Ναυάγιο «Εξπρές Σάμινα»: 20 χρόνια μετά ακόμα μολύνει τις ακτές της Πάρου (Videos) - LOUTRAKI ODUSSEAS BLOG

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δευτέρα, Ιουλίου 06, 2020

Ναυάγιο «Εξπρές Σάμινα»: 20 χρόνια μετά ακόμα μολύνει τις ακτές της Πάρου (Videos)

Ναυάγιο «Εξπρές Σάμινα»: 20 χρόνια μετά ακόμα μολύνει τις ακτές της Πάρου (Videos) - Media
Μεταφέροντας την απαίτηση των κατοίκων της Πάρου να δοθεί επιτέλους τέρμα στη ζημιά που προκαλεί στο νησί το ναυαγισμένο από το Σεπτέμβριο του 2000 «Εξπρές Σάμινα» έρχεται σήμερα στην Αθήνα ο δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος. Στη συνάντησή του με τον υπουργό Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη, θα παρουσιάσει την τρέχουσα κατάσταση του ναυαγίου και την ανάγκη ανάληψη άμεσης και αποτελεσματικής δράσης. 
Οι Παριανοί είναι αγανακτισμένοι και η υπομονή τους έχει εξαντληθεί, ιδιαίτερα δε βλέποντας να στήνεται μια, μάλλον θεατρική, προσχηματική επιχείρηση περιορισμού της ρύπανσης στη θαλάσσια περιοχή της Παροικιάς. Η άποψή τους είναι ότι πρέπει να σταματήσει η κοροϊδία, η αναβλητικότητα και το θέατρο των δήθεν επιχειρήσεων περιορισμού της ρύπανσης. Η μόνη λύση για την απαλλαγή της Πάρου από το υπόλειμμα του «Εξπρές Σάμινα» που κακοφορμίζει στον πάτο της θάλασσας, είναι να γίνει άμεσα η ανέλκυσή του.
Σε βίντεο και εικόνες που δημοσίευσε το protothema.gr την Κυριακή 5 Ιουλίου φαίνεται ξεκάθαρα η μόλυνση του περιβάλλοντος εξαιτίας διαρροών καυσίμων από το ναυάγιο. Πετρελαιοκηλίδες στο νερό και πίσσα στα βράχια της παραλίας αποτελούν απόδειξη ότι, ακόμη και σήμερα, 20 χρόνια μετά το πολύνεκρο ναυτικό ατύχημα, το «Εξπρές Σάμινα» δηλητηριάζει ακόμη την Πάρο.

Στις δεξαμενές του πλοίου υπάρχουν κάποιες δεκάδες κυβικά μέτρα μαζούτ. Καύσιμα όμως βρίσκονται μέσα στα ντεπόζιτα των οχημάτων που μετέφερε το Σάμινα. Μετά από 20 χρόνια στο βυθό της θάλασσας, η φθορά των μετάλλων μπορεί να τα απελευθερώσει ανά πάσα στιγμή στο περιβάλλον.
Ο δήμαρχος Πάρου, πάντως, πηγαίνει στον υπουργό Ναυτιλίας με ένα ήδη έτοιμο σχέδιο ανέλκυσης του «Εξπρές Σάμινα», συμπεριλαμβανομένης της εξεύρεσης πόρων για τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος.Σε ό,τι αφορά σε εργασίες τις οποίες εκτελεί ήδη το ρυμουλκό/ναυαγοσωστικό «Αιγίς Ι» της εταιρείας Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος Α.Ε., στην Πάρο κυριαρχεί η αίσθηση ότι είναι μέρος μιας «παράστασης» παρά μιας σοβαρής προσπάθειας να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα.
Εξάλλου, όπως επισημαίνεται από έμπειρους ντόπιους, τα θαλάσσια ρεύματα στην περιοχή όπου βρίσκεται το κουφάρι του «Εξπρές Σάμινα» είναι πολύ ισχυρά. Και καθιστούν εντελώς αναποτελεσματικό το μέτρο του πλωτού φράγματος, όπως αυτό που περιφέρει το «Αιγίς Ι» τις τελευταίες ημέρες πάνω από το ναυάγιο.
Αυτά συμβαίνουν σήμερα στην Πάρο, με το «Εξπρές Σάμινα» να βρίσκεται στο βυθό, κομμένο στα δύο, τα τελευταία 20 χρόνια.

Βίντεο και φωτογραφίες από τις παραλίες πλησίον του ναυαγίου πιστοποιούν, πέραν πάσης αμφισβήτησης, ότι η μόλυνση έχει πάψει να είναι ένας ενδεχόμενος κίνδυνος. Είναι πλέον ορατή δια γυμνού οφθαλμού. Στην επιφάνεια της θάλασσας εμφανίστηκαν πετρελαιοκηλίδες, ενώ στα βράχια κοντινών παραλιών ξεβράστηκε πίσσα. Τα σαφή αυτά ίχνη της μόλυνσης από το «Εξπρές Σάμινα» παρατηρούνται από τις 12 Ιουνίου.
Στα βίντεο που γυρίστηκαν το Σάββατο 4 Ιουλίου φαίνεται η κατάσταση αλλά και η ανεπάρκεια των μέτρων δήθεν αντιμετώπισης με πλωτό φράκτη. 
Ήδη, η Εισαγγελία Πρωτοδικών έχει δώσει εντολή να κινηθεί η νομική διαδικασία κατά παντός υπευθύνου. Η πλοιοκτήτρια εταιρεία έχει αναλάβει μεν την ευθύνη, ωστόσο, το πάνδημο αίτημα της τοπικής κοινωνίας της Πάρου είναι να τεθεί ένα τέλος σε αυτή την, επώδυνη και πολλαπλώς επιζήμια για το νησί, υπόθεση.
Ο πλωτός φράκτης για τον περιορισμό της μόλυνσης, τον οποίον σύρει το σκάφος της Τεχνικής Προστασίας Περιβάλλοντος Α.Ε., περισσότερο γίνεται σύμβολο ντροπής για την κωλυσιεργία ετών, παρά επιβεβαίωση ότι, επιτέλους, γίνεται προσπάθεια ανέλκυσης. Ή, έστω, αποτελεσματικής εξουδετέρωσης του προβλήματος με τη διαρροή καυσίμων.
Βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ έχουν θέσει το ζήτημα υπόψιν της Βουλής των Ελλήνων, καταθέτοντας ερωτήσεις προς την κυβέρνηση. Ωστόσο, το μέτρο του πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση με το «Εξπρές Σάμινα» δίνει η απόφαση του Λιμενάρχη Πάρου, ο οποίος στις 16 Ιουνίου απαγόρευσε τις καταδύσεις αναψυχής, καθώς και κάθε αλιευτικής δραστηριότητας στη θαλάσσια περιοχή στην οποία βρίσκεται το ναυάγιο.
Πηγή protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Tο loutrakiodusseas.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.


Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Post Bottom Ad

Σελίδες