Δήμοι: Τροπολογία για να επιχορηγούν Φορείς τουριστικής ανάπτυξης - LOUTRAKI ODUSSEAS BLOG

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κυριακή, Μαΐου 31, 2020

Δήμοι: Τροπολογία για να επιχορηγούν Φορείς τουριστικής ανάπτυξης


Τροποποίηση στον Κώδικα Δήμων & Κοινοτήτων (ν.3463/2006 ως ισχύει) επιφέρει Τροπολογία που κατετέθη στη Βουλή την 27η Μαίου.

Με το άρθρο 1της Τροπολογίας προστίθεται νέα διάταξη στην παρ.1 του αρ.202 του Κώδικασύμφωνα με την οποία“εξαιρετικά για το έτος 2020, με Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι δυνατή η επιχορήγηση Φορέων και Σωματείων που εδρεύουν στον Δήμο και αναπτύσσουν δράσεις τουριστικής ανάπτυξης και προβολής, εφόσον μετέχει σε αυτά ο οικείος ΟΤΑ με ποσοστό τουλάχιστον 50%.

Το συνολικό ποσό της επιχορήγησης στους εν λόγω Φορείς και Σωματεία, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 2,5 %των τακτικών εσόδων του Δήμου”.

Όπως υπογράφουν οι Υπουργοί, “στην παρούσα οικονομική συγκυρία, και αποκλειστικά για το 2020, η εν λόγω ρύθμιση κρίνεται επιβεβλημένη για λόγους επανεκκίνησηςτης οικονομικής δραστηριότητας στον τομέα του τουρισμού, ο οποίος επλήγη σε μεγάλο βαθμό από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοιού COVID-19”. 

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στην Έκθεσή του, εντοπίζει ότι επί των προϋπολογισμών των οικείων Ο.Τ.Α. προκαλείται ενδεχόμενη δαπάνη, το ύψος της οποίας εξαρτάται από πραγματικά γεγονότα (αριθμός και ύψος επιχορηγήσεων κλπ).

Υπενθυμίζουμε ότι η παρ.1 του αρ.202 του Κώδικα Δήμων (εκεί δηλαδή όπου τώρα προστίθεται η νέα ρύθμιση) αυτή τη στιγμή προβλέπει πως με Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι δυνατή η παροχή χρηματικών επιχορηγήσεων:

(i) σε ΝΠΔΔ, περιλαμβανομένων και των εκκλησιαστικών, καθώς και σε αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους, που έχουν την έδρα τους εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου,(ii)σε τοπικά παραρτήματα οργανώσεων πανελλήνιας δράσης, που αναπτύσσουν κοινωνική και πολιτιστική δραστηριότητα,
(iii) σε συλλόγους μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με πανελλήνια δράση, οι οποίοι έχουν ως σκοπό την παροχή βοήθειας και υποστήριξης κάθε μορφής, σε παιδιά που είναι, ιδίως, θύματα εξάρτησης, κακοποίησης, παραμέλησης, οικονομικής εκμετάλλευσης και παράνομης διακίνησης, ανεξαρτήτως υπηκοότητας. Πρόσθετη προϋπόθεση για την επιχορήγηση αυτή αποτελεί η κατάρτιση σχετικού προγράμματος δράσης του συλλόγου, για τον αντίστοιχο Δήμο και η έγκριση του από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση,
(iv) σε πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων στον οικείο Δήμο για την πραγματοποίηση κοινωνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, καθώς και
(ν) σε ΝΠΔΔ του Δήμου, περιλαμβανομένων και των Σχολικών Επιτροπών, επιπροσθέτως της τακτικής επιχορήγησης που λαμβάνουν.Η παροχή χρηματικών επιχορηγήσεων επιτρέπεται μόνον εφόσον έχει εγγραφεί σχετική πίστωση στον οικείο προϋπολογισμό για τον σκοπό αυτόν. 
Το συνολικό ποσό των επιχορηγήσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1,5% των τακτικών εσόδων του Δήμου.Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου δεν έχει εφαρμογή, αν τα ποσά των χορηγούμενων ενισχύσεων από τους Δήμους προς τους παραπάνω Φορείς προέρχονται από έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις που προορίζονται για τους ανωτέρω Φορείς ή αν οι Φορείς που επιχορηγούνται είναι Σχολικές Επιτροπές.

Η Τροπολογία έχει κατατεθεί στο Νομοσχέδιο “κύρωση α) της από 13.4.2020 Π.Ν.Π. ΄΄Μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις΄΄ (Α΄ 84) και β) της από 1.5.2020 Π.Ν.Π. ΄΄Περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την επάνοδο στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα΄΄ (Α΄ 90) και άλλες διατάξεις”.

Όπως έχει αναλυτικά παρουσιάσει ο AIRETOSστο ίδιο Νομοσχέδιο ψηφίζεται σειρά αυτοδιοικητικών διατάξεων (επιπλέον εκείνων που περιλαμβάνονταν στις υπό κύρωση ΠΝΠ),που μπορείτε να θυμηθείτε κατωτέρω:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Tο loutrakiodusseas.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.


Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Post Bottom Ad

Σελίδες