Η Παιδεία στο απόσπασμα - LOUTRAKI ODUSSEAS BLOG

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πέμπτη, Οκτωβρίου 01, 2020

Η Παιδεία στο απόσπασμα


Του Χρήστου Παντέλεου

Παιδεία-ευθύνη! Κάρβουνο που καίει.

Κανείς δεν είναι διατεθειμένος να ασχοληθεί σοβαρά και υπεύθυνα με τα προβλήματα της Παιδείας.

Κανείς δεν έχει τα κότσια να σφίξει στα χέρια του τα αναμμένα κάρβουνα να τα κάνει πύρα και ζεστασιά προς όφελος αυτού του ταλαίπωρου και δοκιμασμένου πολλάκις λαού.

Όλοι οι διατελέσαντες κεφαλές αυτού του υπουργείου αποδείχθηκαν ασήμαντοι και κακώς υπήρξαν. Έπρεπε να είχαν συγχωνευθεί με το υπουργείο Τουρισμού. Τουρίστες οι μεν τουρίστες και οι δε…

Ζήσαμε την περιβόητη γενιά του Πολυτεχνείου, που με το σύνθημα ¨Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία¨, κατάφερε να έρθει [αυτή] στην Εξουσία και τις επερχόμενες γενιές να τις βρίσκουμε στα κάγκελα, ζητώντας ακριβώς ότι ζητούσαν και αυτοί τότε. Καλύτερες μέρες στην Παιδεία. Πιστέψαμε ότι είναι οι πλέον κατάλληλοι γι΄ αυτή την πολυπόθητη αλλαγή αφού πάλεψαν ηρωικά και δικαιώθηκαν για τα δίκαια του αγώνα τους.

Δυστυχώς όπως προείπα τα κάρβουνα-ευθύνες δεν τις ανέλαβε ΟΥΔΕΙΣ.

Θυμάμαι λίγο πιο πάνω από τη Νομική στην οδό Σίνα ήταν το γραφείο του υπουργού Παιδείας ο… πολύς Αρσένη. Είχε γραφεί ένα άρθρο για την Παιδεία από μαθητική εφημερίδα. Ήταν και τότε σε έξαρση οι μαθητικές κινητοποιήσεις με το γνωστό σύνθημα ¨Κάτσε καλά Γεράσιμε¨. Τρεις αστυνομικοί έξω από το γραφείο του και δυο στην από πάνω γωνία. Ζητήσαμε να τον δούμε, δίνοντας και τεύχη της εφημερίδας με το εν λόγω άρθρο. Μπήκαν στο γραφείο και επέστρεψαν αρνητικοί. Δεν καταδέχτηκε να δει μαθητή.

Η συνήθης ευαισθησία των αρίστων. Αφήσαμε ένα σημείωμα με τηλέφωνο και με την επιθυμία να δεχθεί μια συνέντευξη από το μαθητή, όποτε ευκαιρήσει. Τίποτα. Μάλλον είχε πέσει με τα μούτρα για την επίλυση των προβλημάτων της Παιδείας και δεν… πρόκαμε.

Τι περιμένετε τώρα να ασχοληθούν με τα χρόνια προβλήματα της Παιδείας οι του Χάρβαρντ; Δεν ασχολήθηκαν οι καγκελάριοι [ μη δανειστώ την ζωική έκφραση βουλευτή] του Πολυτεχνείου, τι να λέμε.

Θα μου πείτε με ποιο σοβαρό αλλά και μη, ασχολήθηκε ποτέ διαχρονικά η Πολιτεία; Όλα στο πόδι και μια ζωή Μαυρογυαλούροι. Τέλος πάντων.

Είμαι ανεπιφύλακτα με το μέρος των μαθητών. Ειδικά του Γυμνασίου. Γιατί; Εμείς όταν βγάλαμε το Γυμνάσιο, δεν υπήρχε Λύκειο, στο ίδιο σχολείο με το Δημοτικό. Να σχολάς βράδυ, πίσσα σκοτάδι και να γίνεται χαλασμός Κυρίου και να κινδυνεύεις να πας στη φτωχογειτονιά σου. Προϋπήρχε δε το Δημοτικό του πολέμου του΄40. Ήρθε η επάρατη δικτατορία και έφτιαξε το σημερινό Γυμνάσιο.

-Αν δεν ήμουν εγώ, δεν θα υπήρχε Γυμνάσιο! Σε ποιον να το πω; Θα το καταλάβει; Μου εκμυστηρεύτηκε ο τότε δήμαρχος Αλέκος Οικονόμου. Τότε οι δήμαρχοι αναλάμβαναν πρωτοβουλίες και δεν κρυβόντουσαν πίσω από την Περιφέρεια.

Φτιάχτηκε δυστυχώς αφού πρώτα μπαζώθηκε ρέμα πάρα πολύ μεγάλων διαστάσεων. Ήταν το ρέμα που ¨πήρε¨ το σπίτι του Μάρρα. Μικρός εγώ δεν μπορούσα να το διασχίσω. Ήταν τόσο βαθύ και με μεγάλο πλάτος. Η μια κοίτη ήταν λίγα μέτρα από το σπίτι του Ντούλα μέχρι το σπίτι της Λίτσαινας. Μεγάλη απόσταση. Φοβάμαι πως κάποια στιγμή θα γίνουμε και εμείς Μουζάκι και όλοι θα αναθεματίζουμε λάθος ανθρώπους.

Γύρω στα 60 χρόνια δημοκρατικών αρχόντων φτιάχτηκε πάλι σχολείο [β΄δημοτικό]. Δεν ντρεπόμαστε λίγο; Στοιβάζαμε και στοιβάζουμε σαν σαρδέλες τα παιδιά σε ακατάλληλες αίθουσες, χωρίς φύλαξη, πλημμελή καθαριότητα. Πολλές φορές να επαιτούν ή να περιμένουν δωρεάν πετρέλαιο από τα διυλιστήρια για τη θέρμανση των αιθουσών. Τριτοκοσμικές καταστάσεις.

Η υγιεινή που τόσο πολύ ενδιαφέρει αυτόν τον καιρό είναι στο σωστό και πρέπον επίπεδο;

Ο αριθμός των μαθητών κάθε τάξης;

Έχεις να αντιμετωπίσεις μια πανδημία και εδώ και έξι μήνες δεν έκανες το παραμικρό για να δώσεις λύσεις στο στεγαστικό πρόβλημα των μαθητών. Όλα κάτω από το χαλί.

Δεν έκανες προσλήψεις δασκάλων και καθηγητών αφού τα τμήματα [αν] πολλαπλασιάστηκαν και το κυριότερο στις ήδη κορεσμένες αίθουσες προσθέτεις νέους μαθητές που ήρθαν από αλλού.

Τόσο προχειρότητα σε ένα τόσο λεπτό και ευαίσθητο κύτταρο της κοινωνίας μας, που όσα χρήματα και να επενδύσει ένα κράτος λίγα είναι.

Δυστυχώς! Θέλουμε την Παιδεία μας, αγράμματη, φιμωμένη, άβουλη και έρμαιο των πολιτικών διαθέσεων. Με ένα ξεροκόμματο και σιωπηλή στη γωνία. Κουράγιο παιδιά και τίποτα δεν κατακτήθηκε επαιτώντας. Μακριά από κόμματα. Κάντε λάθη αλλά ΔΙΚΑ ΣΑΣ λάθη. Μη παίζετε το παιγνίδι κανενός!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Tο loutrakiodusseas.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.


Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Post Bottom Ad

Σελίδες