Σε εξέλιξη η επέλαση του κυκλώνα «Ιανός»: Έφτασε σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Ιθάκη και Ηλεία - LOUTRAKI ODUSSEAS BLOG

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 18, 2020

Σε εξέλιξη η επέλαση του κυκλώνα «Ιανός»: Έφτασε σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Ιθάκη και Ηλεία

Θυελλώδεις άνεμοι και έντονες βροχοπτώσεις - Τι προβλέπει για σήμερα η ΕΜΥ - Ποιες περιοχές βρίσκονται στο «κόκκινο» - Δείτε την εξέλιξη του κυκλώνα σε πραγματικό χρόνο

Στο «μάτι του κυκλώνα» βρίσκονται Κεφαλονιά, Ζάκυνθος και η Ιθάκη. Με θυελλώδεις ανέμους και έντονες βροχοπτώσεις, ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός» πλήττει τα νησιά του Ιονίου, και ήδη σημειώθηκαν προβλήματα κυρίως στην ηλεκτροδότηση.

Όλος ο μηχανισμός των νησιών βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό και όλοι οι υπάλληλοι βρίσκονται στις θέσεις ώστε να επέμβουν όπου χρειαστεί, κάτω από αντίξοες συνθήκες που δημιουργεί ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός».

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να γίνει αποτίμηση της κατάστασης αλλά και να εκτιμήσουν τα νέα δεδομένα και να παρθούν νέα μέτρα

Οι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» για τις επόμενες ώρες, είναι: Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία, Αχαΐα, Αρκαδία, Μεσσηνία, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Ιθάκη.

Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για μεγάλες ποσότητες βροχής, έως και 200 τόνους ανά στρέμμα, γεγονός που αν επιβεβαιωθεί, θα προκαλέσει σημαντικά πλημμυρικά φαινόμενα και μεγάλα προβλήματα.

Η Παρασκευή και μέχρι τα ξημερώματα του Σαββάτου, προβλέπεται να είναι το πιο δύσκολο και επικίνδυνο διάστημα της κακοκαιρίας για την Αττική.

Δείτε την εξέλιξη του κυκλώνα «Ιανού» σε πραγματικό χρόνο

Δοκιμάζονται τα νησιά του Ιουνίου

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει η Ιθάκη.

Ο δήμαρχος της Ιθάκης μίλησε στον ΣΚΑΪ και όπως είπε η νύχτα ήταν εξαιρετικά δύσκολη στο νησί. Σπίτια έχουν πλημμυρίσει (έκανε λόγο για 4-5), στο λιμάνι έχουν βυθιστεί ή κινδυνεύουν να βυθιστούν πολλά σκάφη, η βροχή είναι έντονη και πολλοί δρόμοι έχουν γεμίσει νερά ενώ εδώ και αρκετές ώρες δεν υπάρχει ρεύμα στο νησί.

Όπως είπε ο δήμαρχος της Ιθάκης με δική του εντολή έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία των κατοίκων.

Οι κάτοικοι των τριών νησιών του Ιονίου, βρίσκονται σε επιφυλακή, φοβούμενοι το «χτύπημα» του κυκλώνα. Γι' αυτό το λόγο το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ιονίων Νήσων εξέδωσε ανακοίνωση όπου προβαίνει σε «ισχυρή σύσταση σε όλους τους κατοίκους της Ζακύνθου, για περιορισμό των μετακινήσεών τους σε όλη την επικράτεια του νησιού, από σήμερα Πέμπτη 17-9-2020 έως και αύριο Παρασκευή 18-9-2020 αργά τη νύχτα».

Οι πολύ δυνατές ριπές ανέμου έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους και ο «Ιανός» «χτυπά την πόρτα» των νησιών του Ιονίου αλλά της Ελλάδας.

Δεμένα πλοία

Δεμένα βρίσκονται τα πλοία στα λιμάνια των νησιών εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στο νότια Ιόνιο. Από τις 12 μεσημέρι της Πέμπτης, έχει εκδοθεί απαγορευτικό απόπλου το οποίο αναμένεται να ισχύσει έως και το απόγευμα της Παρασκευής. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά και η Ιθάκη να μένουν αποκλεισμένα από την υπόλοιπη χώρα ελέω «Ιανού».

Έντονη βροχή σε Ηλεία και Μεσσηνία

Ο κυκλώνας Ιανός επηρεάζει με έντονες βροχοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους τη δυτική Ελλάδα, επεκτείνοντας το μέτωπο της καταιγίδας από τα νησιά του Ιονίου, τα οποία δέχονται το ισχυρότερο πλήγμα, έως τους νομούς της Ηλείας και της Μεσσηνίας.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας περιοχές της Ηλείας και της Μεσσηνίας δέχτηκαν μεγάλες ποσότητες βροχής.

Μήνυμα του 112

Υπενθυμίζεται ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) έστειλε, την Πέμπτη (17/09), νέο μήνυμα μέσω του 112 σε κατοίκους στην Αιτωλοακαρνανία, στην Αχαΐα, στην Ηλεία και στη Μεσσηνία σχετικά με το «πέρασμα» του κυκλώνα.

​Έκτακτα μέτρα σε ισχύ και κλειστά σχολεία

Σε συναγερμό βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός, ενώ οι αρχές απευθύνουν έκκληση στους πολίτες για περιορισμό των μετακινήσεων. Έως τις 9 το βράδυ απαγορεύεται η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων, στους νομούς Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, και Μεσσηνίας.

Κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, ΙθάκηΑχαΐα, Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία σήμερα Παρασκευή λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων. Ακόμα

Ποιες περιοχές θα «χτυπήσει» τι επόμενες ώρες ο «Ιανός»

Όπως προβλέπουν οι μετεωρολόγοι, οι περιοχές από τις οποίες αναμένεται να περάσει ο μεσογειακός κυκλώνας έως και το Σάββατο (19/09) είναι η Αττική, το Ιόνιο, η Πελοπόννησος, η Στερεά Ελλάδα, οι Κυκλάδες, η Εύβοια, η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Η πρόβλεψη της ΕΜΥ για σήμερα Παρασκευή

Στη δίνη του κυκλώνα βρίσκεται πλέον η Κεντρική και Νότια Ελλάδα, καθώς το φαινόμενο Ιανός έπληξε κατά τη διάρκεια της νύχτας τα νησιά του Ιονίου και τις δυτικές παράκτιες περιοχές, συνεχίζοντας την πορεία του με θυελλώδεις ανέμους και μεγάλες ποσότητες βροχής προς την ενδοχώρα.

Για σήμερα Παρασκευή, η οποία προβλέπεται να είναι η πιο δύσκολη και επικίνδυνη μέρα της κακοκαιρίας, αναμένονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα κεντρικά και νότια. Τα φαινόμενα θα είναι πολύ ισχυρά στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο και τη Στερεά (κυρίως την κεντρική). Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 6 με 7 και στο Ιόνιο 8 με 9 μποφόρ και τοπικά 10 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Στα ανατολικά από νότιες διευθύνσεις 4 με 6, βαθμιαία 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

Αναλυτικά

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες. Τη νύχτα προς το Σάββατο τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και τοπικά ανατολικοί 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Τοπικές βροχές στη Μακεδονία.
Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ και το βράδυ στα ανατολικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τοπικά τα φαινόμενα θα είναι πολύ ισχυρά στο νότιο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 6 με 7 και στο Ιόνιο 8 με 9 και τις πρώτες ώρες της ημέρας τοπικά 10 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι πολύ ισχυρά στην ανατολική Πελοπόννησο και την Στερεά (κυρίως κεντρική).
Άνεμοι: Στα νότια νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ και στα βόρεια ανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Τοπικές βροχές στις δυτικές Κυκλάδες και τη δυτική Κρήτη. Τη νύχτα τοπικές καταιγίδες στις δυτικές Κυκλάδες.
Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Στα Δωδεκάνησα βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Στο ανατολικό Αιγαίο από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Ο καιρός το Σάββατο

Το Σάββατο αναμένεται στην Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και έως το μεσημέρι στα νησιά του Ιονίου από Λευκάδα και νοτιότερα, τη Στερεά, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και την Εύβοια, βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.

Οι άνεμοι θα πνέουν, στα δυτικά και βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 μποφόρ, στα Δωδεκάνησα βορειοδυτικοί 5 με 6 και στις υπόλοιπες περιοχές νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους και θα ενισχυθούν. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί 3 με 4 βαθμούς κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

https://www.newsbeast.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Tο loutrakiodusseas.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.


Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Post Bottom Ad

Σελίδες