41 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ: «Ευρώπη των λαών ή των δανειστών;» - LOUTRAKI ODUSSEAS BLOG

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Παρασκευή, Μαΐου 29, 2020

41 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ: «Ευρώπη των λαών ή των δανειστών;»

Συμπληρώθηκαν σήμερα 41 χρόνια από την ημέρα που υπεγράφη η ένταξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Ήταν 28 Μαΐου του 1979 όταν η
χώρα μας υπέγραψε τη συμφωνία πλήρους ένταξης της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (Ε.Ο.Κ.).
Συμπληρώθηκαν σήμερα 41 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης ένταξης της Ελλάδας στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (Ε.Ο.Κ.).
Οι απόψεις διίστανται για το αν η ένταξη υπήρξε ευεργετική ή όχι για την Ελλάδα.
«Μια ένταξη η οποία συνδυάστηκε με ισχυρές πολιτικές και οικονομικές προσδοκίες που είχαν σχέση με την εμπέδωση της δημοκρατίας, τη στήριξη της χώρας έναντι των παράνομων διεκδικήσεων και απειλών της Τουρκίας και την οικονομική ευημερία του ελληνικού λαού. Δυστυχώς 41 χρόνια μετά καμιά από τις προσδοκίες αυτές δεν εκπληρώθηκε. Το αντίθετο μάλιστα» επισημαίνει στο Sputnik o Νότης Μαριάς, Καθηγητής Θεσμών ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρώην Ευρωβουλευτής και νυν Πρόεδρος του Κόμματος «Ελλάδα - ο άλλος δρόμος»
Δριμεία κριτική ασκεί, την ίδια στιγμή, για την οικονομική εφαρμογή του εγχειρήματος, που οδήγησε στην εκτίναξη του δημοσίου χρέους.
«Ειδικότερα η οικονομική αλληλεγγύη της ΕΟΚ προς την Ελλάδα επικεντρώθηκε στη χρηματοδοτική ενίσχυση της χώρας μέσω των Ευρωπαϊκών Διαθρωτικών Ταμείων με στόχο την αύξηση της αγοραστικής δύναμης του ελληνικού πληθυσμού προκειμένου αυτός με τη σειρά του να δαπανήσει τα ποσά αυτά αγοράζοντας ευρωπαϊκά προϊόντα στηρίζοντας έτσι τις βιομηχανίες της Γερμανίας, της Γαλλίας και των άλλων χωρών του ευρωπαϊκού σκληρού πυρήνα. Όπερ και εγένετο. Ακολούθησε η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη η οποία λόγω των θεσμικών της ελλειμμάτων και της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της εμβάθυνε την οικονομική και πολιτική εξάρτηση της χώρας από τις Βρυξέλλες και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και αύξησε υπέρμετρα τον δανεισμό του Ελληνικού κράτους από τις γαλλικές και γερμανικές τράπεζες. Και όλα αυτά εν γνώσει των εποπτικών αρχών της ΕΕ οι οποίες αν και έβλεπαν την υπερχρέωση της Ελλάδας έκαναν τα στραβά μάτια γιατί η Ελλάδα με τα δανεικά προχωρούσε σε αθρόες εισαγωγές από Γερμανία και Γαλλία, αυξάνοντας έτσι το επονείδιστο χρέος (odious debt)».
Για υπονόμευση της δημοκρατίας στη χώρα μας και για τη μετατροπή της σε γερμανικό προτεκτοράτο από την Ευρώπη, μίλησε επίσης ο Ν. Μαριάς. 
«Όταν η Ελλάδα βρέθηκε σε δυσμενή οικονομική κατάσταση λόγω της οικονομικής κρίσης του 2008, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας αντί να εκφράσουν την περίφημη αλληλεγγύη τους στηρίζοντας οικονομικά την Αθήνα, τελικά με τα συνεχή μνημόνια μετέτρεψαν την πατρίδα μας σε μια γερμανική αποικία με την τρόικα να αποφασίζει για τις τύχες του ελληνικού λαού θέτοντας στο περιθώριο κυβέρνηση και κοινοβούλιο και υπονομεύοντας τη δημοκρατία. Αποτέλεσμα των μνημονίων και των επονείδιστων δανειακών συμβάσεων ήταν και παραμένει ο περιορισμός της εθνικής κυριαρχίας, η υπονόμευση της δημοκρατίας, η συνεχής δημοσιονομική εποπτεία, η υποθήκευση της ελληνικής δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια και η φτωχοποίηση του Ελληνικού λαού».
Μεταναστευτικό και εξωτερική πολιτική παραμένουν «αγκάθια» στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.
«Ταυτόχρονα λόγω του Δουβλίνου 3 η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών με χιλιάδες παράνομους μετανάστες και πρόσφυγες να έχουν βρεθεί εγκλωβισμένοι στην ελληνική επικράτεια, ενώ αυτό που θέλουν είναι να πάνε στη Γερμανία και άλλες χώρες της Σένγκεν. Τέλος στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, δυστυχώς μέχρι και σήμερα η περίφημη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα παραμένει ζητούμενο και εξαντλείται μόνο σε φραστικές διακηρύξεις στήριξης, αντί η ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία η οποία παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο και τα ελληνικά χωρικά ύδατα, αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών και απειλεί με casus belli αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια» τονίζει ο Νότης Μαριάς.
Εν μέσω της πανδημίας, καλεί την Ευρώπη να αλλάξει κατεύθυνση.
«Ενόψει των τεράστιων οικονομικών προκλήσεων της πανδημίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αλλάξει ρότα και να σταματήσει να ενεργεί σαν "Ευρώπη των Δανειστών". Οι λαοί του Ευρωπαϊκού Νότου, ενωμένοι, στέλνουν αποφασιστικό μήνυμα ενάντια στη "Γερμανική Ευρώπη", στη λιτότητα, στην ανεργία, στη βίαιη δημοσιονομική πειθαρχία, στη διάλυση του κοινωνικού κράτους και στα νέα μνημόνια. Παλεύουμε όλοι μαζί ενωμένοι για την οικοδόμηση μιας "Ευρώπης της Αλληλεγγύης" με κοινωνική συνοχή και δίκαιη κατανομή του παραγόμενου κοινωνικού πλούτου».
Τον αντίλογο αναπτύσσουν καθηγητές στο Sputnik, παρουσιάζοντας τα κέρδη της Ελλάδας, αναγνωρίζοντας, ωστόσο, κάποιες αρνητικές πτυχές.
«Ανάμεσα στα θετικά βρίσκονται ο ταχύτερος και πιο στέρεος εκδημοκρατισμός του ελληνικού πολιτικού συστήματος, η ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας, η αναβάθμιση της θέσης της χώρας στον παγκόσμιο καταμερισμό ισχύος, η μείωση της παραδοσιακής διπλωματικής εξάρτησης της Ελλάδας από τις ΗΠΑ» επισημαίνει στο Sputnik, ο Κώστας Υφαντής, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Στα αρνητικά συμπεριλαμβάνεται «η αδυναμία της Ελλάδας να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της Ε.Ε., αλλά και η αυξημένη γραφειοκρατία των Βρυξελλών».
Στο μεταναστευτικό δεν μας έχει σταθεί όσο θα έπρεπε αναφορικά με τη φύλαξη των συνόρων, όπως αναφέρει ο Κ. Υφαντής, «ωστόσο δίνει ευρωπαϊκά κονδύλια, απαλλάσσοντας την Ελλάδα από επιβάρυνση του προϋπολογισμού της».
«Η Ελλάδα κατέστη μέλος της πιο προηγμένης ομάδας κρατών του πλανήτη, ενισχύοντας τη γεωπολιτική ασφάλειά της σε μια δύσκολη γεωπολιτική πλευρά του πλανήτη», επισημαίνει στο Sputnik ο Αντώνης Κλάψης, επίκουρος καθηγητής Διπλωματίας και Διεθνούς Οργάνωσης, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
«Στα αρνητικά το γεγονός ότι πολλές φορές δεν έγινε σωστή διαχείριση της συμμετοχής μας στο εγχείρημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Η Ε.Ε. και οι πολιτικές της έχουν αδυναμίες και αστοχίες. Ωστόσο, αν δεν συμμετείχαμε σε αυτήν, τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε, ενδεχομένως να ήταν πολύ μεγαλύτερα» προσθέτει ο Α. Κλάψης.
Στο αντίποδα, o συγγραφέας και ιστορικός Νίκος Κλειτσίκας επισήμανε ότι ο «κορονοϊός απέδειξε ότι ο μύθος της ΕΕ κατέρρευσε με πάταγο».
Και προσθέτει, μεταξύ άλλων: «Η "Γερμανική Ευρωπαϊκή Ένωση" εφαρμόζει οικονομικές κυρώσεις στον "άξονα των κακών" (Ρωσία, Ιράν, Κούβα, Βενεζουέλα, Συρία), αντί να περάσουμε σε μια ευρεία συνεργασία απέναντι στα προβλήματα και τις συνέπειες της πανδημίας. Αυτό είναι το πραγματικό της πρόσωπο. Η Ευρώπη για τους λίγους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Tο loutrakiodusseas.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.


Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Post Bottom Ad

Σελίδες