Στο πλευρό των παραγωγών πατάτας οι βουλευτές Αναγνωστοπούλου, Μάρκου και Καλαματιανός - LOUTRAKI ODUSSEAS BLOG

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τετάρτη, Μαΐου 27, 2020

Στο πλευρό των παραγωγών πατάτας οι βουλευτές Αναγνωστοπούλου, Μάρκου και Καλαματιανός


Στο πλευρό των παραγωγών πατάτας συντάσσονται οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας και Ηλείας, Σία Αναγνωστοπούλου, Κώστας Μάρκου και Διονύσης Καλαματιανός. 


Αναγνωρίζοντας ότι το συγκεκριμένο αγροτικό προϊόν αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα στους δύο νομούς και ειδικότερα στην Δυτική Αχαΐα αλλά και στον Ηλειακό κάμπο, έχοντας μεγάλο μερίδιο στην πανελλαδική παραγωγή της, καθώς και την σημασία στήριξης των ελληνικών προϊόντων, κατέθεσαν σχετική ερώτηση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βορίδη στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Η μικρή εμπορευσιμότητα που προκύπτει από το γεγονός ότι η εγχώρια αγορά δεν μπορεί να απορροφήσει τις παραγωγές, δημιουργεί έντονα προβλήματα σχετικά με την διάθεση και την πώληση των προϊόντων τους. Οι περιορισμοί που τέθηκαν στην λειτουργία των λαϊκών αγορών, κυρίως της Αθήνας, περιόρισε δραματικά την απ’ ευθείας διάθεση της παραγωγής από τον παραγωγό προς τον καταναλωτή. Αυτό είχε ως συνέπεια η πατάτα και τα άλλα κηπευτικά να κατευθύνονται στο λιανικό εμπόριο μέσω άλλων οδών, που συμπιέζουν τις απολαβές για τον παραγωγό, ενώ ταυτόχρονα το προϊόν καταλήγει πολύ ακριβότερα στον καταναλωτή. Επιπλέον, ο διπλασιασμός των ναύλων στις διεθνείς μεταφορές, η πολύ μεγάλη δυσκολία στις εξαγωγές, καθώς και η εισαγωγή πατάτας χαμηλού κόστους από την Αίγυπτο έχουν συμβάλλει καθοριστικά στην μείωση του αγροτικού εισοδήματος.

Η κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι η πανδημία του COVID-19 δυσχέρανε τις ήδη δύσκολες συνθήκες στην αγροτική οικονομία, καθώς έχει μειωθεί η ζήτηση για τα προϊόντα τους, λόγω και της μείωσης των σημείων πώλησης δεν τους ενέταξε ούτε στον κατάλογο των δικαιούχων των 800 ευρώ. Πέραν την ενίσχυσης τους με μια σειρά μέτρων που ακόμα δεν έχουν νομοθετηθεί, θα πρέπει επιπλέον να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στα σημεία εισόδου σε φορτία, συσκευαστήρια και τιμολόγια διάθεσης των εισαγωγών, καθώς και οι έλεγχοι για ανίχνευση φυτοφαρμάκων και παθογόνων.

Εν όψει του άμεσου κινδύνου να βρεθούν οι εν λόγω παραγωγοί σε οξύτατη δυσκολία να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους προς το κράτος και προς τρίτους, οι βουλευτές Αχαΐας και Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τον Υπουργό:

Α) Με ποιον τρόπο σκοπεύει να διευκολύνει την εμπορία και τις εξαγωγές της πατάτας.

Β) Εάν είναι στις προθέσεις του η αποζημίωση των παραγωγών πατάτας οι οποίοι έχουν υποστεί μεγάλη οικονομική ζημιά, λόγω της πανδημίας του COVID-19 και

Γ) Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει το Υπουργείο προκειμένου να στηρίξει τους παραγωγούς πατάτας και από πότε θα αρχίσουν να εφαρμόζονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Tο loutrakiodusseas.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.


Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Post Bottom Ad

Σελίδες