Το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου αναμένονται οι τελικές αποφάσεις για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου τα σχολεία όλης της χώρας. Συνθήκες που θα διαμορφωθούν καθοριστικά από την πορεία της εξέλιξης του κορονοϊού μέσα στον Αύγουστο. Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών, με την ανακοίνωση από τον ΕΟΔΥ για τα 110 νέα κρούσματα, διαμορφώνουν ένα νέο σκηνικό, που επηρεάζει κρίσιμα και την έναρξη των σχολείων, θέτοντας στο τραπέζι νέα δεδομένα.
Να ανοίξουν αργότερα τα σχολεία προτείνει μελέτη του ΑΠΘ
Ήδη, μελέτη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών και ερευνητικών φορέων έχει προτείνει τα σχολεία να ανοίξουν αργότερα, στο πλαίσιο μέτρων αντιμετώπισης του κορονοϊού
Ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, που συμμετέχει σε αυτή, προειδοποιεί για σημαντική αύξηση των κρουσμάτων από τα τέλη Αυγούστου και μεταξύ των προτεινόμενων μέτρων θέτει και την καθυστέρηση του ανοίγματος των σχολείων, μαζί με τον περιορισμό του συγχρωτισμού σε δημόσιες συγκοινωνίες, μέσα μαζικής μεταφοράς, σούπερ μάρκετ κ.α.
“Η αυξητική τάση που αναμένεται μετά το τέλος Αυγούστου θα μπορούσε να αναχαιτιστεί με επιπλέον μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, τα οποία δε θα έπλητταν την τουριστική δραστηριότητα (π.χ. καθυστέρηση ανοίγματος των σχολείων, περιορισμός συγχρωτισμού σε δημόσιες υπηρεσίες, σούπερ μάρκετ και πολυκαταστήματα, κ.α.)” αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.
Από τους επιστήμονες το “πράσινο φως” για το πώς θα γίνουν τα μαθήματα
Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, με βάση τα δεδομένα του Ιουνίου και του Ιουλίου, έχει δηλώσει ότι τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά. Συνεργάτες της, ωστόσο, επισημαίνουν σε κάθε τόνο ότι τον τελικό λόγο για το πώς θα γίνει η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς έχουν οι ειδικού επιστήμονες που θα δώσουν το “πράσινο φως” για τα μέτρα που θα εφαρμοστούν στα σχολεία με βάση τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα.
Δύο είναι οι επικρατέστερες εναλλακτικές για τη λειτουργία των σχολείων. Και οι δύο προϋποθέτουν μέτρα όπως αποστάσεις στα θρανία, ανισηπτικά, ακόμη και υποχρεωτική χρήση μάσκας εντός της αίθουσας από μαθητές και εκπαιδευτικούς. Το τελευταίο έχει τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων μετά την κλιμακούμενη αύξηση των κρουσμάτων από τα μέσα Ιουλίου και μετά.
- Το πρώτο σενάριο είναι να ξεκινήσουν τα μαθήματα με τους μαθητές κάθε τμήματος σε μία αίθουσα. Το ερώτημα είναι, όμως, πώς θα τηρηθούν οι αποστάσεις, ακόμη κι αν εφαρμοστούν σχολαστικά όλα τα υπόλοιπα μέτρα προστασίας.
- Το δεύτερο σενάριο είναι να συνεχιστεί η εκ περιτροπής διδασκαλία. Δηλαδή, μαθήματα μέρα παρά μέρα σε τμήματα έως 15 μαθητών.
Στο τραπέζι είναι η πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί και τη νέα σχολική χρονιά η σύγχρονη και ασύγχρονη διδασκαλίας μέσω διαδικτύου που εφαρμόστηκε το πρηγούμενο διάστημα και έχει ήδη εξελιχθεί ως προς τις δυνατότητες της εκπαιδευτικής πλατφόρμας μέσω της οποίας έγιναν τα μαθήματα. Το θέμα αυτό συζητήθηκε στη συνάντηση της υπουργού με τους 13 Περιφερειακούς Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τις προηγούμενες μέρες.
Πηγή:newsitamea.gr