΟΡΟΝΑΪΌΣ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΏΠΟΥΣ;


Το νέο στέλεχος του κορωναϊού 2019-nCoV μπορεί να επηρεάσει σοβαρά μερικούς ανθρώπους και να προκαλέσει το θάνατό τους. Αυτός ο νέος κοροναϊός προκαλεί βλάβη στο αναπνευστικό σύστημα και έχει τα ακόλουθα συμπτώματα : 
  • Βήχας
  • Πυρετός
  • Δυσκολία στην αναπνοή
Παρόμοια με τον ιό της γρίπης, τα συμπτώματα μπορεί να είναι δευτερεύοντα για κάποιους και σοβαρά για άλλους, ανάλογα με το πόσο αποτελεσματικό είναι το ανοσοποιητικό τους σύστημα στην καταπολέμηση του εισβολέα.

Σε ανοσοκατεσταλμένους ανθρώπους, μια δευτερογενής βακτηριακή λοίμωξη (πνευμονία, για παράδειγμα) μπορεί να αναπτυχθεί και να περιπλέξει την κατάσταση της υγείας τους

ΜΠΟΡΕΊ Ο ΚΟΡΟΝΑΪΌΣ ΝΑ ΜΕΤΑΔΟΘΕΊ ΣΕ ΣΚΎΛΟΥΣ ΚΑΙ ΓΆΤΕΣ;


Αυτή η ερώτηση δεν έχει μελετηθεί ακόμα από τους επιστήμονες, καθώς το φαινόμενο είναι πολύ πρόσφατο. Επομένως, είναι δύσκολο να απαντήσουμε με βεβαιότητα.

Ωστόσο, μπορώ να σας πω ότι καμία περίπτωση μόλυνσης από 2019-nCoV σε σκύλους και γάτες έχει αναφερθεί επισήμως μέχρι σήμερα. Επομένως το σκυλί σας δεν χρειάζεται μάσκα προσώπου για να προστατευθεί από αυτό.

Από την άλλη πλευρά, καθώς είναι ένας ιός που έχει την ικανότητα να μεταλλάσσεται και καθώς δεν γνωρίζουμε ακόμη πολλά γι 'αυτό, συνιστάται να χρησιμοποιείτε προφυλάξεις και να αποφύγετε την επαφή με ζώα που παρουσιάζουν συμπτώματα γρίπης, ειδικά στις περιοχές της Κίνας.

CORONAVIRUS (CCOV) ΣΕ ΣΚΎΛΟΥΣ


Μπορεί το σκυλί μου να πάρει κορωναϊό; Παρόλο που είναι πιθανόν ασφαλές από τον πολύ γνωστό κοροναϊό 2019-nCoV, ο σκύλος σας μπορεί να πιάσει άλλα στελέχη του κοροναϊού.

Στην πραγματικότητα, ένας σκύλος μπορεί να συστέλλει έναν κοροναϊό σκύλου που επηρεάζει το αναπνευστικό σύστημα (CRCoV) και δύο άλλους τύπους κοροναϊών που μολύνουν το πεπτικό σύστημα (CCoV τύπου I και II).

Ο "ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΌΣ" ΚΟΡΟΝΑΪΌΣ ΣΕ ΣΚΎΛΟΥΣ (CRCOV)


Αυτό είναι μέρος του συγκροτήματος βήχα ρείθρων. Με άλλα λόγια, όταν ένα σκυλί συστέλλει βήχα ρείθρων από την επαφή με άλλο σκύλο ή με μολυσμένη επιφάνεια, συλλαμβάνει και τον ιό αυτό (ή άλλο), καθώς και ένα βακτήριο (Bordetella bronchiseptica). Αυτά δρουν μαζί και προκαλούν αναπνευστικά προβλήματα. Αυτή η μόλυνση είναι πολύ μεταδοτική μεταξύ των σκύλων.

Ο "ΕΝΤΕΡΙΚΌΣ" ΚΟΡΟΝΑΪΌΣ ΣΕ ΣΚΎΛΟΥΣ (CCOV ΤΎΠΟΥ Ι ΚΑΙ II)

Αυτό προκαλεί επίσης μια πολύ μεταδοτική μόλυνση, ειδικά σε κουτάβια. Προκαλεί κυρίως διάρροια, αλλά γενικά δεν έχει σοβαρές συνέπειες. Ωστόσο, μπορεί να είναι επικίνδυνο όταν συνδυάζεται με μια άλλη ασθένεια, όπως parvovirus.

ΠΟΙΑ ΕΊΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΏΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΑΪΟΎ ΣΚΎΛΟΥ;

Τα συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο της λοίμωξης, όπως αναφέρθηκε παραπάνω. Εδώ είναι ένας κατάλογος των συμπτωμάτων κορωναϊού σε σκύλους, ανάλογα με τον τύπο του κοροναϊού σκύλου.



Υπάρχει εμβόλιο κοροναϊού για σκύλους για τον εντερικό κοροναϊό. Ωστόσο, δεν υπάρχει συμφωνία σχετικά με αυτό στον κτηνιατρικό κόσμο. Αυτός ο ιός επηρεάζει κυρίως μικρά κουτάβια. Τα σκυλιά που είναι αρκετά μεγάλα για εμβολιασμό είναι επομένως λιγότερο πιθανό να πάρουν τον ιό.

ΜΠΟΡΕΊ ΤΟ CORONAVIRUS ΣΤΑ ΣΚΥΛΙΆ ΝΑ ΕΞΑΠΛΩΘΕΊ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΏΠΟΥΣ;


Σύμφωνα με τις τρέχουσες γνώσεις, τα σκυλιά δεν μπορούν να μεταδώσουν κοροναϊό στους ανθρώπους, ανεξάρτητα από τον τύπο (αναπνευστικό ή εντερικό).

Ωστόσο, μπορεί να μεταδώσει άλλους τύπους ιών, βακτηρίων ή μυκήτων. Έτσι, εάν δεν είστε σίγουροι για τη διάγνωση του σκύλου σας, είναι καλύτερο να ελέγξετε με έναν κτηνίατρο για να περιορίσετε τον κίνδυνο μετάδοσης.

CORONAVIRUS (FCOV) ΣΕ ΓΆΤΕΣ


Μπορεί η γάτα μου να πάρει coronavirus; Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η γάτα σας πιθανώς δεν μπορεί να πιάσει τον γνωστό 2019-nCoV κορωναϊό, ο οποίος επηρεάζει τους ανθρώπους.

Ωστόσο, είναι ευάλωτο στο κορωναϊό αιλουροειδών (FCoV). Αυτός ο ιός μπορεί να πάρει πολλές μορφές και μπορεί να είναι ήπιος ή θανατηφόρος.

Ο ΚΟΡΙΝΙΚΌΣ ΙΌΣ "ΕΝΤΕΡΙΚΟΎ" ΚΟΡΏΝΑ (FECV)

Τι είναι ο κοροναϊός στις γάτες; Η πρώτη μορφή κορωναϊού αιλουροειδών (FECV) καλείται εντερικός κοροναϊός αιλουροειδών (εντερικός) και μπορεί να προκαλέσει πεπτικές διαταραχές και συμπτώματα όπως διάρροια και μερικές φορές έμετο. Θεωρείται ήπια και συχνά ασυμπτωματική (χωρίς συμπτώματα).

Ο κορωναϊός μεταδίδεται πολύ μεταδοτικά μέσω των κοπράνων και του σάλιου. Οι γάτες που ζουν σε κοινότητες ή μοιράζονται ένα κιβώτιο απορριμάτων, καθώς και οι γάτες που κινούνται προς τα έξω είναι επομένως σε μεγαλύτερο κίνδυνο να πιάσουν αυτόν τον ιό.

FIP ΓΆΤΕΣ

Ο κορωναϊός σε γάτες γίνεται ανησυχητικός όταν προκαλεί μολυσματική περιτονίτιδα από αιλουροειδή (FIP).

Τι είναι το FIP στις γάτες; Μετά από λάθη στην αναπαραγωγή του, ο κοροναϊός υφίσταται αυτό που ονομάζεται μετάλλαξη. Ως εκ τούτου, αλλάζει από την "εντερική" μορφή σε μια νέα μορφή που μπορεί να προκαλέσει αυτή την πολύ επικίνδυνη ασθένεια.

Πώς οι γάτες παίρνουν το FIP; Ο εν λόγω κορωναϊός μεταδίδεται κυρίως μέσω του κόπρανα (επαφή από το στόμα-κοπράνι), αλλά και μέσω αερολυμάτων (όπως η γρίπη).

Η μολυσματική περιτονίτιδα γάτας μπορεί να προχωρήσει με δύο τρόπους, είτε σε υγρή είτε σε ξηρή μορφή. Μεταξύ άλλων, το υγρό FIP έχει ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση υγρών στην κοιλιακή κοιλότητα ή στο στήθος, κάτι το οποίο, όπως ίσως αναμένεται, δεν είναι καλά νέα.

ΤΑ ΣΥΜΠΤΏΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΑΪΟΎ ΣΕ ΓΆΤΕΣ (ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΉ ΠΕΡΙΤΟΝΊΤΙΔΑ ΤΩΝ ΑΙΛΟΥΡΟΕΙΔΏΝ)

Πάνω απ 'όλα, η λοιμώδης περιτονίτιδα των αιλουροειδών (FIP) είναι δύσκολο να διαγνωσθεί, ως αποτέλεσμα των κλασσικών συμπτωμάτων της κατά τα αρχικά στάδια. Μια γάτα μπορεί πρώτα να χάσει την όρεξή της, να έχει πυρετό και να είναι λήθαργος. Μια γάτα με FIP δεν θα βελτιωθεί μετά τη θεραπεία με αντιβιοτικά.



Όπως μπορείτε να δείτε, τα συμπτώματα της γάτας FIP είναι πολύ ποικίλα, γεγονός που καθιστά δύσκολη την ανίχνευσή της. Μια σαφής διάγνωση μπορεί να γίνει μόνο μετά τη σφαγή. Ορισμένες δοκιμασίες υπάρχουν, ωστόσο, για να βοηθήσουν τον κτηνίατρο να διακρίνει την λοιμώδη περιτονίτιδα των αιλουροειδών από άλλες ασθένειες.

Συνοψίζοντας, δεν υπάρχουν επί του παρόντος στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα κατοικίδια ζώα σας κινδυνεύουν να προσβληθούν από τον γνωστό κοροναϊό 2019-nCoV. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για όλους τους κοροναϊούς.

Τα σκυλιά μπορούν να πιάσουν ορισμένες μορφές κοροναϊού, προκαλώντας πεπτικά ή αναπνευστικά προβλήματα. Όσο για τις γάτες, μπορούν να συστέλλονται με ήπια εντερική μορφή κοροναϊού, αλλά αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε μια πιθανώς θανατηφόρα ασθένεια, δηλαδή τη μολυσματική περιτονίτιδα των αιλουροειδών (γάτες FIP).

Έτσι, δεν υπάρχει λόγος να τοποθετήσετε μια μάσκα στο πρόσωπο του σκύλου σας, αλλά είναι ακόμη σοφό να χρησιμοποιήσετε στρατηγικές πρόληψης για να αποφύγετε τη μετάδοση κοροναϊών διαφορετικών από το 2019-nCoV.


Veronique Fournier

Σχετικά με τον Συγγραφέα


 


Ο ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ Η

Véronique Fournier χρησιμοποιεί τις εκτεταμένες γνώσεις της για να γράψει άρθρα σχετικά με την υγεία των κατοικίδιων ζώων για το HomeoAnimal.

Πήρε το πτυχίο της στην Υγεία των Ζώων από το Cégep La Pocatière στο Κεμπέκ. Η εμπειρία της περιλαμβάνει πρακτική άσκηση σε αγροκτήματα ζωικής παραγωγής και αποκατάσταση αρπακτικών πτηνών. διαχείριση της φροντίδας έως και 100 άγριων ζώων την ημέρα στο SOS Miss Dolittle Refuge. εργάστηκε στο Ενυδρείο του Κεμπέκ, όπου παρακολούθησε 10.000 ζώα 300 διαφορετικών ειδών. και ως τεχνικός υγείας των ζώων σε κτηνιατρική κλινική, όπου εργάζεται επί του παρόντος.

Κάνει επίσης πολλούς φίλους σκύλων με εθελοντισμό σε τοπικά καταφύγια, καλλιεργώντας, και σκύλο κάθεται για φίλους.

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου οποιαδήποτε στιγμή στη διεύθυνση support@homeonanimal.com

ΠΗΓΗ:homeoanimal.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Tο loutrakiodusseas.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.


Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Post Bottom Ad

Σελίδες